Política

Netanyahu confirma als EUA que seguirà ampliant colònies

El ‘premier’ israelià diu a Obama per carta que continuarà “la política que Israel ha fet els últims 42 anys”

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, no té intenció d’aturar l’ampliació de les colònies jueves a Jerusalem est ni als seus voltants sinó que pensa encoratjar-la, segons va deixar clar ahir en una carta a la Casa Blanca. Netanyahu va adoptar un to més desafiant que mai justament dos dies abans que el president dels Estats Units, Barack Obama, rebi Netanyahu a Washington.

“La nostra política sobre Jerusalem és la mateixa política que han seguit tots els governs israelians en els últims 42 anys i no ha canviat. Pel que fa a nosaltres, construir a Jerusalem és com construir a Tel Aviv”, va dir ahir Netanyahu al seu gabinet. “He cregut que era molt important que això no es quedés en un comentari o en una especulació i conseqüentment he escrit una carta per iniciativa pròpia a la secretària d’Estat [dels EUA] de manera que les coses siguin clares com un cristall”, va explicar Netanyahu.

Israel ja va contrariar Washington fa dues setmanes quan va anunciar durant la visita del vicepresident nord-americà, Joe Biden, a Jerusalem que construiria 1.600 cases més en un assentament pròxim a Jerusalem est. La decisió d’Israel va provocar el trencament del diàleg indirecte que palestins i israelians acabaven d’iniciar a través de l’enviat dels EUA al Pròxim Orient, George Mitchell.

Des que el govern de Netanyahu va fer públic que seguiria construint cases als assentaments, la violència a Cisjordània ha ressorgit. En les últimes 24 hores, quatre palestins han mort en enfrontaments amb l’exèrcit israelià. Entre els morts hi ha dos joves que tiraven pedres als soldats.

Els últims incidents que s’han produït a Cisjordània són els més greus que tenen lloc en l’últim any en aquest territori palestí ocupat, segons va dir el portaveu del govern palestí Ghassan Khatib.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.