Raúl Castro anuncia més restriccions econòmiques
Raúl Castro es va acomiadar ahir de l’any en què ha assumit la presidència cubana amb un nou exercici d’autocrítica, que inclou l’anunci que l’Estat s’haurà d’estrènyer el cinturó, que els serveis gratuïts no indispensables estan en perill i que el 2009 serà un any de “molta incertesa”.
Vestit amb guaiabera blanca i assegut al costat de la butaca ara buida i que acostumava a ocupar el seu germà Fidel, Raúl va assistir a la presentació de balanços i pronòstics de l’economia cubana, enguany colpejada pel pas de tres huracans a l’illa.
“Cal actuar amb realisme i ajustar tots els somnis a les veritables possibilitats del país”, va dir el president als parlamentaris, alhora que demanava més productivitat, un ajustament de la despesa i l’optimització de les relacions comercials internacionals. “La prioritat d’aquestes qüestions –va valorar– ens impedeix presentar a aquesta assemblea la nova composició del govern”, per, tot seguit, anunciar que es treballa en la creació d’una entitat que supervisi l’activitat dels organismes de l’Estat.
Raúl es referia així al discurs que va fer quan va assumir la presidència el febrer passat, quan ja va anunciar una reducció dels organismes de l’Estat per “fer més eficient la gestió” del govern i buscar “una estructura més compacta i funcional” per a les necessitats que té l’illa.
“L’any que ve és de molta incertesa en l’economia mundial i hem d’estar preparats per afrontar aquest repte seriós, que a hores d’ara ja ens està afectant de manera clara”, va reconèixer en la segona i última sessió parlamentària del 2008 i a les portes de la celebració del 50 aniversari de la Revolució Cubana, dijous que ve, 1 de gener.
“Ningú, cap individu, ni cap país pot permetre’s el luxe de gastar indefinidament més del que rep per la venda de les seves produccions o pels serveis que dóna”, va sentenciar Raúl Castro abans d’escoltar l’informe del ministre d’Economia, José Luis Rodríguez, que va pronosticar un creixement del PIB del 6% l’any 2009, després de tancar l’exercici actual amb el 4,3%. Tot i que la xifra no arriba a les previsions del 8%, en el segon incompliment consecutiu dels objectius de l’economia insular, Rodríguez va qualificar el balanç anual d’“un discret balanç positiu”.
“Vénen temps durs, d’esforços i de combat sense treva davant de les dificultats, començant per les nostres insuficiències i errors”, augurava Rodríguez, avançant, en la línia del discurs de Raúl, que caldrà reduir les despeses per ajustar-les als ingressos i que s’ajornaran “inversions i altres despeses no imprescindibles”.
El llast dels huracans
El titular d’Economia també va indicar que caldran recursos addicionals per satisfer les “necessitats d’importació i el pagament dels compromisos financers internacionals”, que suposen el 8% del PIB. Després va quantificar les pèrdues causades pel pas dels huracans en 9.722 milions de dòlars (un 20% del PIB) i més de 530.000 vivendes afectades. A més, Rodríguez va subratllar la necessitat de resoldre els problemes de la doble moneda i de gestió de l’aparell de l’Estat.
Després de la intervenció del cap d’Economia, els parlamentaris aprovaven la reforma de la llei de la seguretat social, presentada per Raúl Castro el juliol passat i que com a principal novetat preveu l’augment en cinc anys de l’edat mínima de la jubilació, que a partir d’ara serà de 65 anys per als homes i de 60 per a les dones.
Raúl no es va estar de tancar la densa sessió parlamentària amb un record per al seu germà, comandant en cap de la Revolució, “que ens va conduir ahir, avui i sempre de victòria en victòria”.