Política

Un manifest demana a la CUP que es presenti a les eleccions al Parlament

Ha recollit centenars d'adhesions i aquest dijous fa públic el seu manifest a l'AVUI. Entre les firmes més conegudes hi ha l'excoordinador nacional d'Unió de Pagesos Pep Riera, el músic d'Els Pets Joan Reig, el filòsof Josep Maria Terricabras, i l'escriptor Víctor Alexandre

S'ha presentat un manifest de caire sobiranista amb un únic objectiu: demanar a la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) que es presenti a les pròximes eleccions al Parlament català, que se celebraran, a tot estirar, la tardor de l'any que ve.

En el manifest, publicat aquest dijous en una pàgina de publicitat de l'AVUI, els promotors anuncien la seva petició, que no comporta demanar el vot per a la CUP, sinó que és una crida adreçada a l'assemblea nacional de la formació perquè es decideixi, finalment, a fer el salt i anar més enllà de la política municipal.

La idea va néixer arran de l'èxit dels posts que Pere Fontanals penjava al seu blog, on abans de les eleccions generals del març del 2008 instava a la CUP a llegir els resultats que se n'esdevindrien en clau interna. Així ho explica Fontanals, impulsor del manifest, que l'octubre del mateix any es va decidir a constituir un grup al Facebook, format, fins ara, per 1.900 adhesions.

"Volia que la CUP analitzés en clau interna l'alta abstenció a les generals i la pèrdua de vots que havia tingut Esquerra respecte els bons resultats del març del 2004", afirma Fontanals, que tot i ser l'impulsor del manifest, ara ha hagut de delegar-ne la seva gestió perquè des de fa mig any és militant de base del partit. Fontanals afirma que "no es pot oblidar que si la CUP es presentés, hi hauria gent a Catalunya que es plantejaria votar-la".

Una assemblea de totes les CUP dels Països Catalans va debatre, al gener, les tres propostes presentades. La que plantejava que sí que el partit s'havia de presentar a les eleccions del Parlament, la que plantejava que no i la que demanava temps per a la reflexió. Finalment es va escollir aquesta última opció, que no tanca la porta a presentar-se als comicis però tampoc ho dóna per fet.

Segons Marc Sallas, portaveu del partit, fa un mes i mig que s'ha presentat una ponència perquè les CUP es presentin a les eleccions i es votarà, juntament amb les seves esmenes, el proper 21 de juny a l'assamblea que el partit farà a Girona. Segons Sallas, el manifest ja es veia venir que es faria, perquè "respon al que molta gent pensa, molt més enllà de la CUP". "És un fet que afecta molta gent amb consciència nacional i va més enllà d'un partit polític", afegeix Sallas.

Pels signants del manifest, la CUP ja no pot "quedar-se d'observadora", i demanen que assumeixi "la responsabilitat històrica d'esdevenir una eina de transformació política real". El text també adverteix que "la nació catalana es troba en una cruïlla històrica" i que, "després d'anys en què l'autonomisme ha demostrat ser en un carreró sense sortida", l'objectiu dels catalans "ja no pot ser embellir els murs de la presó, sinó construir la llibertat". 

Per recollir adhesions, tot i que ja compten amb centenars de signatures aplegades abans de fer pública la proposta, la plataforma ha creat la web cup2010.cat.

Entre els signants més coneguts del manifest, hi ha el filòsof de la UdG Josep Maria Terricabras, el músic d'Els Pets Joan Reig, l'excoordinador nacional d'Unió de Pagesos Pep Riera, l'escriptor Víctor Alexandre i el promotor de la iniciativa 10.000 a Brussel·les, Josep Poveda, entre d'altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Els atacs russos a Ucraïna, inclòs a un hospital infantil, causen ja més de 30 morts

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional anul·la els tres últims anys d’investigació judicial del cas Tsunami

barcelona
política

Feijóo veu el PSC còmplice del procés però li demana suport per tenir senador

barcelona
política

Rull: “La policia no entrarà al Parlament a detenir ningú”

barcelona
política

ERC prendrà mesures divendres per l’afer dels cartells dels Maragall

barcelona
política

ERC assegura que la negociació per investir Illa avança “a bon ritme”

barcelona
estat espanyol

El Constitucional planteja exculpar Griñán del delicte de malversació pel cas dels ERO

barcelona
parlament europeu

Le Pen i Salvini se sumen al nou grup d’extrema dreta d’Orbán

barcelona
Política

Els comuns criden a la “responsabilitat” de PSC i ERC per tancar un acord

barcelona