Europa
Arrenca la Conferència de Seguretat de Múnic amb Ucraïna al centre de l’agenda
És la primera gran cimera amb la nova administració dels Estats Units
La delegació nord-americana l’encapçala el vicepresident J.D. Vance
El president d’Alemanya, Frank Walter Steinmeier, ha inaugurat aquest divendres al migdia la Conferència de Seguretat de Múnic (MSC) amb tota l’atenció posada en les paraules del vicepresident dels Estats Units, J.D. Vance, amb els seus socis europeus i amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. En la seva intervenció el president alemany va acusar l’administració Trump de no respectar les regles del joc internacional.
L’edició que arrenca aquest divendres de la conferència de Múnic és una de les més decisives dels 61 anys d’història d’aquest fòrum considerat el més important del món. Transcorrerà a l’ombra del president dels EUA, Donald Trump, i al centre de l’agenda la guerra a Ucraïna. La reunió serà també un termòmetre de l’estat de les relacions entre els Estats Units i Europa. Un vincles tradicionalment forts que han marcat la Conferència de Seguretat de Múnic en les seves diferents edicions, tot i algunes diferències. Però el retorn de Trump a la Casa Blanca les està fent trontollar.
Al marge de la trobada, hi havia prevista una reunió entre Zelenski i el vicepresident dels Estats Units, però s’ha ajornat. La delegació nord-americana hauria demanat més temps per estudiar la resposta ucraïnesa a la proposta d’acord presentada per la Casa Blanca a Kíiv perquè els Estats Units tinguin accés presencial als recursos naturals ucraïneses a canvi de la continuïtat del seu suport militar. També sembla que haurà d’esperar la trobada d’alt nivell entre delegacions dels Estats, Rússia i Ucraïna anunciada per Trump dijous. Des de Moscou s’ha explicat que no havien estat convidats a la conferència de Múnic i des de Kíiv que no tenien constància de cap reunió.
A l’espera de la intervenció del vicepresident dels Estats Units per si revela algun detall més de la conversa entre Trump i el president rus, Vladímir Putin, en la qual van acordar iniciar immediatament negociacions per posar fi a la guerra a Ucraïna, la Unió Europea ha advocat per accelerar el procés d’adhesió d’Ucraïna al club comunitari.
“Els règims autoritaris estan seguint atentament què fem i si hi ha impunitat per envair un país veí”, ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen en la Conferència de Seguretat de Múnic. La cap de l’executiu europeu ha assegurat que els europeus seran a la taula de negociació amb Rússia. “Per descomptat”, ha dit l’alemanya interrogada per aquesta qüestió. Von der Leyen i el president del Consell Europeu, António Costa, han aprofitat aquest fòrum per reunir-se amb Zelenski.
En ple debat sobre una eventual negociació de pau i després del rebuig dels EUA a incorporar Ucraïna a l’OTAN, els dos líders europeus s’han compromès amb Zelenski a “intensificar la feina per accelerar” l’adhesió d’Ucraïna a la UE.
Von der Leyen i Costa han reiterat al líder ucraïnès el seu compromís amb un suport “continuat i estable” al país fins que s’assoleixi una pau “justa, completa i duradora”. Segons han informat després de la trobada, només amb una pau així es podrà garantir la seguretat d’Ucraïna i d’Europa.
Així mateix, Von der Leyen i Costa han destacat que Zelenski ha d’estar en una “posició de força abans de qualsevol futura negociació” de pau amb Rússia, i que en tot cas se li han d’oferir “fortes garanties de seguretat”.
En aquest sentit, els dos líders europeus han destacat la importància de gastar més en defensa a la UE i “ajudar a reforçar les forces armades ucraïneses”.