Política

ERC torna a mostrar les seves mans netes i el PP salta a la jugular del PSC i CiU

Puigcercós aprofita el cas Pretòria per reivindicar la fórmula de finançament del seu partit i per oferir-lo com a vehicle per destapar més casos de corrupció. ICV exigeix "contundència" a convergents i socialistes i lloa la decisió del PSC d'anunciar mesures contra els seus càrrecs

El cas de corrupció urbanística de Santa Coloma de Gramenet –amb la implicació de l'alcalde, el socialista Bartomeu Muñoz, i els ex alts càrrecs dels governs de Pujol Lluís Prenafeta i Macià Alavedra– ha servit a ERC una ocasió per recuperar el seu vell lema Mans netes. Sense explicitar-lo, el president del partit, Joan Puigcercós, ha reivindicat aquest esperit des del Parlament, en una intervenció davant el grup parlamentari del seu partit oberta a la premsa.

L'objectiu de la trobada era analitzar les seves propostes per reformular el finançament dels partits, però els esdeveniments del dia han coincidit amb aquest discurs.

Puigcercós ha reivindicat la "transparència" de la seva formació, ha defensat la "bona política" i ha ofert ERC com a garantia i vehicle per destapar casos de corrupció i "estirar de la manta" si cal. "Si algú té por de denunciar alguna cosa, pot acudir a ERC, i no tinc cap dubte que tramitarem el cas per la via judicial o la política", ha anunciat.

El republicà ha volgut trencar el tòpic que tots els partits són iguals i que és normal tenir "hipoteques polítiques", i ha proposat vetar les donacions anònimes a fundacions vinculades a partits. Segons ell, els partits ja estan "prou ben finançats amb les subvencions públiques", i ha demanat que segueixin l'exemple d'ERC, que també es finança gràcies a una part del sou dels seus càrrecs públics.

Regust de revenja al PP
La reacció del Partit Popular de Catalunya ha estat més agressiva. Partint del fet que els populars se senten assetjats per l'aparell penal de l'Estat en el que consideren una persecució política, el secretari general del partit a Catalunya, Jordi Cornet, ha "agraït", amb ironia, que aquesta vegada "no s'hagi fet una detenció televisada" dels implicats, que no han estat vistos emmanillats, a diferència del que ha passat en casos que afecten el PP.

Sobre el fons de la qüestió, Cornet ha assegurat que el cas "afecta el nucli principal del PSC", partit al qual ha criticat perquè no actua "amb la celeritat que demana a altres formacions". Pel popular, el comunicat que ha llegit el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza –en què s'anunciaven mesures contra els socialistes implicats si es confirma que estan imputats– ha estat un intent de "guanyar temps".

I a CiU, Cornet li ha reclamat que doni "explicacions convincents" sobre el paper de Prenafeta i Alavedra en el cas i que els seus dirigents "donin la cara" i "assumeixin responsabilitats ja".

Pel popular, a diferència de CiU i del PSC, el PP "és coherent entre el que diu i el que fa" i "és l'únic partit que ha pres mesures contra càrrecs seus abans que hagin estat imputats".

ICV: pal i pastanaga als socialistes
També ha reaccionat davant el cas Pretòria l'altre partit del govern català, ICV. La portaveu de la formació ha exigit al PSC i a CiU "tota la contundència" possible sobre els seus militants implicats en l'afer. Ortiz ha lloat de seguida la reacció dels socialistes, que estan a l'espera que els confirmin els càrrecs contra Muñoz i el tinent d'alcalde Manuel Dobarco per suspendre'ls de militància i demanar-los que renunciïn al seu càrrec públic. Per l'ecosocialista, aquesta posició és "correcta", i és el mateix que faria ICV.

En canvi, ha criticat CiU, que segons Ortiz s'ha escudat en la presumpció d'innocència. Segons la portaveu d'ICV, aquesta reacció encaixa amb l'estil de la federació, que també ha volgut "passar de puntetes" sobre els vincles de la fundació Trias Fargas i el Palau de la Música quan ha sortit a la llum el cas Millet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos amb la pena pels ERO anul·lada pel TC

barcelona

La coordinadora no vol canviar el recorregut de la protesta contra la visita reial

LLORET DE MAR
política

Demanen excloure de l’amnistia el policia que va ferir l’home que va patir un atac de cor el 1-O

barcelona
política

Manifestants amnistiats demanen al TSJC que no doni per provats els fets de les sentències de l’Audiència

barcelona
GUERRA A EUROPA

Quatre civils morts per un atac rus a la ciutat ucraïnesa de Dnipro

BARCELONA

La CUP denuncia la fundació que gestiona l’hospital a Antifrau

palamós