polític
Junqueras i Godàs marquen perfil estratègic en l’últim debat d’ERC
L’expresident aposta per un partit “gran” que s’adreci a un ampli espectre social, i l’aspirant aposta per créixer des de l’esquerra nacional
Godàs buscarà si guanya un paper “protagonista” per a Junqueras, i se sotmetrà a un congrés que l’avaluï després de les municipals
Es llencen dards creuats per l’estructura b i la manca de lideratge intern, però s’insten a treballar plegats des del 15-D
Oriol Junqueras i Xavier Godàs han marcat més diferències que mai en els respectius perfils ideològics aquest vespre en l’últim debat entre els candidats a presidir Esquerra Republicana de Catalunya en la votació telemàtica de dissabte. En un cara a cara a la seu amb un to i propòsits conciliadors, però en què han volat també retrets i ganivets creuats, tots dos han mostrat que potser hi ha més coincidències en aspectes d’organització interna del que havien mostrat fins ara, però en canvi més divergències en el rumb estratègic que ha d’adoptar l’organització del que s’havia fet notar. A banda, Godàs ha dit que, si guanya, parlarà amb Junqueras perquè es pugui mantenir en actiu dins del partit “d’una manera protagonista”, i s’ha compromès a sotmetre’s a un congrés extraordinari després de les municipals del 2027 que avaluï la seva gestió i en signifiqui una veritable qüestió de confiança. “Si no ho hem fet bé seré el primer de plegar”, ha sentenciat el de Nova Esquerra Nacional.
Junqueras ha apostat per tornar a fer d’ERC un “partit gran” a partir de fer-se fort “en tots els àmbits socials”, dirigint els esforços a representar “el conjunt del poble treballador”, és a dir, el món industrial, pagesos, mestres, botiguers o autònoms. “Ens volem adreçar a tots, no volem un partit petit ni resignat ni tancat en ell mateix, volem un partit que s’assembli a la societat”, ha resumit Junqueras, que ha recordat que això és el que va fer gran ERC durant la II República. En aquest sentit, el de Militància Decidim es proposa tornar a construir un projecte “capaç d’apel·lar als perquès de la independència”, com va passar en els primers anys de creixement sota el seu mandat en la passada dècada, en què segons ell “s’interpel·lava una majoria del país”.
En canvi, Godàs ha advertit que l’estratègia de voler ampliar els marges per ser un “catch-all party” i mirar d’abraçar tothom -a més del desencís independentista del qual creu que han pagat la principal factura-, és precisament el que ha acabat duent a l’enfonsament d’ERC en les últimes cites electorals. “No podem créixer per tot arreu, no podem agradar tothom, perquè intentant agradar tothom no agradem ningú”, ha replicat el de NEN, que ha retret per exemple que en els últims anys s’amaguessin les estelades als actes del partit. Godàs creu que cal obrir un nou cicle, amb lideratges diferents i una “estratègia renovada”, que advoca per definir en un fòrum específic passat el congrés, i en què ell proposa que ERC es faci forta sobre la base de l’esquerra nacional, un espai que considera “fonamental per créixer”. I un espai que “no ha de saltar” cap al PSC ni cap a Junts. “Ens farem grans si som Esquerra Republicana de Catalunya”, ha conclòs Godàs, que creu que un partit d’esquerres i independentista “ha de poder ser majoritari”, i ha de poder a tornar a liderar el moviment “per trajectòria i capacitat”. “Ara estem en hores baixes”, ha constatat en canvi. “No ens hem de menystenir gens”, li ha replicat Junqueras, que ha valorat el fet que avui el seu continua sent l’únic partit capaç de guanyar tant en entorns rurals com a les àrees metropolitanes, i que ERC és “del tot indispensable” perquè el moviment independentista tingui alguna opció de guanyar. “L’única manera de no ser crossa de cap altre partit és ser molt gran, l’ERC dels anys 30 no era crossa de ningú”, ha constatat també, mentre ha reclamat “que siguin els altres” els que s’hagin de plantejar ser crossa dels republicans.
L’Ajuntament de Barcelona
En un nivell més tàctic, tots dos han deixat clar que cal ser exigents amb el compliment del pacte amb el PSC, i Junqueras ha insistit que no hi negociarà els pressupostos catalans “fins que no hagin complert” el pacte, cosa que creu que ja es pot avaluar sense necessitat d’esperar un any, com va proposar NEN. Tots dos estan contra la idea d’entrar al govern de la Generalitat, tot i que la posició no és la mateixa a l’Ajuntament de Barcelona, on Godàs també s’ha mostrat contrari, mentre Junqueras -que ha avisat això sí que “han canviat moltes coses” respecte el principi d’acord que s’havia anunciat en el seu dia- apel·la a l’autonomia municipal perquè ho decideixi la militància local. “A Manresa o a Reus es va pactar amb el PSC, la militància de cada lloc ha de prendre aquestes decisions”, ha defensat.
Estructura b i responsabilitats
Junqueras ha utilitzat des del principi l’escàndol dels cartells dels Maragall o l’existència d’estructures b, de les quals s’ha desmarcat completament, com a arma llancívola contra NEN, i ha insistit en la proposta de crear una “comissió de la veritat” que aclareixi definitivament els fets i en determini totes les responsabilitats. “Ningú entén que no sabessis què passava quan dirigies el partit”, li ha etzibat en canvi Godàs de manera genèrica, obrint una picabaralla en al·lusió al fet que es desmarqui de prendre partit en públic sobre certes decisions però també a aquesta polèmica. “Ets referència fonamental del partit encara ara, i quan parles sembla que no hagis estat mai president, costa d’entendre”, li ha etzibat. “Si algú no ho entén que busqui a Google ’Pa amb tomàquet’ i ho entendrà”, li ha replicat Junqueras, en al·lusió al grup de whatsapp on hi havia Marta Rovira i altres dirigents, però no ell, que suposadament prenia decisions importants. “No hi era perquè no volien que hi fos”, ha lamentat, mentre s’ha espolsat responsabilitats. “Soc responsable de totes les confiances que he atorgat, però no dels abusos de confiança que algú ha comès... i algú va decidir els cartells o els mariachis, i no vaig ser jo”, ha etzibat.
Crides a treballar plegats
Si bé Godàs també ha retret a l’expresident que, quan va plegar al juny, no presentés el seu balanç de gestió al congrés nacional, com marquen els estatuts, els candidats han mostrat més sintonia en altres qüestions organitzatives, com ara el fet que cal donar més protagonisme als òrgans interns, que han de “fer territori” plegats o que hauran de treballar conjuntament en les ponències d’estratègia política del plenari que caldrà afrontar després del 14-D. Això sí, Godàs ha constatat que les relacions entre les candidatures “estan tocades”, i que la prioritat en la primera etapa serà recosir el partit. “Serà feina això, desenganyem-nos”, ha reflexionat, mentre ha recordat que la militància els reclama sobretot: “cohesioneu-vos o no hi haurà un nou cicle”. “Aquest ambient de ruptura que descrius correspon poc a la realitat”, ha relativitzat en canvi Junqueras. “Algunes persones potser estan més enfadades, però al territori trobem molta gent amb ganes de tirar endavant”, ha conclòs.