Política

Catalunya passa del 12-O

La crida de Rajoy a exhibir la bandera espanyola fa aigües a Barcelona

La crida del dirigent del PP, Mariano Rajoy, a “honrar i exhibir la bandera espanyola” el Dia de la Hispanitat no va quallar ahir a Barcelona ni a la resta de Catalunya. En un simple treball de camp pels carrers de la capital catalana, la presència de rojigualdas als balcons amb motiu del 12-O va ser escassa. I com a mostra, un botó: en el recorregut que va des de la Diagonal (amb passeig de Gràcia) fins al Camp Nou, tornant per la carretera de Sants i la Gran Via i pujant de nou pel passeig de Gràcia, el recompte era més aviat trist. Hi havia un total de vuit banderes espanyoles, cinc de les quals a la Diagonal. Els missatges SMS que des de dijous al vespre van córrer com a resposta a la crida de Rajoy per penjar banderes catalanes als balcons tampoc van triomfar però van guanyar la bandera espanyola per poc en aquest mateix recorregut: deu senyeres, sis de les quals estelades.

El clima d’apatia semblava no afectar el líder del PP a Catalunya, Daniel Sirera, que va manifestar que “he vist molts catalans celebrant el Dia de la Hispanitat”. Que la Basílica de Santa Maria del Mar fos plena de gom a gom per seguir la missa en commemoració a la Verge del Pilar avalava, a parer seu, l’èxit de la jornada. Més ambient es respirava a la plaça Sant Jordi de Montjuïc, on uns 800 ultres celebraven braç en alt l’acte d’homenatge a la bandera espanyola, convocat per la plataforma Adelante Cataluña. Les consignes dels organitzadors a mantenir les formes no van ser secundades per molts dels assistents, que lluïen banderes franquistes i creus gammades. Al final de l’acte, un grup de neonazis va cremar una estelada i fotocòpies del president d’ERC i vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod Rovira. A València els ultres van anar més enllà i la manifestació convocada per España 2000 es va iniciar amb la crema de dues mil fotografies del lehendakari Juan José Ibarretxe i de Carod. Ambdós polítics apareixien amb el número 666 al front, en referència al diable, i l’anagrama d’ETA.

Contra el 12-0
De manera oposada, les JERC van celebrar ahir una cinquantena de botifarrades arreu de Catalunya contra el Dia de la Hispanitat. A Girona, cinc membres de la formació juvenil, acompanyats de la diputada d’ERC al Congrés Laia Cañigueral, es van encadenar a la porta de la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) per protestar contra la presència de l’exèrcit a Catalunya. Durant l’acció, van desplegar diverses estelades i una pancarta amb el lema Fora les forces d’ocupació. Els militants de les JNC van penjar pancartes amb el lema 11 de setembre sí, 12 d’octubre no: Catalonia is not Spain a diferents ponts de les rondes del Mig i de Dalt i en vies d’accés a Barcelona, com a l’autopista C-58.

L’esquerra independentista extraparlamentària també va celebrar actes en contra del 12-0. A Lleida, un miler i mig de persones van manifestar-se pel centre de la ciutat sota el lema 300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència. Abans de la manifestació es va cremar un gran retrat de Felip V i diverses fotos del rei i al final de l’acte una traca va incendiar una filera amb fotocòpies dels últims deu borbons que han governat a l’Estat, informa Joan Tort. A Santa Coloma de Gramanet, unes 60 persones van concentrar-se en un acte que va acabar amb la crema d’una foto del rei. Els Mossos van identificar dos joves, informa Jordi Alcover.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona
pròxim orient

L'Unrwa denuncia que Israel no dona visats als treballadors humanitaris

barcelona
Política

Madaula denuncia un intent de “perjudicar-la” en el cas d’Eduard Pujol

barcelona