PATRIMONI
“Ens van enganyar dient-nos que salvarien la Casa Vallmanya”
Després d’un any de l’anunci de compra de Cal Macià per part de la Generalitat i l’Ajuntament d’Alcarràs, la segona residència del president Francesc Macià segueix deteriorant-se sense que les administracions hi reaccionin.
“Reconeixem que ens van enganyar dient-nos que salvarien la casa”, es lamenta el portaveu de l’entitat Salvem Cal Macià, Ferran Palau. D’una banda, la Generalitat està catalogant l’immoble com a bé cultural d’interès nacional (BCIN). D’una altra, la localitat té la tasca de vetllar per conservar-lo mentre l’acord de compra no es materialitza.
En resposta a la protesta constant que fa Salvem Cal Macià, l’Ajuntament va enviar un requeriment al propietari amb unes indicacions d’obligat compliment per evitar que l’edifici s’ensorri. El document en qüestió, a què ha pogut tenir accés El Punt Avui, li demanava el tancament i la senyalització de zona de perill i la reparació d’urgència de la cobertura de l’edifici principal, a més d’apuntalar cobertes, forjats i murs per prevenir l’enfonsament de la casa històrica. També li comunicava que, en el cas que no seguís les indicacions, l’Ajuntament executaria aquestes mesures de manera subsidiària.
Dos mesos més tard, el propietari no ha fet cap tipus de modificació en la finca, constaten des de Salvem Cal Macià i reconeix el consistori. Tot i així, l’Ajuntament no ha mostrat cap tipus de reacció envers l’incompliment. “L’Ajuntament no vol sancionar el propietari i ell, sabent que no li ha de passar res, no fa absolutament res”, explica Palau.
El consistori d’Alcarràs justifica la seva inacció perquè “l’execució forçosa s’ha de dur a terme d’acord amb la regulació de l’article 102 de la llei 39/2025 [...] prèvia liquidació anticipada dels costos pressupostats”. Per tant, entén que el propietari hauria d’abonar els costos de l’obra abans que el consistori apliqui les mesures de preservació. “No és obligatori que es pagui abans. L’Ajuntament pot fer després una factura. És absurd. El que no farà el propietari és pagar unes obres que no vol fer”, raona el portaveu.
Des de Salvem Cal Macià opinen que l’única solució per poder salvar l’immoble és l’expropiació de la Casa Vallmanya. El govern d’Alcarràs va respondre a aquesta possibilitat de la següent manera: “Tota expropiació forçosa ha d’estar motivada per una causa d’interès social o utilitat pública expressament declarada i que, en l’àmbit del patrimoni històric i cultural, [...] únicament declara l’interès social els incompliments de conservació del patrimoni declarat com a BCIL, requisit que no concorre en l’immoble de la Casa de Vallmanya.” “No volen expropiar per una qüestió ideològica. Al final, la mesura està prevista en la llei de patrimoni. Hi ha falta de voluntat”, sentencia Palau.