memòria
La campanya per tancar la prefectura suma el món local
Deu ajuntaments s’adhereixen a la crida internacional per la creació d’un espai de memòria a Via Laietana 43
La Comissió de la dignitat promou les adhesions dels municipis
La regidora de Sant Cugat, Esther Madrona, ha participat aquesta tarda en l’acte reivindicatiu per aconseguir la conversió de la prefectura policial de Via Laietana en un espai de memòria. La regidora ha fet pública l’aprovació en el plenari de l’Ajuntament, governat per un pacte entre Junts i ERC, d’una moció de suport a la crida internacional que demana que la policia abandoni l’edifici per tal que aquest es pugui destinar de forma integral a la memòria.
El de Sant Cugat és el primer d’una llista de deu municipis que ja han decidit fer costat a la iniciativa. Al costat del municipi vallesà, hi ha Girona, Figueres, Cardedeu, Amposta, El Masnou, Roquetes, Sanahuja, Mas de Barberans i Torrelameu. Els noms dels municipis els ha facilitat aquesta tarda la Comissió de la Dignitat que promou les adhesions.
La moció que es proposa que sigui aprovada pels ajuntaments consta de tres punts amb un primer d’adhesió al “Manifest Crida Internacional per a Convertir la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana 43 de Barcelona en Centre de Memòria”. En el segon punt es manifesta la voluntat de l’ajuntament de prendre part en “la comissió que ha de definir i regir aquest centre amb la participació activa de les entitats de memòria catalanes”. Amb l’últim punt de la moció, els ajuntaments es comprometen a comunicar el seu acord a la Comissió de la Dignitat, al Parlament i al Departament de Justícia.
Des de la Comissió s’assegura que després d’aquests primers deu ajuntaments hi haurà “moltes més adhesions” i es subratlla que la participació del món local en aquesta campanya demostra que és una qüestió que implica “tot el país”, tal i com ha dit Josep Cruanyes en la roda de premsa d’aquesta tarda.
També s’avisa que la campanya es va posar en marxa abans que el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, manifestés el seu posicionament en el sentit que veu “compatible” la declaració d’espai de memòria amb la continuïtat de la policial a l’edifici
La presència de la regidora de Sant Cugat avui a Via Laietana coincideix amb la 72 concentració promoguda per la Comissió de la Dignitat i l’Assemblea des del juny de 2021 amb la participació de 140 persones que han exposat el seu testimoni amb la seva experiència a la prefectura quan hi van estar detingudes.
La nova estratègia de la Comissió, d’implicar el món local, ha rebut també el suport explícit de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. A l’acte d’avui, i entre el públic, hi han estat presents el secretari general de Junts, Jordi Turull, i la secretària general d’Esquerra, Elisenda Alamany.
A la convocatòria d’avui s’hi escoltarà també el testimoni d’Antoni Montserrat, que va ser detingut a mitjans dels anys seixanta quan formava part del comitè universitari del PUC. Economista de professió, Montserrat va arribar a er diputat al Congrés per la formació comunista. La concentració ha estat secundada per unes dues centes persones, entre les que hi havia activistes com Roger Espanyol o Dolors Feliu, ex presidenta de l’ACN, i les actrius Carme Sansa, Pepa Arenós i Maria Jesús Lleonart.