política
“L’operació Catalunya és una ficció”
L’operació Catalunya va aprofundir l’enemistat que ja tenien les dues dones fortes del govern de Mariano Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i la ministra de Defensa (2016-2018) i secretària general del PP (2008-2018), María Dolores de Cospedal. Fins al punt que Santamaría culpava Cospedal perquè l’operació al marge de l’estat de dret estava tenint l’efecte contrari d’enfortir l’independentisme en lloc d’enfonsar-lo. “És al contrari, gràcies a l’operació Catalunya el tema dels catalinos no s’ha escapat de les mans encara (...) L’Alícia és la Cospe. Van contra la Cospe. El que ja li vaig anticipar és que ells volen presentar una imatge. Em refereixo a la petita [Santamaría], que el tema de Catalunya s’ha espatllat perquè la Cospe va promoure l’operació”, explica l’excomissari de policia José Manuel Villarejo en una conversa el 14 de febrer del 2017 amb el seu soci Adrián de la Joya. I ahir, sota l’efecte de nous àudios –desvelats per RAC1– que apuntalen el triangle Cospedal-Villarejo-Sánchez-Camacho, davant la comissió d’investigació del Congrés Cospedal va negar la major. “Jo no he impulsat cap operació Catalunya. L’operació Catalunya és una ficció”, va sentenciar Cospedal en el torn matinal. “No escolto RAC1”, reblava, tot fent seva la tesi de l’exministre Jorge Fernández Díaz que és obra d’“intel·ligència artificial”. El guió es repetia en el torn de tarda. “Jo mai he participat en res i l’operació Catalunya ni existeix”, va dir Alícia Sánchez-Camacho, expresidenta del PP català (2008-2017) i actual diputada del PP madrileny d’Isabel Díaz Ayuso a l’Assemblea de Madrid. “Jo no reconec en absolut àudios que no sé d’on han vingut i com han vingut. Jo només reconeixeria àudios sota custòdia judicial”, va reblar l’exlíder del PP català.
Cospedal va haver de donar explicacions davant els diputats Francesc-Marc Álvaro (ERC, Josep Pagès (Junts), Jon Iñarritu (EH Bildu), Aina Vidal (Comuns-Sumar), Ione Belarra (Podem) i Manuel Arribas (PSOE) el dia en què RAC1 desvelava les gravacions de la conversa entre Villarejo i Cospedal en què el comissari jubilat es vanta d’“haver canviat la història de Catalunya de 62 a 50” [per la pèrdua d’escons d’Artur Mas] i l’exsecretària general del PP li respon: “Això no s’ha comentat perquè només som tres persones les que ho podíem explicar.” “És curiós que no hagi escoltat RAC1 ni en sàpiga res quan hi surt vostè”, feia veure a Cospedal el diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu.
Després que Cospedal confessés “entre sis i vuit reunions” amb Villarejo –“no ho sé exactament”, aclaria–, Iñarritu va despullar l’evidència que Villarejo estava en actiu quan ell entrava a Gènova per visitar la dona forta del PP. “Si no hi ha problema de transparència, per què aquest senyor no entrava per la porta principal de Gènova? Perquè si entra a Gènova pel garatge perquè sembli que no ha entrat...”, inquiria Iñarritu. “Si s’ha reunit amb ell mig Espanya!”, va reblar com a excusa. “Però si és de calaix que quan es reuneix amb Villarejo ell està en actiu! Si Villarejo només va estar inactiu entre el 1983 i el 1993 i conversa amb ell abans que es jubili el 2016 estant vostès al govern i ell en actiu!”, etzibava Iñarritu. “Quan jo veig aquest senyor no estava en actiu”, va insistir ella.
En el duel amb Francesc-Marc Álvaro (ERC), Cospedal es va sincerar: “Segueixo pensant que l’independentisme excloent és el pitjor que li pot passar a un país.” “Fins i tot utilitzant el gangsterisme no van evitar que votéssim ni el 9-N ni l’1-0. En fa alguna autocrítica?”, va burxar Álvaro. “Va ser una mascarada”, menystenia ella. “Què és més important, l’estat de dret o la unitat d’Espanya?”, va preguntar Álvaro. “Ambdues coses, senyoria”, va dir Cospedal sense poder triar. Aina Vidal (Sumar) desfeia l’encanteri posant al costat del micròfon el telèfon per fer oir l’àudio de RAC1 i que la veu de fonoteca de Cospedal era la veu de Cospedal en viu.
Josep Pagès (Junts), que se les va tenir amb Cospedal pel català –“pot parlar-me en castellà”, va dir ella en va–, va fer pinya amb ERC i EH Bildu perquè la mesa de la comissió –presidida per Arnau Ramírez (PSC)– porti els àudios de Cospedal a la fiscalia per si hi ha delictes de falsedat documental i desviament de fons ja que es parla de pagaments a Villarejo a través de l’empresa pública Enresa. “Villarejo li presenta l’oportunitat d’atacar l’independentisme via Manuel Bustos, de la línia dura del PSOE. Li demana una provisió de fons i fer alguna gestió a la fiscalia per afluixar el tema de Bustos”, li feia veure Pagès. “No tenia capacitat de fer res amb la fiscalia. Crec en la divisió de poders”, rebatia Cospedal.
Sánchez-Camacho va tenir enganxades amb Pagès (Junts) quan ell li va recordar l’àudio en què equiparava el tracte als espanyolistes amb els jueus a l’Alemanya nazi i ella es va dir víctima del procés –“soc tan catalana com vostè per molt supremacista que sigui el seu partit. I em sento molt orgullosa de ser catalana i espanyola i de viure a Madrid, que és la terra de la llibertat i que ha passat per davant de Catalunya en tots els indicadors. La locomotora que és Catalunya fins al 2018 ara és Madrid”– i amb Pilar Vallugera (ERC) perquè la popular llegeix Gramsci. “Segur? No deu ser la tapa de Gramsci sobre un llibre de Goebbels?”, va dir Vallugera.