Política

Ester Capella

Portaveu del grup parlamentari d’ERC

“El govern no va al ritme que toca en el traspàs de Rodalies”

“Són el govern de Catalunya, no de l’Estat; haurien de tenir un nivell d’exigència altíssim per al compliment del full de ruta dissenyat”

“Està pactat que la Generalitat abans de en dos anys tingui majoria a la nova empresa mixta, i així ho preveu l’acord estatal amb els sindicats”

El govern ha de posar més ganes per a la hisenda pròpia, ha de posar la sisena per fer la renda l’any que ve
Convenció Nacional? El gran diàleg de país haurà de ser possible en el moment que la repressió estigui a zero
Junts s’ha de sumar als grans acords de país, és igual qui els lideri. No avançarem si no, ens necessitem
El president Illa no és independentista, no li podem fer dir el que volem que digui des de la nostra posició
El Par­la­ment va dema­nar dijous el ces­sa­ment de la seva suc­ces­sora a Ter­ri­tori, Sílvia Pane­que. Real­ment és la res­pon­sa­ble del que està pas­sant a Roda­lies?
La posició d’ERC és molt clara aquí: cadascú ha de ser res­pon­sa­ble d’allò que té la capa­ci­tat de con­tro­lar. És a dir, si tens el coman­da­ment sobre les vies, els trens, les esta­ci­ons o el per­so­nal has de ser res­pon­sa­ble a tots els efec­tes. I quan no tens el con­trol de tot això i, per tant no et cor­res­pon a tu, la teva res­pon­sa­bi­li­tat ve més con­di­ci­o­nada pel paper que jugues. En aquest cas, ERC va plan­te­jar la repro­vació pel fet que la con­se­llera Pane­que per­ma­nent­ment fa el paper de para-xocs de Renfe, d’Adif i del govern espa­nyol. Els hem dit mol­tes vega­des que han de triar entre Cata­lu­nya i Espa­nya, i s’acos­tu­men a equi­vo­car. Sem­pre aca­ben tri­ant Espa­nya. Els he recor­dat també que ells són el govern de Cata­lu­nya, no són el govern de l’Estat. Que assu­mei­xin per tant les res­pon­sa­bi­li­tats que els per­to­qui, però no les que no els per­to­quin i, en tot cas, que asse­nya­lin i exi­gei­xin als que tenen la res­pon­sa­bi­li­tat real que facin el que toca fer.
Creu que Illa la des­ti­tuirà?
Jo crec que no la des­ti­tuirà.
A banda de si culpa o no l’Estat, el govern fa tot el que pot fer?
El govern hau­ria de tenir un nivell d’exigència altíssim per al com­pli­ment i el des­ple­ga­ment del full de ruta que hi havia dis­se­nyat per tal que el traspàs de Roda­lies fos efec­tiu. Fruit de l’acord vam crear una comissió política i una de més tècnica de què pen­ja­ven una sèrie de grups de tre­ball que vam començar a des­ple­gar i en què es va avançar en el traspàs sobre dife­rents aspec­tes: infra­es­truc­tu­res, docu­ments jurídics, per­so­nal, ja que hi havia un grup amb els sin­di­cats... I també en una cosa que era fora de l’acord d’inves­ti­dura de Sánchez, l’R16, ja que for­ma­ven part de l’acord del novem­bre del 2023 l’R1, l’R2, l’R3 i començar a tre­ba­llar l’R4. Per tant, quan diem que és un traspàs inte­gral amb la volun­tat de tras­pas­sar el que es diu en el docu­ment però avançar més enllà, és veri­tat. No hi ha altres inter­pre­ta­ci­ons.
I creu que no hi vet­llen prou.
Jo crec que no van al ritme que toca.
Dijous, de fet, ERC adver­tia que si s’ador­men pot des­car­ri­lar la legis­la­tura. Què vol dir això?
Ho hem dit mol­tes vega­des i ho vaig dir també a l’inici del debat monogràfic. Hem posat al cen­tre, i per això ho vam acor­dar, el traspàs de Roda­lies. I si això no passa, hi haurà con­seqüències, perquè els acords hi són per com­plir-se. I si no es com­plei­xen, no n’hi haurà de nous. Nosal­tres som aquí perquè quan acor­des es com­plei­xin les coses, perquè quan acor­dem ho fem en bene­fici de l’interès gene­ral, no per man­te­nir quo­tes de poder.
En tot cas, el traspàs s’ha ‘rea­cor­dat’ per la irrupció dels sin­di­cats, ja que l’empresa mixta no havia de depen­dre del Grup Renfe, però final­ment sí...
Però tem­po­ral­ment. Es fa així per poder fer el traspàs neces­sari. Pri­mer, neces­si­tes saber tot el que tens a dis­po­sició: trens, vies, per­so­nal, dèficit d’explo­tació... Has de tenir la radi­o­gra­fia real. Comen­cem ara l’empresa mixta amb aquesta mínima par­ti­ci­pació de més de la part de l’Estat, però la tran­sició té a veure necessària­ment amb les llicències que neces­si­tes per ope­rar, que vol dir llicències de les vies, però també dels trens. Perquè ens enten­gui tot­hom: quan diu algú “traspàs immi­nent”, si ara mateix et tras­pas­ses­sin vies, trens i esta­ci­ons, tu l’endemà no podries fer anar ni els trens ni les vies, perquè la titu­la­ri­tat la té encara qui la té. I aquest canvi en les titu­la­ri­tats, perquè Europa t’auto­ritzi per qüesti­ons de segu­re­tat, etcètera, no és immi­nent. Segueix uns tràmits i uns pas­sos que s’han de com­plir, vul­guis o no. També has de tenir una agència de segu­re­tat pròpia i hi ha més coses que s’han de fer, i això no s’impro­visa. A banda, men­tres­tant hi ha una part impor­tant que no és menor, que és qui con­trola el con­sell d’admi­nis­tració, qui el pre­si­deix, qui nomena les per­so­nes que hau­ran de por­tar les reg­nes de l’empresa pública...
La direcció exe­cu­tiva.
Efec­ti­va­ment, i la Gene­ra­li­tat és qui tindrà la capa­ci­tat de pren­dre les deci­si­ons i, per tant, posar-hi la força necessària perquè el traspàs sigui rea­li­tat. En el benentès que arri­barà el moment que es rever­teixi l’acci­o­na­riat i hi haurà una empresa que serà 100% pública cata­lana.
Vau dir que donaríeu dos anys de coll perquè es revertís la majo­ria a l’acci­o­na­riat. Ho manté?
Sí, el ter­mini de dos anys és perquè el govern de Cata­lu­nya hi tin­gui la majo­ria. Després hauràs de fer les pas­ses necessàries per asso­lir el 100%, però això anirà en funció d’altres qüesti­ons que tenen a veure amb la teva capa­ci­tat d’assu­mir-ho tot. Com deia, són ter­mi­nis que van com­pas­sats amb la capa­ci­tat de poder tenir ja la titu­la­ri­tat, en el benentès que estem par­lant de mol­tes coses alhora. Per exem­ple, de trens que han de venir, de trens que són obso­lets. Per tant, comen­cem a plan­te­jar que hi ha d’haver més trens nous, no única­ment els que arri­ba­ran ara de forma pro­gres­siva. Perquè això tam­poc s’impro­visa. Tu no vas a una botiga i dius ‘vull, aquesta màquina de tren, i tots aquests vagons. Això té un procés de cons­trucció que és llarg i ha de després seguir una sèrie d’homo­lo­ga­ci­ons, per­mi­sos, etc.
Aquests dos anys estan pac­tats amb el govern espa­nyol?
Sí, i a l’acord que tenen ells amb els sin­di­cats també s’hi pre­veu, i es diu d’una forma molt clara que l’acci­o­na­riat can­viarà.
Dijous també es va apro­var que es man­tin­guin les boni­fi­ca­ci­ons con­tra el cri­teri del PSC...
El que han de bus­car si cal és els diners de sota les pedres Aquí hi ha uns res­pon­sa­bles molt clars dels retards, la mala exe­cució de les obres... i els hem apun­tat de fa temps. Tenen una res­pon­sa­bi­li­tat per la qual no han pagat mai, de fet infi­ni­tat de res­pon­sa­bi­li­tats, i d’alguna manera n’han de res­pon­dre. I al final vull fer una reflexió: Roda­lies i Regi­o­nals, a pesar que alguns d’aques­tes moda­li­tats són gratuïtes al 100% per les per­so­nes que ho uti­lit­zen de forma recur­rent, inva­ri­a­ble­ment es man­te­nen en el temps, és l’únic mitjà de trans­port que no creix en usu­a­ris, a diferència del que passa amb el trans­port de viat­gers per car­re­tera, els tram­vies, els Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat, el metro... Això és una reflexió que poso sobre la taula. El que s’ha de fer és que el ser­vei públic fun­ci­oni. Que els trens arri­bin a l’hora. I després par­lem del cost i qui té dret i qui no a acce­dir a la gratuïtat. Però, en tot cas, és un ser­vei públic que no fun­ci­ona; per tant, és evi­dent que no el pots cobrar men­tre no fun­ci­oni.
Pane­que diu que això serà pos­si­ble si s’aprova un segon suple­ment de crèdit a la pròrroga. ERC està dis­po­sada a ava­lar-lo? No és un pres­su­post enco­bert?
Entenc que no és un pres­su­post a l’ombra, perquè un pres­su­post cla­ri­fica exac­ta­ment ingres­sos i des­pe­ses i ajusta on hi ha les par­ti­des i on pri­o­rit­zes. És molt dife­rent. En tot cas, nosal­tres juga­rem par­tida a par­tida. I el pri­mer suple­ment de crèdit incor­pora un ele­ment que no és menor, la rebaixa de l’IRPF, que afecta més del 70% de la població. I veu­rem, perquè hi ha més coses que no ens aca­ben d’agra­dar, com la taxa turística. Una cosa és Bar­ce­lona, la capi­tal, i l’altra el país sen­cer, on no pots apli­car els matei­xos cri­te­ris. A Bar­ce­lona no hi ha esta­ci­o­na­li­tat dels hotels perquè per­ma­nent­ment és tem­po­rada alta, però en funció de les parts del país, les tem­po­ra­des turísti­ques es limi­ten a uns mesos de l’any. Per tant, hem de fer un equi­li­bri. Quan nosal­tres par­lem de pen­sar en la Cata­lu­nya sen­cera i en el país sen­cer, estem pen­sant que tu has de garan­tir l’equi­tat, has de per­me­tre que a tot arreu hi hagi capa­ci­tat de gene­rar progrés econòmic, i quan fem coses només mirant des de la capi­tal ens allu­nyem molt del ree­qui­li­bri, l’equi­tat i la Cata­lu­nya sen­cera.
L’altre gran traspàs de la legis­la­tura serà la hisenda cata­lana. Teniu garan­ties del PSC que es va sobre els ter­mi­nis pac­tats?
Espe­rem que en breu comen­cin a pre­sen­tar el model i també com el des­ple­ga­ran, perquè neces­si­ten més empenta i més ambició, els ho hem dit mol­tes vega­des. Hem de posar la sisena per poder arri­bar a fer la cam­pa­nya de la renda de l’any que ve. Que hi posin més ganes.
Hem vist l’opo­sició fron­tal dels sin­di­cats al traspàs de Roda­lies; anti­cipa el que pot pas­sar ara amb la hisenda esta­tal?
Ja ho hem vis­cut abans, no ens ve de nou. A cada traspàs hi ha hagut reticències, però l’Agència Tri­butària de Cata­lu­nya ja té una estruc­tura, i es tracta de reforçar-la, fer-la més gran i començar a tre­ba­llar perquè sigui la que recapti tots els impos­tos que es paguen a Cata­lu­nya.
També van pac­tar amb el PSC l’impuls de la Con­venció Naci­o­nal per tro­bar una solució al con­flicte polític. Per què no s’ha tirat enda­vant encara?
Aques­tes car­pe­tes dels acords d’inves­ti­dura que ano­me­nem de fi de la repressió per començar a tre­ba­llar en la reso­lució del con­flicte polític van en paral·lel, a l’Estat i aquí. Hi ha un ele­ment que no és menor en aquests moments, que és que encara no tenim el comp­ta­dor de la repressió a zero, i la llei d’amnis­tia no s’ha apli­cat encara als màxim diri­gents polítics de l’1-O per la reticència dels tri­bu­nals. I la nor­ma­li­tat no exis­teix; hi serà en el moment que hi hagi igual­tat de con­di­ci­ons de totes les parts. I tu has de poder dia­lo­gar, nego­ciar i pac­tar quan estàs en igual­tat de con­di­ci­ons. Aquest gran diàleg de país hau­ria de ser pos­si­ble en el moment que la repressió esti­gui ja a zero.
És a dir que fins que no s’hagi apli­cat l’amnis­tia no podrà tirar enda­vant aquesta altra fase?
Podríem començar a par­lar de coses, hau­rem d’anar avançant, però és evi­dent que és un ele­ment que ho dis­tor­si­ona. I també els tem­pos dels par­tits con­di­ci­o­nen la pos­si­bi­li­tat d’ini­ciar el procés. Hi ha de voler ser la majo­ria del país en aquest diàleg, també les for­ces polítiques democràtiques que volen avançar per resol­dre el con­flicte polític.
Es refe­reix al PSC o a Junts? O a tots dos? No ho volen?
Un, el PSC, neces­sita tenir ambició i no en té. Ambició i volun­tat de gover­nar Cata­lu­nya, d’enten­dre que governa pels ciu­ta­dans d’aquest país, tot i que puc enten­dre que no té la mateixa visió que nosal­tres del que és l’auto­go­vern. I els altres, Junts, s’han de sumar als grans acords de país, és igual qui els lideri, per avançar en la reso­lució del con­flicte polític, i també en allò essen­cial com els trens, l’habi­tatge, la llen­gua, i tan­tes i tan­tes coses. A vega­des està bé que un estiri més que altres, però ens neces­si­tem i sense la suma de tots no avançarem. Per tant, vis­quem com a pròpies les victòries de cadascú de nosal­tres. Quan Junts, per exem­ple, acorda la dele­gació de com­petències en matèria d’immi­gració, nosal­tres, com que és una assumpció de més res­pon­sa­bi­li­tats per al país, no posem pals a les rodes. En tot cas, diem que cal garan­tir els drets fona­men­tals de les per­so­nes i avançar en l’exer­cici de sobi­ra­nies.
Els ponts tren­cats amb Junts no s’estan recons­truint encara?
Diria que alguns diri­gents tot el dia tenim la mà estesa, començant pel pre­si­dent d’ERC i la secretària gene­ral. Dema­nem que ens acom­pa­nyin, tor­nant al ple de Roda­lies, per fer més forta la posició del país davant del govern de l’Estat, que és renu­ent. Tam­poc cal que ens enga­nyem, els estem arren­cant un quei­xal. És a dir, que ells acor­den, però després els costa avançar.
Par­lava ara de pac­tes de país; com està el Pacte Naci­o­nal per la Llen­gua? Junts fa l’orni...
Doncs hauríem d’avançar perquè després fan la seva feina els tri­bu­nals renu­ents a què s’apli­quin les nor­mes que apro­ven els par­la­ments, i s’eri­gei­xen en una altra cam­bra par­la­mentària.
Temen sentències que dei­xin en res el decret de la pas­sada legis­la­tura per pro­te­gir la immersió i evi­tar el 25% de cas­tellà? Què ha de fer el govern?
Veu­rem què diu el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, però és una norma que va ser apro­vada pel Par­la­ment de Cata­lu­nya i va pas­sar tots els sedas­sos. Ente­nem que no hau­ria de ser modi­fi­cada perquè, a més a més, hi ha unes majo­ries par­la­mentàries molt clares. El TC hau­ria de fer una lec­tura eixam­pla­dora de la volun­tat de la Cons­ti­tució i de reconèixer les llengües ofi­ci­als. I el català és ofi­cial.
Junts cri­tica l’acti­tud del govern per la poca bel·ligerància con­tra les sentències i en gene­ral pel català. Què en pen­seu?
Un dels acords d’inves­ti­dura també era la recons­trucció, el reforçament de la nació amb tot allò que la repre­senta, com la llen­gua. Hi ha una dotació pres­su­postària del govern impor­tant per reforçar la llen­gua i totes les estruc­tu­res de l’admi­nis­tració de la Gene­ra­li­tat, també en l’edu­cació i la difusió, com el suport a la Bres­sola. Ja sabem que al pre­si­dent Illa no li podem fer dir el que volem que digui des de la nos­tra posició inde­pen­den­tista. El pre­si­dent Illa no és inde­pen­den­tista. Per tant, nosal­tres hem de defen­sar que cal avançar més enllà, con­que­rir sobi­ra­nies, sabent que qui governa en aquests moments Cata­lu­nya no és un par­tit inde­pen­den­tista i no entén l’auto­go­vern de la mateixa manera.
Ill ha mirat cap a una altra banda sobre la petició que s’ha fet per des­ti­tuir el dele­gat a Per­pinyà. Us resig­neu o encara hi haurà algun altre intent?
Nosal­tres no ens resig­nem mai, Esquerra Repu­bli­cana no és un par­tit que es resigni passi el que passi. Tenen marge per rec­ti­fi­car mol­tes coses i és evi­dent que Cata­lu­nya Nord és Cata­lu­nya Nord mal­grat que alguns s’hi refe­rei­xen com a “aque­lla zona, aquell ter­ri­tori”... Però és el que és i s’hi parla català. Per més que no li vul­guin dir Cata­lu­nya Nord, forma part del que és la Cata­lu­nya sen­cera.
El CEO indica un molt lleu­ger repunt d’ERC. Creu que ha tocat fons després de la dava­llada elec­to­ral dels últims anys?
Bé, hi ha hagut dava­lla­des elec­to­rals però també assump­ci­ons de res­pon­sa­bi­li­tats –com el pre­si­dent, Pere Ara­gonès, per la part que toca a elec­ci­ons cata­la­nes–, can­vis a les estruc­tu­res del par­tit, nou full de ruta... I hem d’avançar també en la defensa de les ban­de­res a aixe­car, que són el reforç de la nació, posar l’accent en els drets i lli­ber­tats de les per­so­nes, que pas­sen per l’habi­tatge, garan­tir el dret a la mobi­li­tat i tants altres drets que hem defen­sat sem­pre. Ara no per­dem sinó que remun­tem, i per tant ho hem de veure com una bona notícia.
La guerra interna de l’últim any s’ha cal­mat amb el congrés de Mar­to­rell de fa quinze dies?
El congrés s’ha tan­cat amb acords majo­ri­ta­ris, amb la ponència d’esta­tuts, la política i l’Horitzó 2031 apro­va­des amb majo­ries acla­pa­ra­do­res. Ara hem de tor­nar a nous lide­rat­ges, endreçar-nos com a orga­nit­zació política, plan­te­jar fulls de ruta per avançar cap a l’objec­tiu, que no és altre que un dia puguem deci­dir sobre el nos­tre futur, i per tant per la inde­pendència... ERC ha tin­gut molts alts i bai­xos des que va néixer i sem­pre hem sabut tro­bar els camins de con­fluència entre la seva pròpia diver­si­tat. A la ponència d’esta­tuts es tenen en compte els cor­rents, una demanda històrica, i cana­lit­zem les mane­res dife­rents que té de veure el país.
El sec­tor crític es va indig­nar per l’informe de l’estruc­tura B, par­la­ven fins i tot d’escarni...
Per mi és un tema tan­cat, i com que no hi tinc cap capa­ci­tat de con­trol ho deixo aquí. Tan­quem-ho aquí. Les coses tenen uns òrgans per on pas­sen, i en aquest cas hi havia un acord del Con­sell Naci­o­nal pel qual s’havia de cons­ti­tuir un òrgan per diri­mir cer­tes qüesti­ons.
Un dels debats que ha que­dat pen­dent és si la direcció ha de poder repe­tir i com­pa­gi­nar càrrecs... Què en pensa?
ERC ha fun­ci­o­nat sem­pre d’una manera deter­mi­nada, i ara volen apli­car models que no ens són pro­pis... Tot­hom mira cap al PNB, però el seu model està pen­sat molt per a un par­tit que és en una nació dife­rent.

k

L’entre­vista sen­cera, a www.​elpuntavui.​cat

Perfil

Pont a dins i veu autoritzada a fora

Política de llarga trajectòria tant a les institucions com a ERC, Ester Capella i Farré (la Seu d’Urgell, 1963) va substituir Marta Vilalta com a portaveu del partit al Parlament quan la nova direcció va assumir les regnes fa tres mesos després d’una agra batalla interna. De fet, Capella havia reclamat renovació al principi però acabaria fent pinya amb Oriol Junqueras, fet que creu que la pot ajudar a tenir un rol de mitjancera. “Sempre dic que procuro ser un pont i procuro cosir”, s’ofereix, mentre recorda que al final els separen “matisos” però tots comparteixen “l’essencial”, ja que tots van ser, en major o menor mesura i des de la responsabilitat del moment, en les grans decisions dels últims anys. “Tenim unes mateixes maneres d’entendre com hem d’avançar, les diferències ideològiques no són tantes”, constata. En tot cas, la trajectòria i sobretot l’última etapa com a consellera de Territori li donen una perspectiva privilegiada i la fan una veu autoritzada en qüestions tan candents com els problemes a Rodalies o els traspassos en marxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia