Política

Anna Buxó Calzada

Portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Santa Cristina d’Aro

“Posaríem més èmfasi en altres partides: les socials”

“Hi havia previstes inversions per posar plaques fotovoltaiques a l’escola, al pavelló o a l’Espai Ridaura, i una comunitat energètica”

“Es podria començar a pensar a rehabilitar el castell de Solius, que tenim cedit des de finals del mandat anterior i no s’hi ha fet res”

Les relacions entre ERC, que va haver d’abandonar l’alcaldia el 2023 arran de la forta irrupció de Tots per Santa Cristina, i el nou equip de govern s’han anat destensant. Hi ha més diàleg, però Buxó insisteix a defensar alguns aspectes que creu que poden entrar a l’agenda local.

Quin balanç fa d’aquests gairebé dos anys a l’oposició?
La relació amb el nou equip de govern s’ha normalitzat, sense grans estirabots. No cal perdre mai les bones formes. Ells tenen majoria absoluta i la paella pel mànec per decidir què en fan del pressupost. En alguns aspectes ja ho compartim, però en d’altres ho faríem diferent.
Posi’m exemples de coincidències i diferències.
És cert que han hagut d’entomar els forts sobrecostos de la gestió de residus pel tancament de Solius i el desplegament del porta a porta, però no compartim que es retirés en algunes zones, com ara al barri Salom, o sobretot al Mas Pla, potser per compromisos preelectorals. Però sostenim que és incongruent, si veus que la selectiva va molt millor allà on es recull porta a porta. I en el darrer tríptic que han fet, ho admeten.
I més diferències?
Posaríem més èmfasi en altres partides, com ara les socials, i no hauríem destinat tants recursos a festes, que poden estar bé i són importants. Però hi havia previstes inversions per posar plaques fotovoltaiques a l’escola, al pavelló o a l’Espai Ridaura. I crear una possible comunitat energètica a partir d’aquí. O bé diverses actuacions per prevenir problemes d’inundabilitat diagnosticats en els treballs del POUM, que tenien subvencions preconcedides de l’ACA per fer estudis tècnics.
I a escala social?
A banda de la comunitat energètica, penso que l’àrea d’Igualtat ha quedat diluïda. El pressupost s’ha estancat i s’ha repartit entre d’altres àrees i associacions que ara gestionen el Punt d’Igualtat. Sabem que és més difícil del que pot semblar, en un ajuntament petit, però també havíem mirat, per exemple, de donar vida a aparadors de locals buits, perquè hi passés alguna cosa. Donar una empenteta a la promoció econòmica més enllà de les fires, positives, però puntuals.
Els negocis, al capdavall, depenen de la iniciativa privada?
Sabem que és complicat. Quan governàvem ja hi havia locals buits però, per exemple, havíem pensat fer cobertes per aixoplugar les parades del mercat no sedentari. I hauríem tirat cap aquí, perquè de la pandèmia ençà ens podem trobar problemes similars a Sant Feliu de Guíxols. Els preus de lloguers són elevats, com en els pisos, i donar ajuts pot contribuir-hi.
Guanyen població, però?
Sí, creixem, però molta gent hi ve a dormir i treballen en altres llocs. El POUM hauria d’obrir oportunitats d’habitatge als joves i al voltant de l’ajuntament vell poden activar-se projectes.
La nova biblioteca, segons l’alcalde, enfila la recta final.
N’estem pendents. Tant de bo que finalment es pugui obrir i crec que se n’ha fet un gra massa. Hi havia coses a retocar i parlar, segurament. I subvencions pendents que cal tenir lligades i no cal posar-les en risc. Era un equipament car, que la ciutat volia majoritàriament, tot i algunes veus contràries, i ha trobat problemes de sobrecostos. Però l’edifici actual ha quedat petit i en calia un de nou.
La gran inversió, aquest exercici, és millorar l’aparcament de la zona esportiva. Com la veu?
El projecte ja el teníem, però va quedar en pausa per eleccions. La intenció inicial que ens van expressar era asfaltar i enquitranar, però en les darreres converses ens han dit que seria més verd i permeable, com proposàvem per al parc fluvial a l’eix del Ridaura. Encara no hem vist el projecte i hi vam donar suport amb el vot de confiança que es basarà bastant en la idea inicial.
Què més proposarien d’aquí a finals de mandat?
Entre les propostes, creiem que es podria començar a pensar a rehabilitar el castell de Solius, que tenim cedit des de finals del mandat anterior i no s’hi ha fet res. Hi ha un camí d’accés molt malmès i es podria arranjar sense gaire afectació a l’entorn, o bé activar un grup d’agents cívics per posar control, per exemple, a la barrera de la urbanització Rosamar.
Com està aquest pas cap a la platja més urbana del municipi?
Costes l’havia fet retirar, però l’EUC de la urbanització la va tornar a instal·lar unilateralment. És una zona que no està recepcionada, però els carrers no deixen de ser d’ús públic i és un camí rodat de lliure accés. És cert que els veïns es troben col·lapsats, autocaravanes estacionades... S’ha d’agafar tot amb pinces, perquè també els van denegar el dret a cobrar l’accés, però els agents cívics podrien posar-hi pau, perquè la policia local, amb 68 km² de terme i havent de travessar Sant Feliu, no pot estar-s’hi tot el dia.
Tenim la Setmana Santa a tocar i tornaran les cues els diumenges. Què en pensen?
Cal fer alguna cosa, perquè no podem tenir els carrers col·lapsats. Necessitem que vingui gent a la zona, però també tenim el dret a gaudir del poble. Crec que el radar dels Tinars tornarà a agreujar el caos. I tant Trànsit com els Mossos haurien d’asseure’s per posar-hi solució. Van tard, perquè haurien de tenir alguna idea o dispositiu a punt per posar a prova aquests dies que venen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]