política
El PP no obté empar al Congrés per la compareixença de Houli pel 17-A
La mesa de la cambra recorda que la comissió d’investigació dels atemptats té potestat per ordenar si les compareixences són presencials
El PP contradiu el seu passat quan exigia que Rafa Zouhier, condemnat per l’atemptat d’Atocha del 2004, acudís presencialment a la comissió de l’11-M
El diputat Jaime Ignacio Del Burgo va arribar a acudir a la presó a entrevistar Zouhier
El PP s’ha quedat sol en el seu clam en contra de la presència de Mohamed Houli al Congrés. Després que la comissió d’investigació dels atemptats del 17 d’agost del 2017 rebés dijous passat Houli, condemnat per l’Audiencia Nacional a 43 anys de presó per la seva implicació en la cèl·lula gihadista que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils el 17 d’agost del 2017 i que va sobreviure a l’explosió d’Alcanar de la vigília, el PP va sol·licitar l’empar de la mesa del Congrés, que avui li ha denegat l’auxili i li ha recordat que una comissió d’investigació de la cambra –que té la seva pròpia mesa i que en aquest cas presideix el president de la comissió, Txema Guijarro (Sumar)– té potestat per ordenar les compareixences i si són presencials o no. En el cas de Houli, va ser el jutjat de vigilància penitenciària del penal de Còrdova –on el condemnat compleix la seva pena– el que va considerar oportú el seu trasllat des d’Andalusia a Madrid a càrrec de la guàrdia civil i el seu lliurament a la policia al pàrquing del Congrés per ser conduït a la sala Prim a comparèixer davant els diputats Francesc-Marc Álvaro(ERC), Pilar Calvo (Junts), Jon Iñarritu (EH Bildu), David Serrada (PSOE), Eloi Badia (Sumar), Santi Rodríguez (PP) i Juanjo Aizcorbe (Vox).
La visita de Houli va convulsar la comissió d’investigació del Congrés amb una revelació que portava per escrit en un quadern marró sostingut amb les mans emmanillades i que va llançar vuit anys després dels fets sense esperar cap pregunta. “El CNI tenia coneixement de les intencions que tenia l’imam i van permetre que vingués i ens mengés el cap. No ho vaig dir abans per temor a represàlies. Ara ja estic condemnat i a la presó i no hi tinc res a perdre”, va dir Houli sobre el lligam del CNI i Abdelbaki es-Satty. “Els que havien de vigilar l’imam no són a la presó; jo, sí”, reblava.
El PP, de l’11-M al 17-A
La presència física de Houli va indignar el PP fins al punt que el diputat català Santi Rodríguez va liderar l’abandó de la sala dels seus amb un sentiment de “vergonya” de tenir un gihadista emmanillat en seu parlamentària. “Han portat un terrorista al cor de la sobirania nacional a titllar de terrorista l’Estat”, denunciava la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo. Es dona la circumstància, però, que el PP no sempre ha estat tan pulcre amb la presència de terroristes al Congrés. Quan es va posar en marxa la comissió d’investigació per investigar la massacre gihadista d’Atocha de l’11 de març del 2004, el PP va exigir la presència física de Rafa Zouhier, condemnat a 10 anys de presó per un atemptat que va fer 191 morts. Zouhier va aprofitar el favor del PP per reclamar que la seva compareixença no fos telemàtica sinó presencial per tal de ser “espontània i lliure”. El diputat navarrès del PP Jaime Ignacio del Burgo fins i tot va arribar a acudir a la presó on Zouhier complia la seva pena per tal d’entrevistar-se amb el condemnat per terrorisme.