Política

Tura nega que calgui enderrocar la presó de Lledoners

Assegura que el TSJC qüestiona la figura urbanística que s'ha utilitzat per a la construcció. Assegura que el cas de violència de gènere que implica el jutge degà de Barcelona és "un mal exemple"

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha dit aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio que rebat que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) qüestioni el lloc on està construïda la presó dels Lledoners, de Sant Joan de Vilatorrada, i encara menys que calgui enderrocar-la. Tura ha explicat que el que es discuteix és la figura urbanística que s'ha fet servir per permetre la construcció.

Tura ha explicat, quant a la presó dels Lledoners, que el govern i la sala tercera del contenciós administratiu del TSJC veuen diferent com s'ha de tramitar i que de moment preval la visió del jutge. Tura ha dit que la sentència s'hauria d'acatar, però no és ferma i es pot recórrer a una altra instància. Paral·lelament, ha explicat que l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada ha iniciat el tràmit per fer la modificació del pla urbanístic que demana el jutge del TSJC.

El text de la resolució del TSJC, facilitada des de la plataforma Respectem el Pla de Bages, desestima l'argument dels denunciants que la presó no es podia construir en terrenys no urbanitzables. El tribunal recorda que des de l'any 1992 existeixen sentencies del Tribunal Suprem que reconeixen l'opció de construir centres penitenciaris en aquest tipus de sòl com era el cas dels Lledoners.

En canvi, si que qüestiona com es va fer tramitació urbanística per a la construcció de la presó. Pel TSJC el fet que es puguin fer equipaments d'aquest tipus en sòl no urbanitzable no permet que es tirin endavant només amb una figura urbanística com ara els plans especials. Una actuació d'aquestes característiques ha d'anar acompanyada, segons es desprèn del text de la sentència, d'una modificació del POUM fet que no va passar a Sant Joan de Vilatorrada.

Tura s'ha defensat de les crítiques sobre la construcció d'aquesta presó dient que les presons costen diners i s'han de fer per que durin molt temps. "S'estan fent i s'estan fent bé", ha dit, i ha explicat que la darrera cosa que ha vist és un escrit sobre la cuina de la presó dels Lledoners, que va iniciar-se de forma provisional.

Mal exemple
Quant al cas del jutge degà de Barcelona, que està pendent de judici per un presumpte cas de violència de gènere, Tura ha assegurat que tot i que és una qüestió que pertany a la vida privada d'aquesta persona, considera que és un mal exemple. "Les persones que ocupen un càrrec públic rellevant no deixen de ser exemple per la ciutadania i això és un mal exemple. Afecta el món judicial des del punt de vista que és molt difícil parlar d'un tema relacionat amb la qüestió judicial sense que surti el cas. Ell ha de reflexionar què fa en el futur i que haurà de gestionar i s'haurà de posicionar, no he dit mai el que ha de fer, crec que ho ha de fer ell, sempre més quedarà condicionat per aquest cas", ha assegurat, i ha afegit que cal esperar el judici ja que si no fos així no s'estaria respectant la presumpció d'innocència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.