Política

El Parlament reclama que el TC es declari incompetent sobre l'Estatut

CiU demana a Montilla que garanteixi la unitat del tripartit. El PSC nega que el problema sigui una confrontació Catalunya-Espanya. ERC denuncia una "diagnosi enganyosa" i electoralisme en la resolució, però també la vota

El ple del Parlament ha aprovat aquest matí amb els vots del tripartit i CiU una resolució que reclama al Tribunal Constitucional que es declari incompetent per debatre l'Estatut. ERC ha secundat la proposta parlamentària conjunta, tot i que es va negar a firmar-la. Amb aquesta iniciativa, que també sol·licita la reforma de la llei del TC amb una posició única catalana a Madrid, és el primer gest que fan les institucions catalanes per enfrontar-se a la sentència que pot dictar l'Alt Tribunal. Si aquesta ataca la immersió lingüística, tal com es preveu, no tan sols qüestionarà l'actual Estatut sinó també el del 1979, en un escenari sense precedents.

El debat de la resolució ha posat de manifest una unitat bàsica per defensar l'autogovern, però també estratègies de fons molt diferents entre els partits, que generen dubtes sobre el front comú. Les posicions més distants entre elles les han expressades el socialista Miquel Iceta i la republicana Anna Simó, tot i formar part del mateix govern. Segons el dirigent del PSC, no es pot dir que els problemes que pateix l'Estatut al Constitucional siguin deguts a una confrontació entre Catalunya i Espanya. "A Catalunya les opinions no són monolítiques, i a Espanya tampoc", ha afegit, recordant l'autonomisme del constitucionalista Javier Pérez Royo. Simó ha anat en sentit oposat i ha assegurat que el "problema és la Constitució", mentre apuntava que cal un nou escenari independentista a partir de la sentència. 

El convergent Francesc Homs ha subratllat que la posició unitària a Catalunya és important per frenar la retallada de l'Estatut al Constitucional, i que la resolució aprovada serà un banc de proves del que s'ha de fer quan realment aparegui la sentència. "Cal aconseguir que el TC es declari incompetent", ha dit. Tot i precisar que avui no és el dia dels retrets, s'ha adreçat al president José Montilla per reclamar-li que "garanteixi la unitat del tripartit" d'ara endavant en defensa de l'autogovern. Homs ha estat irònic amb ERC, indicant que li costa d'entendre que no firmessin la resolució però que la votin. "Ja van dir ells allò del són com són", ha afegit.

En una intervenció que també tenia l'ull posat a les reaccions a Madrid, el socialista Miquel Iceta ha deixat clar que el PSC defensarà l'Estatut i la Constitució, mentre negava que amb la proposta aprovada avui s'estigui pressionant el Tribunal Constitucional. Ha intentat donar una imatge no rupturista de la resolució catalana, remarcant que el que fan els socialistes és defensar la visió de la Carta Magna "de Jordi Solé Tura, Miquel Roca i del malauradament assassinat Ernest Lluch".

Segons la republicana Anna Simó, en canvi, tot i votar a favor de la resolució, el seu partit considera que la diagnosi que fa la resolució és "enganyosa" i electoralista. "És un intent vistós, només un intent, d'evitar que les eleccions catalanes esquivin el debat de si l'autonomisme és viable", ha remarcat. La dirigent d'ERC considera que amb la sentència de l'Estatut s'està fent "la prova del cotó" al federalisme que defensa el PSC, constatant que no té partidaris a la banda espanyola. "La resolució és xutar la pilota fora del terreny de joc de les eleccions", ha conclòs deixant-la per terra.

L'ecosocialista Jaume Bosch no s'ha estat de criticar els republicans perquè entén que segueixen la teoria cínica de pitjor vol dir millor. "Passen del dret a decidir de dia a somiar a la nit en una sentència negativa", ha lamentat. I en sentit oposat a les altres formacions, la portaveu parlamentària del PP, Dolors Montserrat, i el de Ciutadans, Albert Rivera, han denunciat amb gran duresa un intent de qüestionar les institucions de l'Estat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.