Política

Més transferències per a Chaves que per a Montilla

Política

El secretari d'Estat d'Afers Constitucionals, Fran Caamaño -i aquest home de la Costa da Morte és el federal del PSOE-, va dir en una visita a Barcelona que potser és convenient esperar que hi hagi sentència del Tribunal Constitucional abans de desplegar l'Estatut.

Oficialment no és aquesta la posició del PSOE, però ho sembla, si es fa cas del ralentí en què està el desplegament. Tan curta és la marxa que, sense tant de soroll, Andalusia ha rebut més traspassos en la segona legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero que Catalunya. L'any 2008, el govern de Manuel Chaves va rebre 8 traspassos de competències, i i l'executiu de José Montilla, 6. Els mateixos que Múrcia, per cert.

El matís, com diria Ana Torroja, ve després. Dels 8 traspassos per a la Junta, 7 són ampliacions de traspassos anteriors que no es desprenen del seu nou Estatut, segons defensen des del departament de Relacions Institucionals. Però en el cas de Catalunya, dels sis traspassos tancats del tot el 2008 -publicats als butlletins oficials- també cinc figuren com a ampliacions i només tres es desprenen directament de l'Estatut.

L'única matèria específica traspassada a Andalusia és la Conca Hidrogràfica del Guadalquivir, recorreguda, per cert, al TC per Extremadura. Però la resta també compten a la llista de transferències: són més mitjans patrimonials, personals i econòmics per als parcs de Doñana i Sierra Nevada, els centres educatius que depenen de Defensa, i l'Inem. I signifiquen molt més personal (856 per 116) i molts més milions d'euros (71 per 19), segons dades d'Administracions Públiques.

Al marge de les dades estrictes del 2008, la Generalitat ha obtingut des que va entrar en vigor l'Estatut, l'agost del 2006 -per tant, en els exercicis 2007 i 2008, i amb l'últim acord d'aquest febrer sobre les autoritzacions inicials de treball per a estrangers-, deu traspassos que es desprenen directament de l'Estatut, dos dels quals via conveni. El pla del conseller Joan Saura era obtenir-ne 10 per any. Per tant, la collita ha quedat a la meitat i l'Institut d'Estudis Autonòmics en preveu 235. A aquest ritme calen 47 anys per acabar la feina. Per això, en la darrera reunió, Saura va demanar tancar d'una vegada les comissions que hi ha obertes, entre les quals la de Renfe, un dels pilars en matèria de competències -el finançament és expedient X- en què es va basar la demanda d'un nou Estatut.

Hi ha cinc traspassos tancats més que no es desprenen de l'Estatut. L'última actualització de l'historial diu que Catalunya n'ha rebut 182 des del 1978, 154 Galícia i 151 Andalusia, dels 1.882 totals. Zapatero va dir que, "en un any, l'Estatut s'haurà desplegat en tota la seva potencialitat". Tot i que es partia del no-res -"la Generalitat som tu i jo", va dir Pujol a Prenafeta-, els dos primers anys de l'Estatut de Sau es van fer 34 traspassos. 26 anys després en quedaven 40 de pendents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.