turquia
ONG internacionals condemnen l’arrest del líder opositor i de periodistes
La Fiscalia ha emès ordres de detenció contra 1.133 persones en aquests cinc dies i només en el matí d’aquest dilluns hi ha hagut una batuda a Istanbul amb 144 detinguts, entre ells diversos periodistes que han cobert les manifestacions
Human Rights Watch (HRW) ha denunciat aquest dilluns que l’arrest del líder opositor turc Ekrem Imamoglu és un clar ús de la Justícia com a “arma” per a eliminar a rivals polítics, mentre que l’organització internacional Reporters sense Fronteres ha criticat l’arrest de periodistes que cobrien les protestes antigovernamentals.
Com a exemple de l’ús d’“un sistema judicial convertit en arma per a eliminar de l’escena política a un destacat polític de l’oposició” ha qualificat HRW l’arrest de l’alcalde socialdemòcrata d’Istanbul, que anava a disputar el càrrec al president del país, l’islamista Recep Tayyip Erdogan, en les eleccions previstes per a 2028.
Aquesta ONG ha denunciat en un comunicat que Imamoglu va ser enviat a presó preventiva “formalment a causa d’una investigació feta per la fiscalia per corrupció”, el mateix dia que el seu partit, el socialdemòcrata CHP, el va confirmar com a candidat en les pròximes eleccions presidencials.
Aquest empresonament “mostra l’excessiva influència d’Erdogan sobre els fiscals i tribunals de Turquia”, assevera HRW, que indica que els càrrecs contra Imamoglu per corrupció inclouen “afirmacions vagues per part de testimonis la identitat de les quals es manté en secret”.
“Són temps foscos per a la democràcia a Turquia, amb una maniobra tan contrària a la llei per a convertir la Judicatura en una arma per a cancel·lar el procés democràtic”, considera Hugh Williamson, director de HRW per a Europa i Àsia central, en la nota.
Les massives protestes que se succeeixen des de la detenció d’Imamoglu el dimecres passat “han estat en la seva immensa majoria pacífiques” tot i que va haver-hi “arrestos i càrregues policials violentes, usant-se en alguns casos gasos lacrimògens o canons d’aigua, sobretot a Ankara”, assenyala HRW.
A part d’aquests arrestos, la Fiscalia ha emès ordre de detenció contra 1.133 persones en aquests cinc dies i en el matí del dilluns va haver-hi una batuda a Istanbul amb 144 detinguts, entre ells diversos periodistes que han cobert les manifestacions.
En aquest sentit, l’organització internacional Reporters Sense Fronteres (RsF) ha condemnat aquestes detencions, com ja han fet també diverses associacions de premsa turques.
“Condemnem de la forma més enèrgica la repressió violenta de professionals de la premsa que cobreixen les protestes a Turquia. Aquests atacs i les restriccions de la llibertat de premsa han d’acabar immediatament i ser portats als tribunals”, escriu RsF.
“Exigim que els periodistes detinguts siguin posats en llibertat i demanem al ministre de l’Interior, Ali Yerlikaya, que prengui mesures perquè les forces de l’ordre respectin el dret de la ciutadania a la informació”, conclou el comunicat.