Política

crisi migratòria

Arriben a Albània per a la seva repatriació 40 immigrants rebutjats per Itàlia

Es tracta del primer grup de migrants rebutjats i enviats a aquesta polèmica instal·lació per a la seva ulterior expulsió, d’acord amb un nou decret de Roma

Un grup de 40 immigrants, les sol·licituds d’asil dels quals han estat rebutjades a Itàlia, ha arribat aquest divendres a Albània, on seran reclosos en un centre a l’espera de la seva repatriació als seus països d’origen, segons ha informat l’emissora de televisió albanesa ‘TV Top Channel’.

Després de partir en la nau de la Marina militar italiana ‘Libra’ des del port de Bríndisi (sud d’Itàlia), els immigrants han desembarcat en el petit port de Shengjin, en la costa adriàtica albanesa, des d’on seran traslladats al centre de detenció de Gjadër.

Es tracta del primer grup d’immigrants rebutjats i enviats per Itàlia a aquesta polèmica instal·lació per a la seva ulterior expulsió, d’acord amb un nou decret de Roma.

El campament de Gjadër, en el nord d’Albània, va ser classificat el mes passat pel govern italià com a ‘centre d’espera per a la repatriació’ (CPR).

Els immigrants traslladats avui allí provenen de diversos països, com Algèria, Tunísia i Bangladesh, i van passar els últims dies en el CPR de centre Bríndisi.

A l’octubre passat, el govern italià, encapçalat per la ultradretana Giorgia Meloni, va obrir dos centres a Albània, després d’aconseguir un acord amb Tirana per a recloure directament allí mentre esperen la tramitació de la seva sol·licitud d’asil, a immigrants interceptats al Mediterrani.

Segons el pacte signat al novembre de 2023, els centres albanesos es consideren extraterritorials i estan sota jurisdicció d’Itàlia.

No obstant això, els tribunals italians es van negar a convalidar les detencions a Albània i van recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), la sentència de la qual s’espera per a juny.

Després que Roma hagués de tornar a portar a Itàlia als immigrants que havia traslladat a Albània, els centres van romandre inutilitzats durant setmanes.

Davant aquesta situació i per a amortitzar els centres –el cost dels quals s’estima entorn de 800 milions d’euros– Roma va decidir canviar la seva funció amb un decret adoptat el passat 28 de març, que els defineix com dos CPR més de la seva xarxa d’acolliment.

Amb la normativa vigent, els immigrants arribats avui, que ja compten amb una ordre d’expulsió, poden romandre reclosos en Gjadër fins a 18 mesos, mentre esperen el vistiplau dels seus països d’origen per a ser rebuts.

La capacitat del centre de Gjadër –instal·lat en una antiga base aèria militar que data de l’època comunista– és actualment d’unes quaranta places, però s’estan realitzant obres per a augmentar-la fins a 144.

L’acord entre Roma i Tirana, que regeix per cinc anys i és prolongable per un altre quinquenni, preveu que Itàlia corri amb totes les despeses de manutenció i atenció dels immigrants, mentre que Albània proporciona les instal·lacions i la seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]