Política

L'espanyolització d'Euskadi incomoda Catalunya

Els resul­tats dels comi­cis de l'1 de març han dibui­xat un nou mapa polític a Euskadi en què els dos grans par­tits espa­nyo­lis­tes s'han eri­git com a gua­nya­dors tot i haver per­dut les elec­ci­ons. El pacte PSE-PP per­metrà al soci­a­lista Patxi López con­ver­tir-se en el nou lehen­dakari i treure del govern el PNB amb Juan José Ibar­retxe al cap­da­vant. La unió dels dos grans par­tits esta­tals, del bloc "cons­ti­tu­ci­o­na­lista", aca­barà des­ban­cant del poder els naci­o­na­lis­tes bas­cos. Amb aquest nou mapa polític, Cata­lu­nya es queda sola a l'Estat com a única repre­sen­tant d'un govern les for­ma­ci­ons del qual defen­sen la plu­ri­na­ci­o­na­li­tat i el sobi­ra­nisme.

Diver­sos ana­lis­tes con­sul­tats per l'AVUI.​cat per valo­rar el resul­tat elec­to­ral basc coin­ci­dei­xen a remar­car que la situ­ació a Euskadi no té res a veure amb Cata­lu­nya, tot i que sí que pot arri­bar a tenir con­seqüències. Pel politòleg Jordi Sànchez, "és evi­dent" que el pos­si­ble pacte PSE-PP resulta "incòmode per al tri­par­tit" perquè "ali­menta el dis­curs d'aquells que cre­uen i diuen que l'objec­tiu dels soci­a­lis­tes és aca­bar amb els naci­o­na­lis­tes ano­me­nats perifèrics". Per Sànchez això situa Mon­ti­lla i els seus socis d'ERC i ICV en "l'ull de l'huracà de no poques mira­des a Cata­lu­nya". A més, dels resul­tats d'Euskadi i Galícia s'evi­den­cia que dels governs en coa­lició "qui en treu major pro­fit elec­to­ral és el par­tit gran", cosa que ha de posar en alerta ERC i ICV de cara als pròxims comi­cis cata­lans.

Per Mònica Sabata, por­ta­veu de la Pla­ta­forma pel Dret de Deci­dir, el pacte de les "for­ces espa­nyo­lis­tes" al País Basc evi­den­cia que el PSOE i el PP veuen "l'Estat espa­nyol de la mateixa manera" i aquest avançament "en l'obtenció de l'espai ha de man­te­nir en alerta totes les for­ces polítiques cata­la­nes". Sabata des­taca que les "apa­rents diferències ideològiques" entre el PSOE i el PP pas­sen a un segon pla quan del que es tracta és de "mar­gi­nar el naci­o­na­lisme per ante­po­sar l'ano­me­nada raó d'Estat".

Segons el direc­tor de la fun­dació Cat­Dem, l'his­to­ri­a­dor Agustí Colo­mi­nes, el que ha pas­sat a Euskadi "va començar a Cata­lu­nya amb el pri­mer tri­par­tit. El tot s'hi val va començar el 2003 i els qui han d'apren­dre la lliçó són els inde­pen­den­tis­tes que donen suport als seus con­tra­ris".

"Si fos mili­tant del PSE o del PSOE em sen­ti­ria molt incòmode amb el pos­si­ble pacte PSE-PP". Així de taxa­tiu es mos­tra l'escrip­tor Jordi Coca, que con­si­dera que el resul­tat elec­to­ral basc "hau­ria de ser­vir perquè els par­tits dits naci­o­na­lis­tes es plan­te­gin què volen ser quan siguin grans". Per Coca, en aquesta segona legis­la­tura el PSOE està fent una política "molt pro­pera al PP" i el pacte a Euskadi evi­den­cia "una mena d'entre­guisme" als popu­lars que és de supo­sar que no serà gens generós". Amb tot, con­si­dera que aquest nou pano­rama basc no té per què influ­en­ciar Cata­lu­nya, tot i que asse­gura que la clau la té el PSC.

Nou pano­rama al Congrés
I és que, com diu Josep Ramo­neda, direc­tor del CCCB, tot i que que les estruc­tu­res polítiques a Euskadi i Cata­lu­nya són "prou dife­ren­ci­a­des perquè les ana­lo­gies siguin escas­ses", el pacte entre els dos par­tits naci­o­na­lis­tes espa­nyols "pot tenir un efecte nega­tiu indi­recte: com­pli­car encara més la qüestió del finançament, per la nova situ­ació par­la­mentària del PSOE". I és que el nou mapa polític farà que el PNB perdi força a Madrid i que, per tant, els soci­a­lis­tes bus­quin ara el suport de CiU per a la resta de la legis­la­tura.

Aquest nou paper dels naci­o­na­lis­tes cata­lans pot fer, segons l'ana­lista polític Oriol Bar­to­meus, que el govern tri­par­tit pateixi. És una situ­ació com­pli­cada, per exem­ple per a CiU, que pot bus­car pac­tes amb Zapa­tero a canvi d'alguna cosa, però alhora rebre bufe­ta­des des de Cata­lu­nya. De la mateixa manera, el PSC, que té en l'aire l'acord de finançament, es troba en el dilema d'enfron­tar-se o no amb "el seu germà gran", cosa que pot tenir "con­seqüències incal­cu­la­bles", segons Bar­to­meus.

Per Sal­va­dor Cardús, en canvi, "és clar" que fins que no es resol­gui l'acord de finançament i la sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal sobre l'Esta­tut "CiU no deci­dirà res" sobre donar o no suport a Zapa­tero al Congrés.

"Un men­ti­der i un tri­ler"
Agustí Colo­mi­nes és més radi­cal asse­gu­rant que Zapa­tero és "un men­ti­der i un tri­ler i dolent com a gover­nant". Per ell només hi ha un únic con­sell pos­si­ble sobre un nou canvi d'estratègia de la fede­ració naci­o­na­lista a Madrid: "Distància sanitària necessària" amb el PSOE. A més, per Colo­mi­nes, els qui poden fer alguna cosa a Madrid són els soci­a­lis­tes cata­lans "amb els seus 25 dipu­tats". El mateix pen­sen Mònica Sabata i Josep Ramo­neda, que con­si­dera que ara s'obre una "opor­tu­ni­tat" per als par­tits cata­lans de pres­si­o­nar fort si tots –també el PSC– posen els trum­fos que tenen sobre la taula". "Espe­rem que els par­tits cata­lans no actuïn en clau tac­ti­cista i que, al con­trari, vet­llin pels interes­sos del nos­tre país", insis­teix Sabata.

En allò que coin­ci­dei­xen tots els ana­lis­tes con­sul­tats és que el mis­satge que es trans­met des de Madrid sobre una "con­tracció del naci­o­na­lisme" és total­ment fals, tant a Euskadi com a Galícia i a Cata­lu­nya. Per Jordi Sànchez, la "rea­li­tat social del naci­o­na­lisme és molt més esta­ble del que apa­renta". Per Cardús i Ramo­neda, "és total­ment fals" i per Colo­mi­nes, "irreal". "La clau per als pro­pers anys és que el naci­o­na­lisme i el sobi­ra­nisme han de saber dibui­xar bé el seu full de ruta sense les influències de la política o les opi­ni­ons de Madrid. Només així avançarem en la cons­trucció del nos­tre país", con­clou Sabata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.