Política

El president espanyol anuncia que vol incrementar el diàleg i la cohesió territorial

Afrontar la crisi econòmica "amb més fortalesa", per afavorir la recuperació i la creació "d'un nou model de creixement més sòlid". Aquest  és, segons Rodríguez Zapatero, l'objectiu de la remodelació de govern anunciada aquest dimarts al migdia, quan tan sols fa un any que va crear l'actual gabinet, format per 17 persones, cinc de les quals deixen ara l'executiu. Entre les destitucions més destacades hi ha la del vicepresident econòmic, Pedro Solbes, i la de la hipercriticada ministra de Foment, Magdalena Álvarez.

Zapatero ha negat que aquesta reforma sigui una manera d'impulsar el paper dels socialistes de cara a les eleccions al Parlament Europeu. En canvi, sí que vol enfortir el govern per afrontar la imminent presidència espanyola de la Unió Europea.

En aquest nou panorama, Zapatero ha estat molt poc concret respecte a aspectes que afectin directament Catalunya, però ha insistit diverses vegades en la necessitat d'intensificar el "diàleg territorial", amb les comunitats autònomes i els ajuntaments, ja que creu que "és tan important com el diàleg social". "Per afrontar aquesta tasca cal una comprensió profunda del nostre model d'Estat, i ningú millor per dirigir-la que la persona que ha presidit la major comunitat autònoma durant 20 anys", i per això ha decidit nomenar Manuel Chaves vicepresident i ministre de Cooperació Territorial, càrrec que substitueix el ministeri d'Administracions Públiques, fins ara encapçalat per Elena Salgado, que passa a vicepresidenta i ministra d'Economia i Hisenda.

Pel president espanyol, cal "més autoritat i més coordinació entre territoris, amb pactes amb comunitats autònomes i ajuntaments", i aquesta serà la funció de Chaves.

Respecte a les filtracions periodístiques que fa 48 hores que escampaven la majoria dels canvis, Zapatero ha assegurat amb un somriure que s'ho ha pres amb esportivitat. "En aquest país hi ha grans periodistes i nosaltres tenim una gran vocació de transparència", ha apuntat. S'ha  mostrat convençut que aquestes notícies no han fet empal·lidir "el gran èxit" espanyol en les diverses cimeres internacionals de la setmana passada.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
pròxim orient

Israel aprova la construcció de 5.295 habitatges a la Cisjordània ocupada

barcelona

L’Ajuntament reconeix la trajectòria de Jordi Orobitg i M. Antònia Batlle

LLORET DE MAR
política

Pujol i Mas s’afiliaran a JxCat i Diana Riba a ERC

barcelona
judicial

Amnistiats dos manifestants i quatre mossos acusats d’agredir-los

barcelona
estats units

Biden aprofita el 4 de juliol per reiterar que continua en la cursa

barcelona
IRLANDA DEL NORD

El Sinn Féin guanya les generals mantenint els seus set escons

BARCELONA
judicial

El Suprem ja obre una porta a recórrer l’amnistia a Europa pel cas Tsunami

barcelona
judicial

La fiscalia demana al jutge Llarena que rectifiqui i amnistiï Puigdemont, Comín i Puig

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán desafia la UE i aterra a Moscou per parlar amb Putin

barcelona