orient mitjà
Rússia fa maniobres navals a prop de les costes de Síria
En els exercicis s’ha fet servir armament hipersònic
El ministeri de Defensa de Rússia ha anunciat aquest dilluns que ha fet maniobres navals de gran magnitud en el Mediterrani Oriental, prop de les costes de Síria, amb l’ús d’armament hipersònic de nova generació.
“Els grups integrats per diverses forces antisubmarines i d’assalt realitzen trets amb míssils, artilleria i torpedes, així com bombardejos pràctics”, va assenyalar un comunicat del departament de Defensa en Telegram.
Per aquest motiu, l’Armada russa va incrementar la seva presència en el Mediterrani Oriental, on participen en els exercicis uns mil soldats i una desena de vaixells de guerra, equipats amb míssils Tsirkón, que tenen 1.000 quilòmetres d’abast.
A més, s’han sumat 24 avions –entre ells caces MiG-31–, que porten míssils Kinzhal, i també els sistemes de míssils costaners Bastió.
Les fragates ‘Almirall Flota de l’URSS Gorshkov’ i ‘Almirall Golovko’ van fer pràctiques de tir amb míssils Tsirkón; mentre el submarí ‘Novorossiisk’ va llançar míssils de creuer Kalibr, que s’empren amb assiduïtat a Ucraïna.
Els exercicis, que van començar el diumenge, segons la nota, són dirigits pel comandant en cap de la flota russa, Alexandr Moiséev.
Defensa subratlla que els exercicis es realitzen en estricta consonància amb les normes del dret internacional i d’acord amb altres països per a prevenir incidents en aigües internacionals.
El contingent rus a Síria va admetre el diumenge haver bombardejat en coordinació amb l’Exèrcit sirià les posicions enemigues a les províncies d’Idlib, Hama i Alep, la segona ciutat siriana que ha estat presa pels rebels.
Tant mitjans oficials com l’Observatori Sirià de Drets Humans, ONG la seu dels quals es troba al Regne Unit, informen des de fa dies dels atacs de l’aviació russa.
El president rus, Vladímir Putin, i l’iranià, Masoud Pezeshkian, van expressar el dilluns durant una conversa telefònica el seu suport “incondicional” al règim de Baixar Al-Assad davant l’ofensiva dels grups islamistes.
Putin i Pezeshkian van abordar “l’agressió a gran escala de grups terroristes i formacions armades”, que van interpretar com un intent de “soscavar la sobirania i l’estabilitat política, social i econòmica de l’Estat sirià”.
El cap del Kremlin va ordenar el setembre de 2015 una operació militar que va impedir el derrocament d’Al-Àssad, encara que ara les Forces Armades russes estan concentrades en la campanya de guerra a Ucraïna.