Política

Lluc Salellas i Vilar

Alcalde de Girona (Guanyem)

“Girona serà una ciutat líder pel que fa a cultura ecològica”

“Estem en un treball permanent de revisió, perquè un contracte de la magnitud del de la neteja mereix fer canvis i millores”

“No deixaré de ser alcalde durant la baixa de paternitat, sinó que reduiré el meu dia a dia, perquè hi tinc dret i s’ha de reivindicar”

Lluc Salellas és alcalde de Girona des de les passades eleccions municipals, arran del pacte de govern entre Guanyem, Junts i ERC.

Entén les queixes per la implementació del nou sistema de recollida d’escombraries?
Quan canvies un sistema de recollida de residus a 90.000 persones en un període de dotze mesos, fins a cert punt és normal que hi hagi disfuncions. I també queixes perquè hi ha elements que no acaben de funcionar a la primera. Per tant, hi ha un punt d’empatia amb els veïns i veïnes. Però això va començar ja fa nou mesos. I si mirem els problemes que hi van haver al principi fins on som avui, hem avançat moltíssim. Als barris on es fa el porta a porta, les dades ens donen un 90% de reciclatge. I pel que fa als contenidors tancats, hem acabat la primera gran fase, que era Eixample, Pla de Palau i Montilivi. I la situació és de bon funcionament. Cal recordar que som pioners a Catalunya. I hem de tenir també l’orgull gironí de dir que si entre tots aconseguim que això funcioni, serem una ciutat líder pel que fa a cultura ecològica. I es diu poc, però també implicarà que les taxes en el futur no hagin de pujar o pugin molt poc.
Ara ho faria diferent?
Un cop fet aquest contracte i decidit el sistema, tirar-lo enrere era molt costós. Significaria uns 7 milions d’euros. I la responsabilitat ens porta a dir que hem de tirar endavant. Dit això, hem modificat el contracte i ho tornarem a fer per introduir-hi millores. Estem en un treball permanent de revisió perquè un contracte de tal magnitud mereix anar-hi fent canvis.
Arran del cas d’una ocupació il·legal, s’ha posat en el focus la gestió de l’Ajuntament, per la tramitació de la llicència i per l’actuació de la policia local.
Sobre la llicència d’obres, n’hi havia una de donada del mes de juny del 2024 per enderrocar la casa. Legítimament van decidir no exercir-ho fins que no tinguessin la llicència per construir, que la van obtenir a mitjans de desembre. Per tant, quan passen els fets, tenen les llicències donades, tot i que s’havia trigat, certament. Ara estem revisant que les llicències no es donen amb prou rapidesa. I això ocasiona perjudicis. Volem millorar i ser més eficients. Pel que fa a l’actuació policial, hi havia una instrucció conjunta amb els Mossos, que determinava que si hi havia proves que aquelles persones portaven de 24 a 48 hores a la casa, calia una ordre judicial per poder desallotjar. I vam tramitar tan ràpid com ens va ser possible tota la informació al jutjat perquè fos aquest qui pogués dictaminar -ho. També hem actualitzat aquest protocol per actuar amb diligència i rapidesa si es produeixen fets en cases com aquesta, que són per a un ús residencial, de la mateixa família. Però el principal problema no són aquest tipus d’ocupacions, que són comptades, sinó els pisos que durant anys la Sareb i els fons d’inversió han deixat buits i que es degradessin.
Estem esperant la resolució de les al·legacions a la modificació del parc Jordi Vilamitjana per desenvolupar el Campus de Salut. Hi haurà alguna sorpresa?
No. Fins pels volts de Nadal l’ACA no ens va passar el seu informe valorant les al·legacions sobre la inundabilitat. I, per tant, no podíem acabar de treballar la resolució. Durant el primer trimestre del 2025 comptem donar resposta, amb l’objectiu que compartim Salt, la Universitat de Girona, la conselleria de Salut, el president Salvador Illa, el govern de la Generalitat i l’Ajuntament de Girona, a tirar endavant el campus. Així com es va acordar de forma consensuada el 2020, i que tots els grups municipals van defensar el 2023 en les municipals.
En aquesta llista no ha esmentat la conselleria de Territori.
He dit el govern de la Generalitat i per tant em refereixo al seu conjunt. El president Illa m’ha sigut molt clar en aquest sentit.
Però han estat molt crítics amb la consellera Sílvia Paneque, després d’una reunió que va mantenir amb els veïns de Santa Eugènia i Can Gibert.
És veritat. Perquè quan vam poder llegir l’acta d’aquella reunió, jo mateix vaig fer el pas de trucar al president Illa, preocupat per les expectatives que s’havien generat. El president va tornar a mostrar el seu compromís i, després d’aquella alerta, es va fer una comissió bilateral, en què hi havia la consellera de Salut, la consellera d’Universitats, els dos ajuntaments, la universitat i CatSalut. I es va tornar a certificar que l’objectiu era desenvolupar tan aviat com fos possible aquest projecte. És important explicar que la zona verda de la ciutat creixerà perquè es preveu guanyar tot un espai a l’altre costat del vial, més gran que l’actual parc Jordi Vila Mitjana i que ha de ser un pulmó de tota aquella zona. I no només això, sinó que ja hem mostrat la predisposició als veïns i veïnes tant de Sant Eugènia com de Can Gibert de recuperar altres zones del barri.
Ja han passat mesos del doble crim de la Font de la Pólvora. Com està el barri i què s’ha fet?
L’últim semestre del 2024 hi vam fer moltíssimes actuacions de manteniment i de neteja. Hem tancat un aparcament que era una zona molt complicada pel que fa a l’abandonament de deixalles. Hem incrementat la presència de la policia conjuntament amb els Mossos i hem començat a treballar el projecte vinculat a aquest pla integral, en què necessitarem la col·laboració de la Generalitat i de l’Estat. És un projecte de transformació estructural pel que fa a habitatge, espai públic i dinamització. No és fàcil. És un projecte d’envergadura en què els detalls són importants.
S’ha parlat molt de la seva futura baixa de paternitat. Si hagués estat una dona, s’hauria generat tant de debat?
M’agrada que em facis aquesta pregunta. Si fos una baixa perquè he tingut un accident, si fos per una malaltia, que a la meva família li hagués passat alguna cosa, la gent ho entendria. Però en canvi sembla que la paternitat no sigui un tema suficientment important, quan segurament és el més important que travessen moltes famílies. Si hagués sigut una alcaldessa no s’hauria generat tant de debat. Això té a veure amb el patriarcat que encara existeix en la societat, que atorga unes funcions a les dones i unes altres als homes. A més, se n’ha parlat molt quan jo no he explicat què faré.
I què farà?
No deixaré de ser alcalde. El meu compromís per a aquests quatre anys era ser alcalde, però tampoc he deixat de ser pare durant aquest temps ni ho deixaré de ser ara. El que faré serà una reducció de la meva intensitat en la jornada laboral, centrant-me més en la part de gestió interna de l’Ajuntament. Serà una reducció considerable en el meu dia a dia, però tenint clar que hi tinc tot el dret i que l’hem de reivindicar.
El pacte té bona salut?
Hem vist com en diverses ciutats els acords de govern han saltat pels aires. Nosaltres hem aprovat dos pressupostos i estem en una normalitat absoluta en el funcionament. Aquest és un símptoma de bona salut d’un equip de govern que sempre, en totes les votacions importants, ho ha fet conjuntament. Això és fruit de la feina que fem per trobar aquesta entesa i també de la generositat dels tres grups.
I els canvis en el cartipàs són per incentivar l’estabilitat?
Els tres grups tenien clar que la Cristina Andreu era el perfil idoni per portar la macroàrea de Transformació Urbana i Transició Ecològica. Quan, per motius de salut, ha de fer un pas al costat, en un exercici de responsabilitat, tots tres grups convenim que entre la gent de més experiència en el govern hi pot haver redistribucions perquè les coses puguin funcionar bé. Té més a veure amb això que no pas amb equilibris.
Hi ha qui aposta que aquesta estabilitat es trencarà quan s’acostin les municipals.
Jo també he sentit dir que aprovaríem el primer pressupost i que llavors es trencaria. De suspicàcies i apostes n’hi ha de tot tipus. Però el que puc dir és que nosaltres, i jo com a alcalde, treballo perquè aquest govern arribi fins a l’últim dia abans de les eleccions. I el que m’han traslladat els portaveus dels respectius grups és que també. Fins que no vegi el contrari, jo hi confio i confio amb els meus companys.
Creu que ja es visualitza el seu model de ciutat?
En aquest primer any i mig hem fet un procés no només de situar-nos sinó també d’endreçar temes estructurals, poc visibles, però imprescindibles per al dia a dia de l’Ajuntament. Penso en el conflicte amb la policia municipal. Les desigualtats retributives. Fer un primer pressupost, unes primeres ordenances. La implementació de la recollida de residus. Projectes que et trobes, que has de gestionar, que et xuclen molta part del teu dia a dia. I, per tant, costa més implementar aquesta mirada de transformació urbana. En la segona part del mandat tot això començarà a canviar. Es començaran a visualitzar tant la construcció com la compra de 200 habitatges de lloguer social, hi haurà les obres de la plaça Espanya, s’acabaran els carrils bici per connectar amb Celrà i Sant Gregori, les obres que ja s’estan fent del BRCA a la plaça Joan Brossa, treballarem per consolidar el que va ser la prova pilot a la plaça Catalunya i que quedi permanent, hi haurà canvis al carrer de la Creu... Per tant, amb les coses que passaran en els propers mesos es visualitzarà aquesta lògica de pacificació, de millora d’espai públic i d’aposta per l’habitatge.
Es troba que a vegades ha de gestionar contradiccions ideològiques en temes com el cicloturisme, la seguretat...
Sí, clar. El paper que tens quan estàs a l’oposició no és el mateix que el d’alcalde. Em pertoca marcar la meva línia política, que no és només la de Guanyem sinó que és la d’un govern plural, i haig de ser un alcalde que la majoria de gironins i gironines s’hi puguin sentir, si més no, identificats.Però crec que també s’hi van trobar Marta Madrenas, Carles Puigdemont, Anna Pagans i Quim Nadal. I ho fem en el nostre dia a dia tan bé com sabem. Amb un objectiu clar, que és que la ciutat millori i estigui plena de vida, sense


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia