Propaganda falsa i acusacions personals en la campanya electoral més bruta de Galícia
Eleccions a Galícia
Els candidats a la presidència de la Xunta de Galícia tanquen aquest divendres la campanya electoral més bruta de la història de Galícia. Les acusacions de corrupció i de malbaratament dels recursos públics han derivat en les últimes jornades en atacs personals, notícies falses i muntatges de tota mena en què els mitjans de comunicació no n'han quedat al marge.
El candidat del BNG, Anxo Quintana, i el del PSdeG, Emilio Pérez Touriño, han estat l'objectiu preferent d'aquests atacs, però Alberto Núñez Feijóo (PP) tampoc n'ha sortit il·lès.
Els tres caps de llista van iniciar la cursa a la presidència prometent i demanant una campanya "neta", i han acabat intercanviant retrets i acusant-se de ser l'origen de les "difamacions" i "mentides" que han tenyit els quinze dies de mítings i actes arreu del territori gallec. La negativa del PP a celebrar un debat i la pugna pels indecisos i el vot ocult han acabat d'aplanar el terreny als arguments parapolítics.
Contrapropaganda electoral
Un dels episodis foscs de la campanya és la irrupció de la contrapropaganda electoral. Segons informa El Xornal, l'endemà de l'enganxada de cartells la propaganda del PSdeG i del BNG va aparèixer 'matisada' per altres cartells del mateix color vermell i penjats uns centímetres més amunt que els de Touriño que, amb un acabat 'tan professional com els oficials', criticaven la gestió del bipartit i els suposats 'luxes' del president de la Xunta. Els cartells no duien signatura.
La corrupció del número ú del PP per La Corunya
Tan bon punt va començar la campanya, Rajoy i Feijóo van haver de respondre una informació que publicava la Cadena Ser i que afectava directament el cap de llista del PP per La Corunya, Carlos Negreira. Els populars ja havien hagut de retirar de les llistes el número ú per Ourense, Luis Carrera, que va admetre haver ingressat diners a les Illes Caiman. A més, quatre dies abans de l'inici de la campanya Garzón va ordenar la detenció del que havia estat secretari d'Organització del PP gallec, Pablo Crespo. La nova informació apuntava que Negreira està essent investigat pel Tribunal de Comptes per suposades irregularitats mentre era president de Ports de Galícia. Els populars van dedicar els primers dies de la seva campanya a defensar la integritat de Negreira i van destacar que les actuacions eren només iniciativa de la fiscalia.
Els avis segrestats
El segrest de 600 avis per part del BNG ha estat un dels capítols més esperpèntics de la campanya, tot i que en aquesta ocasió el propi partit de Quintana va atribuir l'error als organitzadors de l'acte i no pas a la resta de forces. Els avis havien contractat una excursió a Portugal amb dinar inclòs per 15 euros, i en comptes d'això es van trobar escoltant Anxo Quintana a Oia. El propi Quintana va dir que es va tractar d'una "sorpresa desagradable" i va demanar disculpes, mentre al BNG van apuntar que l'error havia estat de les entitats que organitzaven l'excursió dels avis
Les vaques de Feijóo
Feijóo també ha protagonitzat un altre dels moments singulars de la campanya. El candidat, que durant la primera part de la cursa electoral no es va cansar de recordar els seus orígens rurals, i que es presenta com qui millor pot defensar els interessos de la Galícia interior, va visitar una explotació ramadera el 19 de febrer. Mentre passejava amb el granger, li va preguntar perquè totes les vaques tenien nom de dona. La resposta del granger va ser la més evident: "Perquè són totes vaques". L'anècdota la van utilitzar Touriño i Zapatero en el míting que van oferir plegats a Vigo, en què van instar el candidat del PP a "tornar a l'escola" per aprendre a diferenciar "entre vaques i bous".