Política

Transsexuals a l’Aràbia Saudita

Com a mínim cinc dones van sotmetre’s l’any passat a aquestes intervencions quirúrgiques

Un nou feno­men amenaça de des­fer­mar la polèmica i l’escàndol al con­ser­va­dor regne de l’Aràbia Sau­dita, després que hagi sor­tit a la llum que cada cop són més les dones que se sot­me­ten a ope­ra­ci­ons de canvi de sexe. Fins ara, al bres­sol de l’Islam només s’havien cone­gut casos de dones trans­se­xu­als (nas­cu­des com a homes), però segons un estudi del diari àrab Al-Watan, només l’any pas­sat, com a mínim cinc dones van con­ver­tir-se en homes gràcies a la cirur­gia.

Encara que cinc per­so­nes en una població que supera els 26 mili­ons d’habi­tants pugui sem­blar anecdòtic, cal tenir en compte que la soci­e­tat i les lleis de l’Aràbia Sau­dita són les més con­ser­va­do­res de la regió i que el país no està acos­tu­mat a trac­tar ober­ta­ment notícies que con­tra­di­guin els cri­te­ris morals impo­sats pels isla­mis­tes, espe­ci­al­ment pel que fa a les qüesti­ons rela­ci­o­na­des amb el sexe.

El rota­tiu sau­dita va apro­fi­tar la publi­cació de la notícia per llançar una crítica enco­berta a l’statu quo, i va asse­gu­rar que les dones que deci­dei­xen ope­rar-se han desen­vo­lu­pat un “com­plex psi­cològic” a causa de la dis­cri­mi­nació de gènere i que, amb la seva nova con­dició, espe­ren bene­fi­ciar-se dels drets i pri­vi­le­gis reser­vats als homes. Per la seva banda, els mem­bres con­ser­va­dors del govern van atri­buir la volun­tat de can­viar de sexe a “defec­tes psi­cològics” i feblesa davant les influències blas­fe­mes d’Occi­dent. Però obli­den que la soci­e­tat sau­dita imposa a les dones algu­nes pres­si­ons que es fan molt difícils de supor­tar, com el fet de limi­tar la seva lli­ber­tat fins al punt de no per­me­tre que sur­tin al car­rer a fer un volt totes soles.

Cirur­gia al mer­cat negre

El feno­men crei­xent del canvi de sexe va irrom­pre a l’actu­a­li­tat sau­dita el 2005, quan un tri­bu­nal de Riad va dic­tar una sentència a favor d’un trans­se­xual. El pro­ta­go­nista de l’afer, Ahmad, era el pri­mogènit de la família i, a la mort del seu pare, va here­tar la part que li cor­res­po­nia com a home (que a l’Islam és el doble que les dones) i poc després es va sot­me­tre a una ope­ració de canvi de sexe. En saber-ho, les seves ger­ma­nes van recla­mar als tri­bu­nals que repartís amb elles l’herència a parts iguals. Alguns des­ta­cats ule­mes sau­di­tes van opi­nar sobre el cas i la majo­ria van coin­ci­dir a asse­nya­lar que l’herència s’ha de divi­dir d’acord amb “les carac­terísti­ques” de la per­sona en el moment de fer-se efec­tiva.

Final­ment, el jutge va fer seva aquesta idea i va deci­dir que Ahmad tenia dret a con­ser­var l’herència perquè era un home en el moment de rebre-la, però va dei­xar clar que, a par­tir d’ales­ho­res, seria trac­tat com a dona a tots els efec­tes.

Al-Watan ha detec­tat que l’aug­ment de la demanda per aquesta mena d’ope­ra­ci­ons con­trasta amb una escassa oferta i que això ha fet emer­gir un mer­cat negre de la cirur­gia plàstica. Els interes­sats també dis­po­sen de l’opció de con­trac­tar les agències espe­ci­a­lit­za­des que envien els seus cli­ents per ser ope­rats a l’estran­ger, nor­mal­ment a l’Índia. Tot el procés, viatge, ope­ració i tor­nada a l’Aràbia Sau­dita, no s’allarga més de dues set­ma­nes.

Pena de mort als homo­se­xu­als

La legis­lació sau­dita ha adop­tat algu­nes nove­tats per res­pon­dre a aquest feno­men i ara per­met algu­nes ope­ra­ci­ons de canvi de sexe, ano­me­na­des ofi­ci­al­ment de “cor­recció”, quan el sol·lici­tant mos­tra carac­terísti­ques físiques dels dos sexes i obté permís escrit d’un ulema. La veïna República Islàmica de l’Iran també aprova aquesta mena d’ope­ra­ci­ons si s’apor­ten pro­ves mèdiques de desor­dre en la iden­ti­tat sexual. Un cop com­ple­tat el canvi de sexe, l’interes­sat obté un nou cer­ti­fi­cat de nai­xe­ment. Als dos països, si bé el canvi de sexe es tolera fins a cert punt, l’homo­se­xu­a­li­tat està del tot pro­hi­bida i es cas­tiga, com a mínim, amb penes de presó o fla­gel·lació. La sodo­mia és un dels crims més greus que recull el codi penal sau­dita, que pre­veu la pena de mort per als infrac­tors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.