Livni rebutja formar part d'un govern d'"ultradreta"
Un cop publicats els resultats definitius de les eleccions de dimarts a Israel, que van confirmar el Kadima com el partit més votat, seguit del Likud, tots dos parlaven de “victòria”. El Kadima perquè és el grup majoritari del nou Parlament, i el Likud perquè el bloc de la dreta és el més ampli.
Per a la cap del Kadima, Tzipi Livni, les dificultats són crucials perquè la majoria de parlamentaris no la prefereixen com a primera ministra i no li garanteixen el suport necessari perquè el president de l’Estat li encarregui formar govern.
Però també Benjamin Netanyahu, líder del Likud, ha de fer front a les seves complicacions perquè no vol un govern de dretes i preferiria una aliança amb el Kadima, fórmula ara per ara gens assegurada.
D’una banda, al Kadima se sent més d’una veu que vol anar a l’oposició i exhorta Livni a enfortir el seu lideratge davant tot el poble per complicar les coses a Netanyahu “encara que aturi el procés de pau”, segons diuen alguns membres del partit. D’altra banda, durant la campanya electoral, Livni va destacar repetidament que “Israel necessita una unitat nacional”, alhora que anunciava que convidaria els altres grans partits a formar un govern així amb ella. Si ara el rebutja és perquè no el pot encapçalar i això no li farà guanyar punts de cara a la ciutadania.
“Si la dreta creu que pot governar, que ho faci, i ja veurem com s’ho fa amb el procés de pau, els Estats Units i tot plegat”, va declarar Livni a la ràdio israeliana. El vicepremier Haim Ramon, considerat dels més pròxims a Livni, va indicar que “el Likud somia si creu que primer formarà govern amb la dreta i, un cop format, nosaltres ens hi afegirem com si fóssim uns afegitons sense valor”.
Gideon Saar, número dos de la llista del Likud i que participa en les negociacions de coalició que hi ha hagut fins ara, va indicar que “els partits de dreta són els nostres socis naturals i seran a la coalició”.
Segons el ministre Meir Shitrit, “podrem afegir-nos a un govern de Netanyahu només si no és un govern d’extrema dreta perquè no podem formar part d’una coalició que contradigui els nostres valors. [...] No ens espanta ser a l’oposició”. Livni és conscient de la problemàtica en què es troba, però vol veure la possibilitat de formar govern “pels meus votants”.
Un dels anuncis més esperats aquests dies era la decisió d’Avigdor Lieberman, cap de Yisrael Beiteinu, sobre a qui proposarà la formació de la coalició de govern. Lieberman, amb 15 dels 120 escons del Parlament, és la tercera força del país i una peça molt important en el futur govern.
Des del punt de vista de la seguretat i les relacions exteriors, és soci natural del Likud, però en temes interns i d’ordre civil està molt allunyat dels religiosos i, per tant, d’altres possibles socis de Netanyahu. Però en cap moment ha descartat cap opció.