Política

La tonyina vermella enfronta ICV a ERC i CiU

El Consell de Pesca de la UE ha adoptat un plec de normes que augmenta el control de la pesca. ICV creu que no n'hi ha prou i que cal afegir la tonyina vermella a la llista d'espècies protegides. CiU i ERC aposten per una pesca controlada que tingui en compte els esforços de modernització en la indústria

Si es manté el ritme actual de pesca, motivat per la demanda japonesa i la moda global del sushi, la tonyina vermella haurà desaparegut del mar Mediterrani l'any 2012, alerten els científics. El consell de Pesca de la UE ha adoptat un plec de normes que augmenten el control de la pesca, però l'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, considera que no n'hi ha prou i que cal afegir la tonyina vermella a la llista d'espècies protegides. Per contra, l'europarlamentari de CiU, Ramon Tremosa, i el d'ERC, Oriol Junqueras, aposten per una pesca controlada que tingui en compte els esforços de modernització en la indústria, a través de granges marines com la que hi ha a l'Ametlla de Mar.

"La situació en què estem en aquests moments és dramàtica i, o bé es prenen mesures dràstiques o el futur de la tonyina està condemnat i només una decisió ferma, clara i sense ambigüitats podria salvar l'espècie", ha afirmat Romeva. Una decisió que, al seu parer, hauria de passar per incorporar la tonyina vermella en la llista d'espècies protegides, que en prohibeix el comerç internacional però n'autoritza la captura per a consum local. "És l'única mesura que es pot prendre amb credibilitat, ja que no perjudiques les flotes que capturen per a consum local però fas un toc d'alerta a les captures industrials que estan malmetent el recurs", considera l'ecosocialista.

La posició de l'eurodiputat d'ERC, per contra, és més moderada, ja que considera que s'està intentant limitar les captures "però les mateixes autoritats europees reconeixen que falten dades suficients per poder determinar si s'està notant o no una certa recuperació de l'espècie". En canvi, el que sí que és clar és que "si s'acaba prohibint la pesca a tot arreu, posem en perill els llocs de treball dels nostres pescadors" i "fem pagar justos per pecadors, perquè hi ha algunes empreses que fan un esforç per intentar que la pesca de la tonyina no tingui unes conseqüències tan dures sobre l'espècie". Un esforç que es tradueix en la creació de granges marines.

A Catalunya l'empresa Grup Balfegó, a l'Ametlla de Mar, que dóna feina a 200 persones, captura les tonyines durant el període en què està permès, entre el 15 d'abril i el 15 de juny, les alimenta i les va sacrificant progressivament a mesura que hi ha demanda al mercat. Una solució que, segons Junqueras, "satisfà la demanda del mercat sense castigar l'espècie durant tot l'any". L'eurodiputat convergent comparteix aquesta opinió i considera que el Grup Balfegó és "modèlic" pel que fa a la pesca selectiva. "¿Cada any inverteixen un milió d'euros per fer més sotenible la seva pesca i només aquests han de deixar de pescar, mentre que tothom segueix fent altres coses?", es pregunta Tremosa, que afirma estar a favor d'una pesca sostenible però no accepta "que tothom segueixi pescant i sacrifiquem només els pescadors catalans perquè ni el govern tripartit ni Zapatero els defensen als fòrums internacionals". I és que l'eurodiputat de CiU està convençut que, mentre que aquest grup és "molt curós", hi ha altres països "que incompleixen les normatives" internacionals.

L'opinió de Romeva sobre les granges marines és totalment contrària. "Hi ha una cosa que normalment no s'explica i és que per criar un quilo de tonyina necessites entre cinc i vuit quilos d'altres peixos, i no es pot plantejar el tema de la tonyina sense tenir en compte el problema gravíssim de sobrepesca que tenim al Mediterrani, que és un problema global". I a aquest argument s'hi afegeix el de les mides de les tonyines capturades. "Hi ha molts dubtes que les captures compleixin amb la talla mínima regulada quan entren a les granges i, per tant, vulneren la normativa", afirma Romeva.

Però més enllà dels particulars, l'eurodiputat d'ICV reclama una "mesura coherent a escala mundial" perquè considera que "voler resoldre el problema exclusivament de les granges a escala catalana sense entendre el context mundial és desvirtuar el problema de fons i posa de manifest que, com a molt, podrem allargar l'agonia de l'espècie un o dos anys més".

Junqueras, en canvi, insisteix que no creu que hi hagi una "solució miraculosa" i, tot i que afirma que no s'oposa a una normativa més restrictiva, la seva reflexió passa per tenir en compte que hi ha altres llocs del planeta on no es respecten les quotes de pesca establertes i no se'ls castiga però que "nosaltres, que som més sensibles a aquest tema, és possible que acabem tenint una política més dura que no molts dels nostres competidors".

A més, l'eurodiputat d'ERC afegeix que hi ha un debat científic obert sobre la possibilitat que la tonyina vermella es pugui reproduir en captivitat. "Si es poguessin reproduir dins de les granges, seria possible que bona part del consum mundial de tonyina vermella es pogués satisfer amb tonyina de granja sense necessitat de pressionar tant sobre els caladors on l'espècie es mou en llibertat", afirma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.