Montilla: "Guerra ja no és una veu representativa del socialisme"
"Alfonso Guerra avui dia ja no és una veu representativa del socialisme. Ho va ser fa anys, però ja no ho és avui, no polemitzarem amb ell". Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat, José Montilla, ha volgut restar importància al fet que l'exvicepresident espanyol ataqués ahir la unitat catalana pel finançament a la festa minera que els sindicats organitzen cada any a Rodiezmo (Lleó) i en la qual va compartir escenari amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Guerra va advertir al PSC que "o s'és socialista o no se n'és" i va alertar que la unió "de tots aquests allà" podria fer caure el govern del PSOE i fer tornar al govern espanyol "el PP amb els nacionalistes".
En una entrevista a Catalunya Ràdio, Montilla ha argumentat aquest matí que "és normal que hi hagi tensions entre governs i entre partits quan s'està negociant". "Ens hi hem d'acostumar, no passa res mentre s'expressi de manera oberta i lleial, com fem nosaltres. Són tensions pròpies d'una negociació".
Reclama discreció per negociar
Pel que fa al ritme amb què avancen aquestes negociacions pel finançament, el president de la Generalitat ha advertit que "ara ja estem en un moment en què hem de passar de les declaracions a la negociació, i això requereix menys declaracions, amb menys llums i taquígrafs". "Estic convençut que arribarem a un acord, i cal una negociació més discreta, no dic clandestina, però sí discreta", ha matisat.
Amb aquesta necessitat de discreció com a argument, Montilla s'ha negat a parlar de xifres i de dates concretes, tot i que ha admès que l'acord s'ha de tancar abans que s'aprovin els pressupostos generals de l'Estat, a finals de desembre. "Si parléssim d'una xifra, si fos alta, seria difícilment assolible, i després no quedaríem gaire bé, perquè no l'assoliríem. I si és baixa, el govern espanyol interpretaria que encara pot rebaixar-la. No donarem xifres, igual com no les dona el govern espanyol", ha sentenciat.
De cara a la votació dels pressupostos, ha descartat que el PSC pugui votar-hi en contra. "¿Amb això assoliríem un bon finançament?", ha preguntat. Si CiU ho reclama, ha dit, és perquè "vol tornar al govern de la Generalitat i perquè fa oposició al govern d'Espanya, perquè no en forma part".
Lluny de l'acord amb CiU
Montilla tampoc ha volgut aclarir si es tancarà aviat la proposta conjunta de finançament del tripartit amb CiU. "Aquesta setmana no hi ha prevista cap trobada amb CiU, hi ha altres temes per treballar", ha respost quan se li ha preguntat si s'acabarà el document unitari a temps per a l'Onze de Setembre, dijous que ve.
Defensa de Corbacho
Després d'analitzar les declaracions de Guerra, el president també ha hagut de concretar la seva opinió sobre la proposta del ministre de Treball, el socialista català Celestino Corbacho, que la setmana passada va anunciar que el govern espanyol tendirà a reduir "fins al punt zero" la contractació de treballadors immigrants en origen, ja que augmenta l'atur.
El ministre va ser rectificat per la vicepresidenta espanyola, María Teresa Fernández de la Vega, i avui ha sigut defensat moderadament per Montilla. "És un problema de matisos. Si creix l'atur, en gran part d'immigrants, sembla raonable que puguin fer algunes de les funcions no especialitzades que fan els contingents, per tant té sentit el que va dir Corbacho. Ara, si diem que no vindrà ningú, llavors fem caricatura, però amb els matisos pertinents, té sentit el que va dir", ha puntualitzat.