Guerra a Gaza
Hamàs confirma els noms dels sis ostatges vius que alliberarà demà
Dos d’ells, Avera Mengistu i Hisham al-Sayed, han estat captius a la Franja durant una dècada
Israel excarcerarà 602 presoners palestins, entre els quals cinquanta amb cadenes perpètues i seixanta amb penes elevades
El portaveu de les Brigades al Qassam –el braç armat de Hamàs–, Abu Obeida, ha confirmat aquest divendres els noms dels sis últims ostatges vius que el grup islamista alliberarà demà dissabte en la primera fase de l’acord d’alto el foc amb Israel a la Franja de Gaza.
Quatre dels captius que sortiran demà de l’enclavament palestí van ser capturats el 7 d’octubre de 2023: Tal Shoham, Omer Shem-Tov, Eliya Cohen i Omer Wenkert. Els altres dos, l’israelià d’origen etíop Avera Mengistu i el beduí Hisham al-Sayed, han estat retinguts a la Franja des de fa una dècada.
La identitat dels sis captius ja es coneixia a Israel perquè les seves famílies havien dit que havien rebut proves de vida, cosa que els feia els últims ostatges amb vida de la primera fase i els únics candidats possibles per a l’intercanvi d’aquest dissabte.
Un cop alliberats aquests sis ostatges, quedaran a Gaza 63 persones capturades durant l’atac de les milícies palestines al sud d’Israel i una altra amb anterioritat. Es tracta de Hadar Goldin, un soldat israelià que va ser segrestada el 2014 durant una incursió de l’exèrcit i que les autoritats fa temps que donen per mort.
D’aquests 64 captius restants, està confirmat que almenys 28 estan morts, incloent Shiri Bibas, ja que el cadàver que Hamàs va lliurar ahir a Israel no es correspon amb aquesta ostatge, segons han denunciat les autoritats hebrees. A més d’ella, queden pendents de ser retornats quatre difunts en la primera fase de al treva: Itzik Elgarat, de 70 anys; Ohad Yahalomi, de 50; Shlomo Mansur, de 80, i Tsahi Idan, de 50. Està previst que els seus cossos siguin lliurats dijous que ve la Creu Roja a Gaza.
De la seva banda, Israel excarcerarà demà un total de 602 presoners palestins, segons ha anunciat l’Oficina de Mitjans per a Presoners Palestins de Hamàs. Entre aquest més de sis-cents reclusos n’hi ha cinquanta que compleixen cadenes perpètues a Israel; seixanta amb penes altes; 47 presos que van ser alliberats el 2011 per l’acord de Shalit i tornats a detenir després, i 445 persones capturades a Gaza durant la guerra posterior als atacs 7 d’octubre. Aquest intercanvi suposarà l’alliberament més nombrós de presos palestins en aquesta primera fase de l’acord.