crisi migratòria
L’OMS denuncia 30 morts cada hora en el món per ofegament
Gairebé la meitat de les víctimes són nens i joves que majoritàriament provenen de països amb ingressos baixos i mitjans
Cada hora més de trenta persones moren per ofegament en el món, segons el primer informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre la situació d’aquesta xacra que, segons denuncia, afecta sobretot a nens i joves, amb gairebé la meitat dels morts per sota dels 29 anys d’edat.
El document, presentat aquest divendres per l’agència sanitària de l’ONU, adverteix que, si es manté aquesta tendència, d’aquí a 2050 podrien morir més de 7,2 milions de persones per ofegament, principalment nens, que corren major risc d’ofegar-se quan no estan supervisats per un adult.
No obstant això, l’organisme assegura que hi ha dades esperançadores, ja que la taxa de mortalitat per aquesta mena d’accident ha disminuït un 38% des de començaments de segle, un important assoliment que atribueix als esforços dels països per a detenir aquest problema de salut evitable.
“La disminució significativa de morts per ofegament des de l’any 2000 és una gran notícia que mostra que les intervencions senzilles i pràctiques que recomana l’OMS funcionen”, ha afegit en presentar l’informe el director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
En total, l’informe revela que l’ofegament va ser la causa que almenys 3 milions de persones perdessin la vida en l’última dècada, amb 300.000 d’aquestes defuncions registrades en 2021.
Partint d’aquestes dades, l’OMS adverteix que els ofegaments afecten “de manera desproporcionada” a pobres i marginats, amb un 92% de les morts registrades als països d’ingressos baixos i mitjans, on les taxes de mortalitat per aquesta causa són 3,2 vegades superiors a les dels països d’ingressos alts.