Política

Un tribunal de Belfast admet l'extradició de De Juana Chaos a l'Estat

El jutge britànic tanca un procés de 14 mesos apel·lant a la confiança en el sistema judicial espanyol

El tribunal de primera instància de Belfast que tramitava l'ordre d'extradició demanada per l'administració espanyola contra José Ignacio de Juana Chaos ha dictaminat aquest dilluns el lliurament de l'expres d'ETA a la justícia espanyola. El jutge instructor, Thomas Burgess, ha atès la petició de les autoritats espanyoles. El magistrat considera que l'ofensa de què s'acusa a De Juana Chaos a Espanya també seria considerada un delicte al Regne Unit segons la llei antiterrorista i ha expressat la seva confiança en el sistema judicial de l'Estat espanyol, posant punt i final a un procés de 14 mesos.

De Juana Chaos va fugir a Irlanda després de ser posat en arrest domiciliari, el febrer de 2007, perquè es restablís d'una vaga de fam. La causa era la sentència dictada contra ell per uns articles publicats al diari Gara en què, a parer dels tribunals espanyols, havia llançat amenaces contra dirigents de presons, polítics i jutges.

Detingut el gener de 1987 i condemnat a 3000 anys de presó com a integrant del comando Madrid d'ETA, De Juana havia de sortir en llibertat el 2006, d'acord amb el previst pel sistema penal espanyol, però se li va aplicar la denominada doctrina Parot del Tribunal Suprem, una interpretació recent a partir d'aquest etarra francès, de no acceptar recursos d'excarceració a presos que no hagin complert la condemna íntegrament, en el cas que sigui de 30 o més anys de presó. Fins al febrer de 2006, els presos podien sortir de la presó després de complir entre 18 i 20 anys d'internament gràcies a l'aplicació dels beneficis penitenciaris.

L'octubre de 2006, De Juana va ser processat pels articles de Gara i condemnat novament a dotze anys de presó, una situació que evitava l'escàndol polític i social en alguns àmbits de la seva sortida en llibertat en ple debat sobre la treva d'ETA. El pres etarra va protagonitzar en aquest període dues vagues de fam com a acció de protesta pel que qualificava de cadena perpètua.

El Tribunal Suprem va rebaixar la condemna de 12 a 3 anys, però va haver de ser Institucions Penitenciàries qui li concedís la presó atenuada a causa del seu estat de salut per la segona vaga de fam. Quan el Ministeri de l'Interior estava a punt de decretar el seu reingrés a la presó, De Juana va fugir i va ser localitzat a Irlanda, on ha esperat catorze mesos el veredicte dels tribunals pel que fa a la petició d'extradició.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.