Política

Deu anys d’etapa republicana

Este mes de juny es compliran deu anys de l’arribada d’Adam Tomàs i ERC a l’alcaldia d’Amposta

El govern municipal defensa que el canvi de model de ciutat ja comença a ser visible

L’oposició continua assenyalant la seguretat i la neteja com les assignatures pendents a la ciutat

A poc a poc, les fitxes del tauler ja es comencen a moure per a les eleccions municipals del 2027

Des de l’any 2015, quan Adam Tomàs va guanyar per primer vegada les eleccions municipals a Amposta, la capital del Montsià s’ha convertit en un dels feus d’ERC a tot Catalunya. Des del 2015 ERC governa amb majoria absoluta a la ciutat, el 2019 va assolir uns resultats extraordinaris, amb setze regidors i el 62% dels vots, i si bé el 2023 va registrar un important retrocés, amb onze regidors i el 46% dels vots, els republicans van aconseguir a Amposta els millors resultats de tot Catalunya en ciutats de més de 20.000 habitants, en un moment en què el partit començava ja a mostrar indicis del declivi electoral que es va acabar de consumar en les eleccions al Parlament de 2024. Més enllà del context polític nacional, en clau local les eleccions del 2023 van vindre marcades pel retorn a la política de l’exalcalde Manel Ferré, que després de ser derrotat a les urnes el 2015 per Tomàs, tornava a la política sota la marca de Junts. Després de vuit anys de travessia pel desert, l’espai postconvergent aconseguia sumar set regidors al ple municipal d’Amposta. Els resultats electorals van donar també tres regidors a Som Amposta i deixaven per primera vegada fora del ple municipal el PSC.

Amb el retorn de Manel Ferré, que va governar a la ciutat entre el 2007 i el 2015, l’oasi polític d’Amposta ha donat un tomb. Les discrepàncies i els estira-i-arronses entre ERC i Junts són constants, una tensió que es trasllada no només al ple municipal sinó també al debat públic i a les xarxes socials. Des del principi del mandat hi ha hagut polèmiques constants al voltant de temes com la seguretat ciutadana, la gestió de l’hospital comarcal d’Amposta i de la hisenda municipal. ERC i Junts reconeixen que la relació entre el govern i el principal grup de l’oposició es limita a l’àmbit del ple municipal sense que hi hagi un diàleg obert ni fluïdesa de relacions. A més, des de l’oposició es critiquen les constants referències que des del govern d’Adam Tomàs es fan a la gestió anterior a l’any 2015, quan Manel Ferré ocupava l’alcaldia. Per als de Junts, deu anys són suficients perquè el govern d’ERC es faci responsable del que passa a la ciutat, mentre que des d’ERC asseguren que encara ara arrosseguen l’herència de 28 anys de governs de CiU a la ciutat i recorden, per exemple, que este 2025 hauran de pagar un milió d’euros d’indemnització per la reparcel·lació que es va fer de la urbanització d’Eucaliptus, quan Manel Ferré encara era alcalde.

Visibilitzar la nova etapa

Sigui com sigui, l’etapa republicana ja encadena deu anys a la ciutat d’Amposta, suficients, segons l’alcalde, per començar a visualitzar un canvi de model a la ciutat, basat sobretot en la creació d’equipaments, infraestructures i serveis orientats a les persones i amb una visió de futur. Els exemples són múltiples, des de l’edifici del sindicat al Fab Lab Terres de l’Ebre, passant per l’Espai Dones i el casal cívic de gent gran. A més, s’ha apostat per incrementar els pressupostos de serveis socials, de cultura i de desenvolupament econòmic, a més de ser un dels ajuntaments que més profit han tret dels fons europeus Next Generation, que han servit, per exemple, per finançar el vaixell turístic elèctric i arranjar les cases del Castell; també participen en el projecte de la Diputació per allargar la via verda de la Val de Zafán fins a la Ràpita, ja que una part important del recorregut transcorre per Amposta; també s’ha pogut impulsar la rehabilitació de l’edifici de la biblioteca; finançar una central de biomassa per a la zona esportiva; instal·lar plaques solars en diferents edificis municipals, i implementar un pla de transformació digital al mercat municipal. En total, més de sis milions d’euros de subvencions.

Tot i les inversions en marxa, que des del govern xifren ara mateix en 18 milions d’euros en diferents estats d’execució, des de l’oposició continuen assenyalant com a assignatures pendents a la ciutat la seguretat i la neteja i manteniment de la via pública. També suspenen la gestió al capdavant de l’hospital comarcal d’Amposta; de fet, Manel Ferré, metge de professió, assegura que este va ser un dels motius que l’han fet tornar a la política municipal. Des de Junts creuen que hi ha hagut un progressiu deteriorament del prestigi i de l’assistència sanitària que ofereix l’hospital comarcal durant este període de governança d’ERC i han lamentat, per exemple, la reducció de la plantilla de metges especialistes en geriatria. A més, creuen que l’hospital ha perdut el prestigi que tenia i que ara mateix no té el paper de centre hospitalari de referència a la comarca del Montsià i la gent opta directament per anar al Verge de la Cinta.

Des del govern municipal rebutgen totes les crítiques, asseguren que la gestió és bona, malgrat la complexitat existent a tot el sistema de salut pública, i lamenten que des de Junts es faci una utilització política de la marca de l’hospital comarcal d’Amposta, “malmetent-ne” el nom i la imatge.

Escalfant motors per al 2027

Tot i que encara no s’ha arribat a l’equador del mandat, sembla que a poc a poc les fitxes del tauler ja es comencen a moure de cara a les eleccions municipals del 2027. L’alcalde Adam Tomàs ha tornat a dedicar-se en exclusiva a la ciutat després que els darrers anys ocupés diferents càrrecs al govern territorial de la Generalitat. Esta exclusivitat a la ciutat li ha permès començar a trepitjar l’accelerador de molts projectes que des del govern confien que puguen veure la llum des d’ara i fins al finals de mandat. Tot i que en algun moment s’havia sentit a parlar del relleu polític a ERC d’Amposta, ara mateix sembla que Adam Tomàs continua còmode a l’alcaldia, conscient que la seva retirada podria suposar la pèrdua del govern de la ciutat. També Manel Ferré sembla que ha tornat a la política per quedar-se més enllà d’este mandat. Després de recuperar terreny en les municipals del 2023, caldrà veure ara com evoluciona la crisi interna a la secció local de Junts per Amposta després del procés intern de primàries que hauria deixat el partit dividit en dos.

‘La Perla’ ja navega
Després d’anys de gestions i polèmiques polítiques, finalment este mes d’abril ha començat a navegar pel riu Ebre ‘La Perla’, el vaixell turístic elèctric finançat pels fons Next Generation. Només el primer cap de setmana, més de 600 persones van pujar a bord de ‘La Perla’ que permet conèixer la façana fluvial d’Amposta des de dins del riu. L’embarcació, 100% elèctrica i sostenible, té una capacitat màxima per a 120 persones i està dotada amb tecnologia d’última generació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]