Política

Alba Barnusell

Alcaldessa (PSC)

“No fem soroll i ni donem grans titulars, pensem en el dia a dia”

“Importa l’habitatge, i importa també l’entorn urbà i transformar aquest entorn per fer-lo més verd i més sostenible”

“En cinc anys s’invertiran 6 milions d’euros per posar al dia totes les instal·lacions esportives de Granollers”

Si ens quedéssim en les nostres posicions no avançaríem. Totes les aportacions enriqueixen Aquest és el sentit del treball de l’administració pública en general, el servei públic

Una de les alegries de l’últim parell de mesos ha estat, segur, que Granollers, una ciutat amb molt reconeixement esportiu, hagi estat escollida per formar part del Tour en la seva edició del 2026. Aquest Tour de França, que donarà protagonisme a terres tarragonines i a la ciutat de Barcelona, ha escollit Granollers per acomiadar-se dels catalans i enfilar cap al nord, cap a la frontera. És un esdeveniment esportiu de primer ordre.

Alcaldessa, és inevitable parlar del Tour.
És una oportunitat única per a la ciutat, estem molt il·lusionats. Acceptem el repte de ser la ciutat que acollirà la sortida de la tercera etapa del Tour, el 6 de juliol del 2026. A la tardor es desvelaran els detalls. El dia de la presentació, que es va fer a Barcelona, vam convidar els representants de l’organització del Tour a conèixer Granollers. Van venir i els vam mostrar la ciutat.
Una gran oportunitat en molts sentits. L’enhorabona.
És una bogeria! Una oportunitat, sí! Granollers és una ciutat que s’aboca a l’esport. Granollers estima, respira, viu l’esport, vol ser referent de l’esport a Catalunya. Ha acollit i acull diversos esdeveniments internacionals, per això també ens han vingut a buscar, o per això treballem plegats. Aquest camí de l’aposta per l’esport va començar fa temps, i precisament amb un club ciclista que farà 100 anys el 2027.
De fet, quan fas alguna cerca sobre Granollers apareix un reguitzell de notícies sobre esports.
Sempre. D’altra banda, el Tour, que significarà promoció de la ciutat, impacte econòmic i turístic, representarà tornar a situar Granollers en el mapa dels esdeveniments esportius. És el Tour, el tercer esdeveniment esportiu més important a escala internacional.
Pressupost 2025, línies mestres.
Hem de començar parlant de l’esport perquè, sí, hi ha un esforç per captar grans esdeveniments, però també treballem per donar suport, acompanyament, als clubs de la ciutat, històrics, i en els quals hi ha moltíssima gent practicant. Per exemple, en handbol, tenim primer nivell femení i masculí, dos equips únics a tot l’Estat. Però, sobretot, estem pendents de l’esport de base. Posem, a més a més, una atenció molt especial en la presència de les dones en l’esport.
De fet, en el pressupost d’aquest 2025 es té molt en compte l’esport, oi?
Tenim previst fer una inversió important que hem planificat fins al 2030. En cinc anys s’invertiran 6 milions d’euros per posar al dia totes les instal·lacions esportives, en matèria d’eficiència energètica –ja vam començar a treballar-hi l’any passat–, i també per a la rehabilitació de pavellons o equipaments esportius. Penseu que alguns tenen 40 anys, n’hi ha que en tenen 50! Són 6 milions d’euros per a l’esport de base i l’esport ciutadà.
Sabem que l’habitatge és una de les grans prioritats de Granollers. Quines altres hi ha? He vist referències a l’educació, la igualtat...
Sí, l’habitatge és prioritari, és cert. Però és que al final del que es tracta és de posar les persones en el centre. Aquest és el sentit del treball dels ajuntaments i de l’administració pública en general, el servei públic. Treballem per les persones i per millorar les seves vides, si no, la nostra feina no té cap sentit. Importa l’habitatge, i importa també l’entorn urbà i transformar aquest entorn per fer-lo més verd i més sostenible. Òbviament, cal plantar arbres, però també aixecar asfalt, com estem fent a l’entorn del riu, per transformar aquest espai en un passeig, no pas per a cotxes, sinó per a persones, veïns i veïnes de totes les edats, espais de convivència, més saludable, d’una mobilitat més sostenible.
La mobilitat també és important?
Hi ha la prioritat del transport públic dins de la ciutat, però també seguir reclamant les connexions entre els dos Vallesos, l’augment de freqüències de tren entre Barcelona i Granollers, Barcelona i Sant Celoni, Granollers i Girona, Granollers i Martorell. Cal incrementar freqüències de tren i incrementar connexió pròpia, a la ciutat, i amb les ciutats de l’entorn amb autobusos, perquè serà la manera de poder deixar el cotxe.
Parlava fa un moment d’aixecar asfalt, de tenir una ciutat centrada en els vianants, què passarà amb els cotxes?
Granollers és una ciutat de 15 km², així que els que hi vivim, si no és que tenim un problema de mobilitat, podem anar caminant a tot arreu. És un canvi de concepte, un canvi de xip, una nova pedagogia, per anar caminant quan hem de fer un trajecte de 10 o 15 minuts a peu. També s’estan incrementant els carrils bici. D’altra banda, disposem d’aparcaments públics a diferents espais. Els aparcaments dissuasius són una bona fórmula, i hem de ser capaços de planificar-ne de nous. I cal afegir-hi també que en el projecte a l’entorn del riu, per exemple, hem tingut en compte que no es perdés cap aparcament. Els hem traslladat a l’altra banda del riu i estem redactant el projecte d’una nova passera que connectarà els dos costats del Congost i permetrà aparcar i anar a peu a la ciutat, com fins ara.
Una ciutat més amable, suposo.
Aquest és l’objectiu, fer-la més habitable i, per tant, més saludable i més amable per a les persones.
És una capital de comarca discreta, va fent. Què necessiten de l’àmbit supramunicipal?
Fer realitat esdeveniments com ara la participació en el Tour no és feina d’un dia per un altre, sinó que ve d’un treball de temps, que sovint no fa soroll. No fem soroll i ni donem grans titulars però pensem en el dia a dia i sobretot també en el futur de la ciutat i la comarca. El nostre hospital va fer un salt endavant l’any passat amb les noves urgències, ara necessitem noves sales d’operacions per donar bon servei no només a la ciutat sinó a tot el territori. Sí que és veritat que diferents consellers de la Generalitat han vingut a conèixer la ciutat i ens sentim molt acompanyats. Necessitem treballar conjuntament i seure en una mateixa taula. Ho hem demanat i amb el nou govern ho hem trobat.
Com és això de governar còmodament, i que en realitat no es “necessita” ningú. Quin paper té l’oposició?
Cal escoltar-los, tenir-los molt en compte, perquè són representants de la ciutadania, sempre, però especialments quan es tracta dels grans projectes. Són opinions vàlides perquè representen la ciutadania. Hi ha temes importants, com ara el del grup assessor per a la promoció del centre històric i l’aposta pel comerç, pel comerç local, que vam treballar amb un grup de l’oposició. El pla estratègic que vaig conduir en el seu moment com a regidora i que segueix sent full de ruta de la ciutat cap al 2030, el vam aprovar per unanimitat. M’agrada remarcar-ho perquè és una feina de tots, és generositat mútua, de tots plegats. Si tots ens quedéssim en les nostres posicions no avançaríem. Totes les aportacions enriqueixen i fan avançar millor la ciutat, perquè Granollers és plural i diversa. Per tant, els tenim en compte, als membres de l’oposició. Vull escoltar-los i que en tot allò que puguem arribem a acords. A vegades, per una posició diferent o perquè no compartim idees no arribarem a aquests acords. Però amb els fons Next Generation vam aconseguir fer un full de ruta de consens. Els projectes que van més enllà de mandat, els portem sempre sobre una taula.
Ara som aquí, demà qui sap. Cal evitar ser curtterminista?
Exacte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]