Política

Praga i Ankara ja pateixen talls de gas

La guerra del gas entre Ucraïna i Rússia ha viscut un nou episodi amb implicacions més enllà de les fronteres de tots dos països. Diumenge ha començat a disminuir el subministrament de gas rus a Txèquia i a Turquia, víctimes d’un conflicte que té l’origen en la falta d’acord sobre el preu del gas i les tarifes del seu trànsit.

El primer dia de l’any, Rússia va tallar el subministrament del gas a Ucraïna, a qui acusa de robar-li combustible. Aquesta paràlisi en el trànsit del gas va provocar ahir –tal com va vaticinar Kíev– els primers talls de combustible a Txèquia, on el subministrament de gas va baixar prop d’un 5%.

Turquia va informar d’una petita baixada en el subministrament, afegint-se a Polònia, Romania, Bulgària i Hongria, que han fet denúncies similars.

El gegant rus Gazprom, que té el monopoli del gas a Rússia, ha apel·lat a la Unió Europea perquè supervisi el combustible que travessa Ucraïna cap a la resta de països europeus. El portaveu de l’empresa gasista, Serguei Kuprianov, va afirmar ahir en una entrevista a la televisió russa que “hem enviat una carta a la Comissió Europea amb la nostra proposta perquè es controli el gas”.

Gazprom va acusar Ucraïna d’haver “robat”, entre dissabte i diumenge, 25 milions de metres cúbics de gas rus, que transita per la xarxa de canonades ucraïnesa, destinada als consumidors de la UE.

Els ambaixadors de la Unió es reuneixen avui d’urgència a Brussel·les, on la presidència txeca detallarà als altres membres de la UE el contingut de les converses mantingudes amb representants dels governs ucraïnès i rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona