Política

ERC, CiU i ICV critiquen la sentència del Constitucional contra la consulta d'Ibarretxe

El Tribunal Constitucional ha fet una lectura excessivament "restrictiva" de la Constitució a l'hora d'analitzar la proposta de consulta popular del lehendakari, Juan José Ibarretxe, per al País Basc. Aquesta és la conclusió de CDC i ICV, que han coincidit en l'elecció de l'adjectiu.

Segons l'ecosocialista Joan Herrera, diputat al Congrés, el govern espanyol hauria de "viure amb més normalitat" que les comunitats autònomes puguin fer consultes a la ciutadania "sempre que no siguin vinculants".

Des de CDC, el secretari general adjunt, Felip Puig, ha anunciat que continuen donant suport "a totes aquelles iniciatives que el govern i el poble basc emprenguin per decidir el seu futur". Tot i advertir que la realitat catalana no té "res a veure amb la basca", Puig ha constatat que la sentència coneguda aquest dijous "no és un bon presagi pel que fa a la lectura que pugui fer el Constitucional de l'Estatut de Catalunya". També ha indicat que "Catalunya no pot renunciar a utilitzar els mecanismes de participació democràtica necessaris per exercir el dret a decidir".

ERC també ha respost amb contundència. Per Joan Ridao, secretari general dels republicans, "digui el que digui el Tribunal Constitucional, només el poble basc té dret a decidir el seu futur". Per Ridao, l'Estat hauria d'entendre que "no es poden posar barreres a la democràcia". Pel diputat, la decisió del TC està "condicionada per interessos polítics" i només contribueix a enrarir els clima polític i a retardar la solució pacífica al conflicte basc.

UDC, en canvi, ha mostrat una reacció més tèbia. La portaveu dels democristians, Joana Ortega, ha assegurat que no es pot traslladar l'escenari basc a Catalunya, que el tipus de consulta plantejat per Ibarretxe "no és el camí a seguir a Catalunya perquè portaria a la frustració" i que respecta en la mateixa mesura la sentència i la proposta del lehendakari.

Finalment, Daniel Fernández, coordinador dels diputats del PSC al Congrés dins del grup del PSOE, ha expressat "respecte absolut" per la resolució judicial perquè certifica la consulta que volia fer Ibarretxe era "il·legal". Paral·lelament, però, Manuel Bustos, alcalde socialista de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), ha introduït un altre matís. En declaracions a TV3, Bustos ha entès la sentència del Constitucional "perquè no podia dir una altra cosa en el context actual". Tanmateix, l'alcalde de Sabadell està segur que "aviat qualsevol nacionalitat podrà fer les consultes que consideri oportunes". "No té sentit que una comunitat no pugui fer la consulta que vulgui en ple segle XXI", ha argumentat.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.