Política

L’any que ha destronat l’independentisme

El 12-M anticipat va suposar la fi del govern i de la majoria, canviada per una del 155, i va tancar el procés

El daltabaix d’ERC, que acabaria fent president Illa, va desencadenar unes furibundes hostilitats internes

De maneres ben diferents, però Junqueras i Puigdemont ja tornen a ser presidents dels seus partits

Després d’haver asso­lit el clímax l’octu­bre del 2017, el 2024 sor­tirà en els lli­bres d’història com l’any que va enter­rar defi­ni­ti­va­ment el procés sobi­ra­nista, si més no, el que es va ence­tar el 2012. I és que, després de set anys de repressió, l’apro­vació de la llei d’amnis­tia en un segon intent al Congrés al maig –Junts estron­ca­ria el pri­mer al gener en no veure-hi prou garan­ties, però ni així el poder judi­cial l’ha vol­gut apli­car a molts dels impli­cats– com a cul­mi­nació d’un procés de des­ju­di­ci­a­lit­zació i, sobre­tot, la pèrdua de la majo­ria par­la­mentària de l’inde­pen­den­tisme en les elec­ci­ons del 12 de maig han supo­sat un punt d’inflexió en la política cata­lana, ja ins­tal·lada en una nova etapa, tal com no es cansa de repe­tir el nou pre­si­dent, el soci­a­lista Sal­va­dor Illa. Impera així el dis­curs de la nor­ma­li­tat i la Cata­lu­nya paci­fi­cada, amb un govern ges­tor i sense cap ambició política de país que fa equi­li­bris per com­plir els pac­tes i alhora des­ple­gar un dis­curs de fra­ter­ni­tat amb la resta de l’Estat, inclo­ent-hi adu­la­ci­ons al rei, l’exèrcit i la Cons­ti­tució.

L’any s’ini­ci­ava amb el govern en mino­ria de Pere Ara­gonès, nome­nat fins i tot can­di­dat si bé amb la intenció d’esgo­tar la legis­la­tura fins al febrer del 2025. L’asso­li­ment d’un acord al febrer amb el PSC pel pres­su­post va fer deci­dir l’exe­cu­tiu a dur el pro­jecte de llei al Par­la­ment, tot i que li fal­ta­ven encara els vots dels comuns, que havien donat suport als comp­tes ante­ri­ors. Però els de Jéssica Albi­ach es van tan­car en banda exi­gint que s’aturés el Hard Rock, i el rebuig final del Par­la­ment va fer que, per sor­presa, Ara­gonès decidís con­vo­car elec­ci­ons en veure’s incapaç de sos­te­nir-se un últim any, i també con­vençut que aga­fa­ria a con­tra­peu els rivals, que evi­ta­ria mals majors en una sequera de difícil gestió i que l’aca­bat d’escla­tar cas Koldo esquit­xa­ria Illa.

La jugada, però, va sor­tir fatal: ERC cau­ria de 33 a 20 escons, i els tres que va gua­nyar Junts, de 32 a 35, no en farien prou per com­pen­sar la pata­cada. Amb la dava­llada també de la CUP, l’inde­pen­den­tisme cau­ria de 74 a 59 dipu­tats, 61 si s’hi comp­ten els dos ultra­dre­tans d’Aliança Cata­lana, que acce­di­ria per pri­mer cop a un Par­la­ment domi­nat pels 68 escons dels par­tits favo­ra­bles al 155, el PSC (42), el PP (15) i Vox (11). Tot i uns recels que ara sem­blen irre­con­ci­li­a­bles, Junts i ERC man­te­nien un punt d’acord per que­dar-se la majo­ria a la mesa, però els repu­bli­cans sege­lla­ven després un pacte d’inves­ti­dura amb el PSC, amb el finançament sin­gu­lar com a prin­ci­pal moneda de canvi, que la militància rati­fi­cava a l’agost per un estret marge. Illa era inves­tit el 8 d’agost, el dia que Puig­de­mont tor­nava fugaçment a fer un míting a l’Arc de Tri­omf, esqui­vava després els Mos­sos que l’havien de dete­nir per ordre del Tri­bu­nal Suprem, tor­nava a Bèlgica i des­fer­mava una tem­pesta política.

És clar que, si cal des­ta­car una tem­pesta, és la que ha vis­cut ERC: l’heca­tombe de l’últim cicle elec­to­ral faria ple­gar Ara­gonès i duria a con­vo­car un congrés per triar nova direcció. Es des­fer­ma­rien així unes hos­ti­li­tats latents entre par­ti­da­ris i detrac­tors d’Oriol Jun­que­ras que encara es veu­rien més agu­dit­za­des per l’esclat al juliol de l’afer dels car­tells dels Mara­gall i l’estruc­tura B, que ha divi­dit el par­tit durant mesos de fil­tra­ci­ons i acu­sa­ci­ons encre­ua­des que, un cop ree­le­git Jun­que­ras per un estret marge, no que­da­ran enrere fàcil­ment.

El retorn de Puig­de­mont a la pre­sidència de Junts, en canvi, d’on mai havia dei­xat de ser el líder, seria molt més tran­quil·la en un congrés a l’octu­bre arran del qual dei­xa­ria el lide­ratge d’un Con­sell de la República en hores molt bai­xes.

La política cata­lana, en xifres

68
escons,
la majoria, sumen al Parlament els grups que van defensar el 155.
61
diputats
sumen els partits independentistes, incloent-hi els 2 d’Aliança Catalana.
16
consellers
té el govern, més que mai.
53,5%
dels militants d’ERC
van votar a l’agost fer Illa president (un 44,8% hi van votar en contra).
52,2%
dels militants d’ERC
van tornar a fer president Junqueras en segona volta al desembre.
90,2%
dels militants de Junts
van tornar a fer president Puigdemont, que es va apartar del Consell de la República. .
2/3
dels secretaris de l’ANC,
els justos, van fer president Llach en el segon intent.
les entitats sobiranistes

Lluís Llach, nou president de l’ANC

L’independentisme cívic també ha viscut un any de canvis. Al juny, després que no aconseguís prou quòrum del secretariat en un primer intent uns dies abans, Lluís Llach era nomenat nou president de l’Assemblea Nacional Catalana. Encetava així una etapa en què no ha aconseguit restablir la normalitat de les relacions entre entitats i partits, que avui continuen sense cap full de ruta consensuat, però que facilitaria si més no el retorn d’una convocatòria unitària de la manifestació de la Diada, que seria, això sí, de mínims, amb Òmnium, l’AMI i altres entitats sobiranistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.