política
Nova Esquerra Nacional recull el guant i fa una contraproposta a Foc Nou
Ofereix una conferència específica sobre l’estratègia independentista i sotmetre a la militància el compliment de l’acord d’investidura d’aquí a un any
També proposa una auditoria externa sobre les estructures b del partit, però que presenti les conclusions als òrgans ja existents
Contraproposta de Nova Esquerra Nacional (NEN) per mirar de fer-se seus els 824 votants de Foc Nou, i més enllà, en la votació definitiva pel lideratge d’ERC. La candidatura de Xavier Godàs i Alba Camps, que el 14 de desembre es disputarà la victòria amb la Militància Decidim d’Oriol Junqueras i Elisenda Alamany, ha presentat aquesta tarda una nova bateria de propostes amb què vol recollir el guant llençat ahir pels tercers en discòrdia en la votació de dissabte passat, amb qui de fet ja ha mantingut contactes en els últims dies i de qui les dues primeres candidatures es disputen el suport amb vista a la segona volta.
Entre les novetats presentades avui, que donen resposta a les cinc condicions programàtiques que ahir va posar Foc Nou, destaca d’entrada la convocatòria en el primer trimestre del 2025 d’una conferència nacional d’ERC específica per definir l’estratègia independentista del partit en els propers anys, que tingui com a base el Pla Foc Nou 2030 i que sigui presidida per algun militant designat per aquesta candidatura. NEN, a més, proposa que una comissió formada per integrants de les tres candidatures redacti l’estiu vinent un informe “exhaustiu” sobre el compliment del pacte d’investidura, i que aquest sigui sotmès a una votació vinculant de la militància, que determinarà com procedeix ERC al Parlament en el que resta de legislatura. En aquest sentit, NEN proposa que es puguin introduir preguntes no binàries -sempre avalades pel consell nacional- per tal de conèixer més exactament el pensament de la militància. “En cas que el grau de compliment no sigui suficient no podem seguir garantint el suport al govern”, ha recalcat Godàs.
Igual que Foc Nou, a més, la candidatura rovirista també proposa ara fer una auditoria externa sobre l’estructura B “que resolgui totes les desconfiances”, segons Camps, i que aclareixi els fets. Això sí, NEN subratlla que les seves conclusions s’han de sotmetre als òrgans ja existents del partit -amb la qual cosa ha rebutjat la proposta de Militància Decidim de crear ad hoc una “comissió de la veritat” específica-, els quals creu que s’han de “reforçar”, com són la comissió de garanties, de qui oferirien la presidència a Foc Nou, i la comissió censora de comptes, que oferirien a algú dels de Junqueras. A més, proposen crear un nou “codi ètic de la comunicació d’ERC”, perquè les campanyes de comunicació i activisme del partit “no atemptin contra valors ètics”.
Els de Godàs i Camps proposen també donar veu com a mínim a les cinc principals alcaldies del partit i establir-ne mecanismes de “participació directa” en l’executiva nacional. NEN, a banda, referma altres propostes que ja havia anunciat en els últims dies, com el fet que qualsevol acord d’investidura o de governabilitat a les principals institucions l’hagi de validar la militància, inclòs a l’Ajuntament de Barcelona, i que els acords a les diputacions hagin de rebre l’aval del consell nacional. Igualment, refermen que el president i el secretari general del partit no poden concórrer a unes eleccions a la Generalitat -per a les quals proposen triar el candidat en unes primàries internes- ni tenir càrrecs institucionals per poder dedicar-se plenament al partit.
“Hi ha hagut trobades i ens sentim còmodes parlant de qüestions programàtiques”, ha assegurat Godàs, que creu que hi ha “bona sintonia” amb Foc Nou i és optimista a rebre el seu suport explícit abans del 14-D, per bé que ha admès que al capdavall el vot dependrà lògicament de cada militant. Si s’arriba a un acord, això sí, preveurien conformar un mecanisme de seguiment entre les dues candidatures. En tot cas, NEN justifica en la seva proposta que ara mateix “no hi ha cap persona ni lideratge que per sí sols puguin generar la cohesió interna que el partit necessita”, per la qual cosa cal buscar aquesta cohesió “en el projectes, les idees i els valors”. “El futur d’ERC no recau en ningú en particular, sinó en la capacitat de definir projecte en el nou cicle”, ha tancat Godàs.