Política

POLÍTICA

Trànsit augmentarà els trams de velocitat variable per reduir accidents

En els tres primers mesos, hi ha hagut un increment del 46,6% de víctimes mortals respecte aquest període del 2024

L’AP-7 és on hi haurà més controls, com ara majors restriccions als camions

En els tres primers mesos de l’any, hi ha hagut 41 víctimes mortals a la xarxa viaria interurbana, el 46,6% més que el mateix període de l’any passat. Per aquest motiu, la consellera d’Interior, Núria Parlon, ha avançat avui al Parlament l’estratègia de Trànsit per reduir la sinistralitat. Trànsit posa el focus a l’AP-7 i treballa per implementar noves mesures en aquesta i altres vies, com sistemes de velocitat variable per reordenar la circulació i planteja reforçar les prohibicions als camions d’avançar en alguns trams. També instal·laran panells informatius que usin la intel·ligència artificial (IA) per alertar de congestions. Finalment, es preveuen accions per reduir els xocs frontals i protegir ciclistes i motoristes, segons recull l’agència ACN.

El director de Trànsit, Ramon Lamiel, ha recordat que tot i que el nombre de sinistres i de ferits greus ha baixat en relació amb l’anterior exercici, la xifra de persones mortes a les carreteres s’ha incrementat significativament. Si bé és cert que la sinistralitat ha mantingut el seu caràcter dispers, Lamiel ha remarcat que les set víctimes mortals de la nit de carnestoltes han marcat la diferència: La causa de la majoria d’accidents dels darrers mesos és el consum d’alcohol i drogues, a més de l’excés de velocitat. Així mateix, ha assegurat que el compromís que l’any 2030 s’hagin reduït a la meitat les 175 víctimes mortals registrades l’any 2019.

Un dels principals punts sobre els quals es preveu actuar és l’AP-7, sobretot en el tram corresponent a la demarcació de Barcelona, on es concentren el 70% dels accidents i avaries. El director de l’SCT ha indicat que el tram central, entre Mollet i el Papiol, és un espai “compromès” des del punt de vista de les retencions.

Alhora, s’ha referit al punt quilomètric 145, on l’autopista s’enllaça amb la C-58 a l’altura del Baricentro, que segons Lamiel és especialment conflictiu. De fet, ha apuntat que durant el 2024 i en només nou mesos, aquesta zona de l’autopista va acumular 800 hores de retencions en sentit nord i 400 en sentit sud. També ha assenyalat com a àrees complexes la zona en què l’AP-7 es troba amb la C-33, o el punt on s’ajunta amb l’A-2 a Martorell.

Parlon indica que s’estan ultimant els detalls del projecte que permetrà implantar la velocitat variable a 150 quilòmetres d’aquesta via, des de Maçanet de la Selva fins al Vendrell. S’instal·laran panells en tot aquest recorregut, on es reforçaran radars de tram i s’usaran els nous carros-radars, per regular la velocitat en funció de les condicions viàries i meteorològiques. A més, ha dit que també es posarà en funcionament un sistema d’avaluació de risc de sinistre.

La velocitat en aquesta via podria arribar-se a reduir fins als 60 quilòmetres per hora en alguns punts, amb l’ajuda d’algorismes i d’IA per valorar, per exemple, quins tipus de vehicles estan circulant, i fent servir més càmeres per detectar si algun conductor està utilitzant el telèfon mòbil o no porta el cinturó de seguretat cordat.

Una altra mesura que estudia Trànsit és aplicar al tram central de la via un sistema per ordenar i separar els fluxos amb carrils de sortida més llargs. Així, a partir de Santa Perpètua es dividiran els carrils de l’autopista que hi ha fins a Barberà del Vallès en dos blocs: els conductors dels dos carrils de l’esquerra serien els que seguirien per l’autopista en direcció Tarragona i els de la dreta sortirien per la C-58 cap al Vallès. “Aquest projecte està molt avançat, hem d’explicar-lo bé al titular de la via i la idea és que a finals de primavera o principis d’estiu pugui implantar-se”, indica Lamiel.

A banda, l’SCT està estudiant intervenir sobre les vies que connecten amb aquesta autopista. Així, ha plantejat usar la intel·ligència artificial per, a través de panells informatius instal·lats a la C35, C32, C60, C17, C59, C58, C16, A2, C15, AP2, alertar els conductors en cas d’accidents o retencions. En aquesta línia, es difondran missatges “incisius” que captin la seva atenció i se’ls recomanaran rutes alternatives per “minimitzar les retencions”.

En el tram de Tarragona de l’AP-7, l’SCT vol usar la IA per introduir sistemes de vigilància per sancionar els camions que incompleixen la prohibició d’avançar vigent entre Calafat i Camarles i que s’ampliarà fins a Ulldecona. La consellera Parlon ha explicat que aquest sistema està en fase de proves i que en els darrers dos mesos s’han detectat 400 incompliments diaris de la norma. Per això, s’intensificaran els controls dels Mossos a l’autopista després que les sancions interposades hagin registrat un augment del 12%.

Parlon també ha recordat que s’està treballant a la C-58 per implementar velocitat variable des de Sant Quirze del Vallès fins a l’entrada de Barcelona i ha assegurat que la previsió és que l’any vinent entri en funcionament. Els responsables de Trànsit detallen que s’estan fent els treballs per instal·lar els pòrtics i esperen que aquesta intervenció permeti “tranquil·litzar l’entrada a l’AP-7” alhora que ajudi a controlar la C-58, una via que de gener a abril d’enguany ha registrat 5 víctimes mortals.

La consellera ha recordat que aquest any hi haurà sis nous carros de radar que ja s’han licitat. Els quatre que existeixen fins ara han multat 110.000 conductors al llarg de 2024, el que representa que el 7% dels 2.500.000 vehicles analitzats circulaven a més velocitat de la permesa. Ha destacat aquesta xifra perquè abans de començar a usar aquests sistemes de control de la velocitat hi havia un 20% d’automòbils que no respectaven les limitacions de velocitat. Així mateix, ha dit que se seguirà usant l’helicòpter com a element dissuasiu i que s’incorporarà una nova aeronau per poder ampliar aquestes tasques.

Parlon ha recordat que Trànsit té traçats 1.100 quilòmetres, del total de 12.000 de la xarxa viària interurbana, amb més concentració d’accidents en general, i on alhora s’han registrat víctimes mortals o greus. Ha dit que en aquests punts els Mossos estan estenent les caixes taronges de radars i els seus radars mòbils.

La consellera també ha explicat que s’han acordat diverses actuacions de millora per incidir sobre la xarxa secundària i que es desplegaran de forma conjunta amb el Departament de Territori. Així, en punts en què hi hagi trams de carrils 2+1 es farà pintat rugós per avisar que s’està entrant en l’altre carril i reduir els xocs frontals, que ara per ara són els majoritaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]