Política

El govern no farà públic l’estudi sobre l’opinió dels periodistes

Presidència assegura que és un simple recull de premsa que no analitza la tendència política ni de mitjans ni de periodistes

El departament de Presidència de la Generalitat no farà públic l’informe que, segons denuncia CiU, va encarregar per analitzar els articles i l’actitud dels periodistes cap a la gestió del govern. L’argument és que fer públics els informes no és la política del govern i menys en el cas d’un estudi que ha de servir per definir les estratègies de l’executiu.

Aquesta és, justament, l’explicació que fa Presidència. Assegura que es tracta d’un estudi encarregat el maig del 2007 “per conèixer la imatge que té l’opinió pública i publicada del govern i per fer recomanacions sobre estratègies de comunicació”. Estratègies tant generals com de campanyes institucionals i fins i tot per decidir si es prioritza el logotip del govern o el de la Generalitat. “Un dels mètodes per conèixer què es pensa del govern és censar els articles d’opinió, què critiquen i què lloen, perquè és fonamental per a un govern l’opinió publicada.
Però no s’analitzen ni mitjans ni periodistes, sinó la imatge que tenen i transmeten del govern”, diuen els portaveus de Presidència. Un recull de premsa que ha costat 27.000 euros. En tot cas, el govern es desmarca de l’informe del cas Sellarès, que va acabar amb la dimissió de l’aleshores secretari de Comunicació per un estudi en principi apòcrif sobre la tendència política de cada periodista.

La versió de Presidència s’assembla molt poc a la de CiU, que és el grup que ha revelat l’existència de l’informe –i dels estudis que l’auditoria del govern ha titllat d’inútils–. El diputat de la federació Jordi Turull, que ha tingut accés al document, assegura que s’hi valora el grau d’afinitat al tripartit d’alguns articulistes, que apareixen amb noms i cognoms, i la seva evolució en relació amb el govern des que es va constituir fins ara.

El líder de CiU, Artur Mas, va demanar ahir al president de la Generalitat, José Montilla, que actuï i que decideixi “com pensa depurar responsabilitats”. Una petició de dimissions velada que des del PSC es descarta del tot. “Algú es pot imaginar aquest grau de transparència en temps de David Madí?”, preguntava ahir des del faristol del Parlament la portaveu adjunta del PSC Carme Figueras, que va aprofitar l’ocasió per criticar la “falta de transparència de CiU” en comparació amb la que pretén lluir el tripartit. Amb matisos, l’executiu es va blindar i tant ERC com ICV van minimitzar la xifra d’informes qualificats d’inútils.

Qui també ha demanat que es faci públic l’informe sobre els articulistes és el Col·legi de Periodistes, que en una nota va expressar “preocupació”. “El sol fet que un govern realitzi estudis sobre el treball de periodistes és difícilment explicable en una democràcia”, conclou. Des de Presidència lamenten que el Col·legi demani explicacions públiques abans d’haver-s’hi posat en contacte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.