europa
El Parlament britànic aprova la proposició de llei de suïcidi assistit
La diputada laborista Kim Leadbeater ha aconseguit que la seva proposta tiri endavant per 55 vots
La Cambra dels Comuns (cambra baixa) britànica ha aprovat aquest divendres, per 330 vots a favor i 275 en contra, la proposició de llei plantejada per la diputada laborista Kim Leadbeater per a legalitzar el suïcidi assistit a Anglaterra i Gal·les.
La diferència de 55 vots permetrà que aquest text prossegueixi el seu tràmit parlamentari, amb la presentació d’esmenes i l’escrutini en la Cambra dels Lords (cambra alta), previ a un vot final que encara trigaria mesos.
Els diputats han expressat les seves opinions i han debatut els diferents punts de vista des de les 9.30 GMT fins a gairebé les 14.30 GMT, quan es va conèixer el resultat d’una votació en la qual els partits han donat als parlamentaris llibertat de sufragi, en considerar que es tracta d’un assumpte de consciència.
En el cas del primer ministre britànic, Keir Starmer, que havia mantingut una posició neutra fins al moment, el recompte de vots ha mostrat que s’ha posicionat a favor de la proposició de llei.
La denominada ‘Proposició de Llei de fi de vida per a adults amb malalties terminals’, la iniciativa legislativa de les quals correspon a Leadbeater a títol personal, legalitzaria a Anglaterra i Gal·les, en cas que es produeixi la seva aprovació definitiva, que els majors de 18 anys que pateixen una malaltia terminal puguin rebre assistència per a morir.
Penes de fins a 14 anys
A diferència de propostes passades, que havien resultat fallides, la iniciativa de Leadbeater imposa més requisits als interessats i converteix en delicte, amb penes de fins a 14 anys per pressionar, coartar o enganyar a algú perquè es llevi la vida o declari que vol acabar amb ella.
Els interessats han de ser residents d’Anglaterra o Gal·les i portar almenys 12 mesos registrats amb un metge de capçalera, a més de tenir una expectativa de vida de menys de sis mesos i estar en capacitat de prendre la decisió i expressar un desig “clar, ferm, informat i lliure de coerció o pressió.
Els afectats hauran de fer dues declaracions separades, amb testimonis i signades, sobre el seu desig de morir, i hauran de sotmetre’s a l’avaluació de dos metges i obtenir una ordre judicial.
El text aprovat disposa que, encara que un metge podria preparar el compost letal, ha de ser la persona mateixa qui el prengui i ningú més estaria autoritzat a administrar-ho.
Durant el transcurs del debat, a les portes del Parlament s’han manifestat aquest divendres diverses organitzacions, incloses de persones amb discapacitats, tant a favor com en contra del projecte legislatiu.