Estat francès
Macron creu que Europa s’ha de reforçar després de l’“electroxoc” de Trump
El president francès, Emmanuel Macron, ha definit l’inici del segon mandat del president dels Estats Units, Donald Trump, com un “electroxoc” que posa en evidència que els europeus han d’assegurar el seu futur i el d’Ucraïna.
En una entrevista publicada aquest divendres pel diari britànic Financial Times (FT) , a poques hores de l’inici de la Conferència de Seguretat de Múnic, Macron ha subratllat la necessitat que Europa “reforci” la seva defensa i economia. El rotatiu recorda que el mandatari francès fa temps que defensa que els europeus han d’assumir més responsabilitats sobre la seva pròpia seguretat, i que això només és possible si reforça la seva independència econòmica i redueix la seva dependència dels Estats Units i la Xina.
En aquest sentit, ha descrit la tornada de Trump a la Casa Blanca com una sacsejada per empènyer la Unió Europea (UE) a invertir en la seva pròpia defensa, la reactivació econòmica i tecnològica. Macron ha considerat que l’actual marc fiscal i monetari comunitari, acordat el 1992, està “obsolet” i cal renovar-lo. Segons ell, si Europa no “accelera” i fa reformes, pot anar a la fallida. “No hi ha alternativa. S’està quedant sense recorregut”, ha reblat.
Macron també s’ha referit al gir abrupte de la nova administració dels Estats Units en relació amb Ucraïna, després que Trump hagi trencat l’aïllament que Occident havia imposat al president rus, Vladímir Putin, i hagi acordat amb ell iniciar negociacions per posar fir a la guerra amb Ucraïna al marge d’aquest país, insinuant que Moscou podria no haver de fer concessions per a la pau. Segons el president francès, el que Trump està dient als europeus és que la responsabilitat de garantir la seguretat d’Ucraïna és seva. “I jo dic: depèn de nosaltres assumir-ho”, ha admès.
A diferència d’altres líders europeus, que han criticat durament la iniciativa bilateral de Trump amb Putin, Macron ha dit s’ha mostrat més optimista i ha afirmat que no l’ha “sorprès”. A parer seu, el president nord-americà ha creat amb aquest moviment “una finestra d’oportunitat” per a una solució negociada, on “cadascú ha de jugar el seu paper”.
En aquest sentit, segons ell, la feina dels Estats Units és agafar la iniciativa i “reiniciar aquest diàleg”; el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha d’abordar “qüestions territorials i de sobirania”, i a la comunitat internacional, “amb un paper específic per als europeus”, li pertoca “abordar les garanties de seguretat” per a Ucraïna i també “el marc de seguretat per a tota la regió”. “Aquí és on tenim un paper a desenvolupar”, ha reblat. Això sí, Macron denfesat que només Zelenski pot negociar en el nom del seu país i ha advertit que permetre “una pau que sigui una capitulació” seria “una mala notícia per a tots”, inclosos els Estats Units.
D’altra banda, ha opinat que la proposta de Trump d’expulsar els palestins de la Franja de Gaza és una idea “extremadament perillosa”. “Per mi, la solució no és una solució immobiliària, sinó política”, ha indicat. El polític francès ha considerat que aquest pla, o la voluntat de Trump d’adquirir Groenlàndia, reflecteixen la “extrema incertesa estratègica” en la que viu el món i l’“electroxoc” que ha desencadenat Trump pot aportar “lucidesa als qui encara pensaven a Europa que podien viure en un estat de dependència estratègica”.