LEstat pagarà limpost de patrimoni a crèdit
Les comunitats autònomes acullen amb amargor que una nova llei de l’Estat els imposi nous serveis abans de tenir diners per cobrir-los, però encara encaixen pitjor que l’Estat elimini un impost que tenien cedit i que, de sobte, el deixin de cobrar. És el que succeeix amb l’impost de patrimoni, suprimit des l’1 de gener del 2009 i que ara obligarà l’Estat a demanar un crèdit extraordinari per pagar a les comunitats els 1.800 milions d’euros que ja no recaptaran enguany.
La supressió de l’impost de patrimoni va ser primer enarborada com a bandera electoral per José Luis Rodríguez Zapatero durant la campanya del 2008, i més tard, inclosa dins el primer pla anticrisi del ja reelegit president del govern espanyol.
L’argument esgrimit per la Moncloa era que l’impost és una relíquia del 1977 que en el paisatge de la UE només tenien pocs Estats. Obligava a tributar tots aquells que tenen una base imposable que supera els 108.812 euros o quan el valor dels seus béns o drets és superior als 601.012 euros. Afectava 941.000 declarants, molts d’ells de classe mitjana que havien vist elevat el seu patrimoni gràcies a la revalorització immobiliària, mentre que els més rics, alhora, tenien mecanismes per eludir-lo. El problema és que l’Estat va suprimir un impost que no era seu, sinó que estava cedit íntegrament a unes comunitats a les quals tant Zapatero com el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, es van comprometre a compensar.
536 milions a Catalunya
Segons fonts del ministeri d’Economia i Hisenda, la compensació no arribarà fins al juliol, el mes en què les comunitats haurien d’haver recaptat el tribut si no s’hagués eliminat. I la via serà sol·licitar un crèdit extraordinari per valor de 1.800 milions, que equival aproximadament a l’1,5% del PIB espanyol. Del total, 536 milions corresponen a Catalunya.
Juliol serà un mes clau per a les arques autonòmiques, ja que l’Estat també el té encerclat al calendari com la data en què farà el primer pagament pel nou model de finançament. Tot i que la previsió segueix sent rubricar l’acord al mes de febrer al Consell de Política Fiscal i Financera, no serà fins al juliol quan el ministeri calculi les entregues a compte pendents i pagui els sis mesos previs, perquè el model ja està en vigor des de l’1 de gener.
Castells no hi veu garanties
En les 20 pàgines de la seva proposta de finançament, Solbes només dedica un breu apartat a recordar la seva disposició a avaluar les pèrdues per l’impost de patrimoni i “fer efectives les compensacions”. No diu res de si seran permanents o bé puntuals per al 2009.
En el seu document de rèplica, la Generalitat es queixa que la via Solbes “no ofereix suficients garanties” de compensació i avisa que “l’endarreriment en la liquidació dels impostos suposa un cost financer per a les comunitats”.