Oriol Junqueras i Vies

«Montilla hauria de saber que a Europa també hem de defensar el català»

El candidat d'ERC a les europees, l'historiador Oriol Junqueras, vol portar a Europa el dret a decidir i les receptes keynesianes contra la crisi. Per aconseguir-ho, necessita reduir l'abstenció del votant catalanista: per això proposa canviar el «català fastiguejat» pel «català responsable»

tremosa, un rival?
No haig de competir amb Tremosa. CiU i ERC han de sumar esforços per mobilitzar
tot l'electorat sobiranista
vots cap al psoe i EL pp
Si ERC no obté representació
al Parlament Europeu, el PSOE
o el PP tindran un diputat més.
Això ho decidirà Catalunya.
El català empre­nyat tor­narà a aparèixer?
–«En lloc d'empre­nyat, seria més precís par­lar del català fas­ti­gue­jat: el que està can­sat, dece­but... El meu objec­tiu és imple­men­tar el català res­pon­sa­ble, impli­cat i que s'esforça. De moments difícils en la nos­tra història, n'hi ha hagut tones. Ara, per tant, no ens cal ni el català opti­mista ni l'empre­nyat.»
–La gent, per decepció o per enuig, pot optar per l'abs­tenció encara més a les euro­pees?
–«Una de les grans ame­na­ces de la democràcia és l'abs­ten­ci­o­nisme, perquè vol dir que no som capaços d'impli­car la soci­e­tat. A les euro­pees, la ciu­ta­da­nia té la sen­sació que Brus­sel·les està molt lluny i allà no es deci­deix res de relle­vant. És una sen­sació falsa. La res­pon­sa­bi­li­tat dels polítics i la soci­e­tat civil és trans­me­tre que el que passa a Europa és impor­tant. Ens hi juguem la nos­tra presència.»
–Posi-me'n un exem­ple.
–«A Brus­sel·les s'ha deci­dit, entre mol­tes altres qüesti­ons, el pla de Bolo­nya. Oi que això afecta els nos­tres joves i les nos­tres uni­ver­si­tats? És impor­tantíssim. Hauríem d'haver fet sen­tir la nos­tra veu quan es dis­cu­tia la direc­tiva. Tan­ma­teix, mol­tes de les bones i medi­ta­des deci­si­ons de la UE tenen un pro­blema: són molt mal posa­des en pràctica per l'Estat espa­nyol. Per això als cata­lans ens convé tant mar­xar de l'Estat espa­nyol.»
–CiU i ERC han triat dos inde­pen­dents. Perquè els polítics pro­fes­si­o­nals estan mal vis­tos?
–«És pos­si­ble que els polítics no pas­sin el millor moment, i en part s'ho deuen merèixer. Però res no és més fàcil i perillós que cri­ti­car els polítics. És injust. Si les coses no van bé, és per culpa dels polítics i dels que no ho són, com els espe­cu­la­dors finan­cers, els empre­sa­ris, els peri­o­dis­tes o els pro­fes­sors d'uni­ver­si­tat. La nos­tra soci­e­tat, malau­ra­da­ment, dimi­teix massa sovint de les seves res­pon­sa­bi­li­tats. I si ells no hi són, encara anirà tot pit­jor.»
–El des­gast i les polèmiques al vol­tant del tri­par­tit els aca­ba­ran pagant ERC i ICV-EUiA?
–«Pot pas­sar de tot. Ara, però, em sem­bla evi­dent que l'acció de govern té molts ves­sants: algun punt no és del tot posi­tius per algú i d'altres seran tot al con­trari.»
–Creu, com Duran i Lleida, que ERC i ICV fan de para­llamps del PSC i de Mon­ti­lla?
–«És pos­si­ble. En les últi­mes elec­ci­ons espa­nyo­les, el PSC va obte­nir els millors resul­tats. Però això depèn de la nos­tra capa­ci­tat per mobi­lit­zar l'elec­to­rat que ha ten­dit cap a l'abs­tenció. Si el vot cata­la­nista es queda a casa, ens con­ver­ti­rem en el para­llamps del PSC, perquè el seu elec­to­rat s'absté menys. Si ERC no obté repre­sen­tació, el PSOE o el PP tin­dran un dipu­tat més. Això ho deci­dirà Cata­lu­nya.»
–Por­tarà al Par­la­ment Euro­peu la rei­vin­di­cació del català com a pri­o­ri­tat, mal­grat els adver­ti­ments de Mon­ti­lla?
–«El català és la meva llen­gua i, per tant, és molt impor­tant. Com pels ale­manys, l'ale­many. Evi­dent­ment, no és l'única cosa impor­tant al món. Mon­ti­lla hau­ria de saber que a Europa també hem de defen­sar el català, i esta­ria bé que es notés que algú el defensa. Els soci­a­lis­tes tenen molts més dipu­tats que ERC a Europa i han tin­gut molts anys per mos­trar la seva pre­o­cu­pació pel català. Això mateix hau­ria de ser­vir per defen­sar el català al Congrés: els 25 dipu­tats del PSC s'hau­rien d'espa­bi­lar.»
–Quina llen­gua par­larà a l'Euro­par­la­ment?
–«M'agra­da­ria par­lar-hi català, però segu­ra­ment no em dei­xa­ran. Puc par­lar en italià, un mica en francès i entre­mig pot­ser se m'escapa alguna frase en català. Però el que jo vol­dria és el ple reco­nei­xe­ment i la nor­ma­li­tat lingüística.»
–I en cas­tellà, no?
–«Si cal, no tindré cap pro­blema. A més, és la llen­gua del 85% dels con­ciu­ta­dans del meu muni­cipi i de molts amics meus.»
–Com com­pe­tirà per l'espai sobi­ra­nista que li podria pren­dre la CiU de Ramon Tre­mosa?
–«No hi haig de com­pe­tir. CiU i ERC han de sumar esforços per mobi­lit­zar l'elec­to­rat sobi­ra­nista i cata­la­nista. Si con­ver­tim les euro­pees en l'enèsima dis­puta de l'espai sobi­ra­nista, ens equi­vo­ca­rem. Envi­a­rem a casa molts votants.»
–Però CiU ha rebut­jat l'aliança amb ERC i ha triat un can­di­dat sobi­ra­nista per inten­tar robar-li part de l'elec­to­rat.
–«No hi estic d'acord, en això, però tam­poc és el meu pro­blema. Jo vull que els votants cata­la­nis­tes –des del cen­tre­dreta fins a l'esquerra trans­for­ma­dora– puguin votar una for­mació com ERC explícita­ment inde­pen­den­tista i que plan­te­jarà a Europa polítiques soci­als.»
–L'eix esquerra-dreta és el que els separa?
–«Pos­si­ble­ment. Per sor­tir de la crisi, Tre­mosa té recep­tes amb un sec­tor públic menys poderós i amb una pers­pec­tiva libe­ral o neo­li­be­ral. Ells miren més a Hayek i Fri­ed­man, i nosal­tres, a Key­nes.»
–Un dels eixos del seu pro­jecte a la UE són les polítiques soci­als. Com les defen­sarà?
–«ERC ha de fer sen­tir la seva pre­o­cu­pació per la situ­ació de l'Estat del Benes­tar al con­junt d'Europa. Defen­sa­rem que el sec­tor públic i les empre­ses han de ser cores­pon­sa­bles de la sor­tida de la crisi. Però Cata­lu­nya té altres pro­ble­mes deri­vats del fet que Espa­nya no la deixa ser prou Europa. I el pro­blema del finançament és gravíssim. Tenim la pos­si­bi­li­tat de dema­nar a la UE que es pro­nunciï sobre el finançament ade­quat per a les regi­ons dels estats mem­bres.»
–L'altre dels seus objec­tius és el dret a deci­dir. El seu camí per la inde­pendència es basa en una estratègia inter­na­ci­o­nal?
–«Passa per tots els camins. Si no, no ens en sor­tiríem. La lluita pel reco­nei­xe­ment naci­o­nal de Cata­lu­nya ve de lluny i ha estat molt difícil. Per tant, neces­si­tem tots els ins­tru­ments naci­o­nals i inter­na­ci­o­nals. Hem d'expli­car-nos i bus­car soli­da­ri­tats a Europa.»
–És par­ti­dari, com va fer Kosova, de pac­tes amb països com ara els EUA i Ale­ma­nya, en lloc del Sàhara o Pales­tina?
–«No és exac­ta­ment així. Hem de ser soli­da­ris amb pobles opri­mits del món, però també hem de ser amics dels estats forts que siguin democràcies. No hem de rebut­jar tenir una bona relació amb els EUA, perquè és una democràcia mal­grat que tin­gui dèficits democràtics.»
–Però també són ali­ats de Madrid.
–«Obvi­a­ment. Però si optéssim per no fer amis­tat amb ells, encara estaríem en una situ­ació més feble. Volem viure sem­pre en la decla­mació lírica? No fem òpera, fem política. Ens hi juguem el benes­tar dels nos­tres ciu­ta­dans.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.