Política

L’Estat pagarà l’impost de patrimoni a crèdit

Les comu­ni­tats autònomes acu­llen amb amar­gor que una nova llei de l’Estat els imposi nous ser­veis abans de tenir diners per cobrir-los, però encara encai­xen pit­jor que l’Estat eli­mini un impost que tenien cedit i que, de sobte, el dei­xin de cobrar. És el que suc­ce­eix amb l’impost de patri­moni, supri­mit des l’1 de gener del 2009 i que ara obli­garà l’Estat a dema­nar un crèdit extra­or­di­nari per pagar a les comu­ni­tats els 1.800 mili­ons d’euros que ja no recap­ta­ran enguany.

La supressió de l’impost de patri­moni va ser pri­mer enar­bo­rada com a ban­dera elec­to­ral per José Luis Rodríguez Zapa­tero durant la cam­pa­nya del 2008, i més tard, inclosa dins el pri­mer pla anti­crisi del ja ree­le­git pre­si­dent del govern espa­nyol.
L’argu­ment esgri­mit per la Mon­cloa era que l’impost és una relíquia del 1977 que en el pai­satge de la UE només tenien pocs Estats. Obli­gava a tri­bu­tar tots aquells que tenen una base impo­sa­ble que supera els 108.812 euros o quan el valor dels seus béns o drets és supe­rior als 601.012 euros. Afec­tava 941.000 decla­rants, molts d’ells de classe mit­jana que havien vist ele­vat el seu patri­moni gràcies a la reva­lo­rit­zació immo­biliària, men­tre que els més rics, alhora, tenien meca­nis­mes per elu­dir-lo. El pro­blema és que l’Estat va supri­mir un impost que no era seu, sinó que estava cedit ínte­gra­ment a unes comu­ni­tats a les quals tant Zapa­tero com el vice­pre­si­dent econòmic, Pedro Sol­bes, es van com­pro­me­tre a com­pen­sar.

536 mili­ons a Cata­lu­nya
Segons fonts del minis­teri d’Eco­no­mia i Hisenda, la com­pen­sació no arri­barà fins al juliol, el mes en què les comu­ni­tats hau­rien d’haver recap­tat el tri­but si no s’hagués eli­mi­nat. I la via serà sol·lici­tar un crèdit extra­or­di­nari per valor de 1.800 mili­ons, que equi­val apro­xi­ma­da­ment a l’1,5% del PIB espa­nyol. Del total, 536 mili­ons cor­res­po­nen a Cata­lu­nya.

Juliol serà un mes clau per a les arques autonòmiques, ja que l’Estat també el té encer­clat al calen­dari com la data en què farà el pri­mer paga­ment pel nou model de finançament. Tot i que la pre­visió segueix sent rubri­car l’acord al mes de febrer al Con­sell de Política Fis­cal i Finan­cera, no serà fins al juliol quan el minis­teri cal­culi les entre­gues a compte pen­dents i pagui els sis mesos pre­vis, perquè el model ja està en vigor des de l’1 de gener.

Cas­tells no hi veu garan­ties
En les 20 pàgines de la seva pro­posta de finançament, Sol­bes només dedica un breu apar­tat a recor­dar la seva dis­po­sició a ava­luar les pèrdues per l’impost de patri­moni i “fer efec­ti­ves les com­pen­sa­ci­ons”. No diu res de si seran per­ma­nents o bé pun­tu­als per al 2009.

En el seu docu­ment de rèplica, la Gene­ra­li­tat es queixa que la via Sol­bes “no ofe­reix sufi­ci­ents garan­ties” de com­pen­sació i avisa que “l’endar­re­ri­ment en la liqui­dació dels impos­tos suposa un cost finan­cer per a les comu­ni­tats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.