Política

Clinton reclama a Israel "esforços difícils però necessaris" per a la pau al Pròxim Orient

La secretària d'Estat mesura la pressió sobre Netanyahu coincidint amb la celebració del congrés anual del principal lobby jueu dels Estats Units

La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha reclamat que Israel que faci esforços "difícils però necessaris" per a la pau en el primer dia de la visita del cap del govern de Tel-Aviv Benjamin Netanyahu a Washington per participar en la sessió anual del congrés de l'AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), el principal lobby pro-israelià dels Estats-Units. Clinton ha alternat els requeriments a Israel perquè aturi la política d'assentaments en territoris palestins amb dures acusacions a Hamas i Al-Fatah per incitar a la violència a la població palestina.

El congrés de l'AIPAC constitueix un marc de referència per a l'estat de les relacions bilaterals entre Washington i el govern israelià. El lobby pro-israelià dels Estats-Units s'ha caracteritzat tradicionalment per mantenir relacions preferents amb el Partit Demòcrata. La cimera ha estat, doncs, l'escenari idoni per fer diversos gestos destinats a apaivagar la tensió que presideix en aquests moments les relacions amb el seu aliat a l'Orient Pròxim.

Les relacions bilaterals s'han degradat considerablement entre els Estats Units i Israel arran de la negativa de Netanyahu a aturar la seva política d'assentaments en territori de la Cisjordània. I això malgrat que fins i tot la mateixa administració Obama ha congelat la visita del vicepresident Joe Biden a Jerusalem, on el govern israelià projecta la construcció de 1.600 habitatges al sector est.

Netanyahu participarà aquest vespre hora local al congrés de l'AIPAC, després d'una entrevista amb Hillary Clinton i serà rebut dimarts a la Casa Blanca pel president Barack Obama, molt reforçat després que la seva reforma sanitària ha tirat endavant. No obstant això, Netanyahu va endurir diumenge encara més la seva posició assegurant que la seva administració continuarà endavant amb l'expansió de les colònies, en vigília del seu viatge a Washington.

El cap del govern israelià, pressionat per l'administració Obama, accepta de fer alguns "gestos de bona voluntat" per tal de rellançar les negociacions amb els palestins. No obstant, fins ara el primer ministre conservador no ha retrocedit en un punt capital com és la congelació de la colonització de Jerusalem Est, una annexió fruit de la guerra de 1967 que no està reconeguda per la comunitat internacional. Les construccions israelianes a Jerusalem Est i a la Cisjordània són ara un obstacle que ofega qualsevol iniciativa per al diàleg de pau i fins i tot el paper dels Estats Units com a mitjancers en el procés.

Retrets als palestins
En un terreny molt sensible a la delicada situació de les relacions entre els EUA i Israel, Hillary Clinton ha acusat aquest dilluns els responsables palestins d'incitar a la violènce per haver presentat de manera "falsa" la reconstrucció a Jérusalem de la sinagoga històrica de Hurva.

Quan es presenta de forma falsa i deliberada la nova inauguració d'una sinagoga en el barri jueu de la Ciutat Vella de Jerusalem i quan es crida a defensar els llocs musulmans pròxims de soposats atacs, això és purament i simplement una incitació" a la violència, ha afirmat en el seu discurs davant el congrés anual de l'AIPAC.

Hamas ha llançat aquest últims dies una gran campanya de mobilització de la població palestina a Cisjordània i Jerusalem Est, davant la política de colonització de territori palestí per part d'Israel. La reconstrucció de la històrica sinagoga de Hurva ha estat un dels arguments utilitzats per a l'agitació de la denominada Jornada de còlera, que el passat cap de setmana ha causat un mínim de quatre morts per l'actuació de l'exèrcit d'Israel.

L'amenaça d'Iran

No ha estat aquest l'únic gest cap a la comunitat jueva per part de la responsable de la política exterior nord-americana, Clinton ha denunciat en el mateix discurs que "alguns elements del govern d'Iran s'han convertit en una amenaça per al seu poble i par a la regió". La secretària d'Estat ha assenyalat el president Mahmud Almadinejad com a responsable de fomentar l'antisemitisme i amenaça de destruir Israel" amb armament nuclear, el suport al terrorisme i una cursa armamentista a la regió.

"Seré molt clara –ha afegit–: Estats Units està disposat a impedir que Iran obtingui armes nuclears". En aquest sentit, ha recordat que Washington "treballa a Nacions Unides amb els seus aliats per aconseguir noves sancions contra el règim de Teheran en el Consell de Seguretat per demostrar als governants iranians que hi ha conseqüències reals per a la seva intransigència i que la seva única opció és el compliment de les seves obligacions internacionals".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.