Política

L'Audiència ratifica la condemna per la crema de fotos del rei però amb el tribunal dividit

Justícia

El ple de la sala penal de l'Audiència Nacional ha confirmat, per deu vots a favor i sis en contra, la condemna a una multa de 2.700 euros als dos joves independentistes catalans Jaume Roura i Enric Stern, jutjats per cremar una fotografia dels reis a Girona el setembre del 2007.

El ple de l'Audiència Nacional, integrat per 16 magistrats, ha adoptat aquesta decisió en resposta al recurs presentat per l'advocat dels joves, Benet Salellas. Han calgut dues reunions per arribar a una resolució, ja que el tribunal estava dividit. Finalment, s'ha renunciat al consens i hi haurà vots particulars.

El redactor de la resolució havia de ser el president de la secció tercera, Alfonso Guevara, però com que ha votat contra la decisió majoritària, el text serà elaborat pel president de la sala, Javier Gómez Bermúdez. Guevara emetrà un vot particular, informa l'agència Efe.

Ara els acusats poden recórrer al Tribunal Constitucional (TC). Tenen 30 dies per decidir-ho, i el més probable és que el recurs tiri endavant, ja que és un tràmit imprescindible per poder arribar després al Tribunal dels Drets Humans d'Estrasburg. Tot i així, la petició d'empara al TC no atura l'execució de la sentència, i  Roura i Stern pagaran la multa en els propers dies.

Malamaror entre jutges i amb la fiscalia
La decisió de la sala penal sobre Roura i Stern es produeix després que la setmana passada un jutge de la mateixa Audiència Nacional absolgués 16 joves més jutjats també per cremar fotos dels reis. Es tractava del grup que va fer una protesta en solidaritat amb Roura i Stern. El fiscal va anunciar durant el judici que considera inferior la gravetat d'aquests fets, i va rebaixar els càrrecs a una falta de desordres públics. El magistrat Vázquez Honrubia va decidir aleshores absoldre els acusats, al·legant que l'Audiència Nacional no pot jutjar faltes, sinó només delictes.

El canvi de posició de la fiscalia, que durant el procés d'instrucció del cas va mantenir la imputació per un delicte d'injúries a la Corona, va sorprendre la defensa i el mateix magistrat, que va criticar la decisió. Posteriorment, fonts de la fiscalia han fet saber que no ha canviat de criteri, que la crema de fotos dels reis continua considerant-se un delicte d'injúries i que el cas de la setmana passada va ser una excepció. Avui ha estat el mateix fiscal general de l'Estat, Candido Conde-Pumpido, el que ha donat aquestes explicacions públicament, en una compareixença a la comissió de Justícia del Congrés.

Tanmateix, l'advocat dels imputats en els dos judicis, Benet Salellas, està convençut que realment la fiscalia "sí que ha canviat d'estratègia" i ha començat a suavitzar la seva posició en aquests casos perquè ha descobert que "la criminalització multiplica les protestes en lloc d'aturar-les".

La tensió provocada per aquest posicionament dels fiscals, mal vist per la premsa madrilenya, s'afegeix a la divisió entre jutges, evidenciada avui al  ple de la sala penal per la divisió sobre el cas Roura-Stern. Tot i que els deu magistrats que s'han imposat volen deixar fixat que cremar fotos del rei és un delicte, els altres sis exposaran el punt de vista contrari en diversos vots particulars. Els arguments jurídics de l'un i l'altre bàndol es coneixeran en els pròxims dies, ja que avui només s'ha fet públic el resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.