Política

Maragall, disposat a encapçalar la manifestació contra el TC

L’expresident de la Generalitat accepta liderar la marxa contra una hipotètica retallada de l’Estatut al costat de Pujol, Barrera i Rigol

L’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, està disposat a encapçalar una manifestació contra una eventual sentència negativa del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, al costat dels expresidents Jordi Pujol, Heribert Barrera i Joan Rigol, segons fonts properes a l’exlíder del PSC. Es dóna la circumstància que Maragall va rebutjar acompanyar els expresidents en la manifestació de l’1 de desembre del 2007 pel dret a decidir sobre les infraestructures. En canvi, ara està disposat a un front presidencial com el que ja van escenificar tots quatre donant suport al president José Montilla i al govern català en la negociació del finançament.

En la manifestació de l’1 de desembre contra el caos de Rodalies, quan es va informar Pujol que Maragall havia assistit a la manifestació –a la qual no es va sumar el PSC– a títol personal, va reclamar que se li demanés de col·locar-se al costat seu i de Barrera i Rigol. Però aleshores Maragall ho va rebutjar. Ara, en canvi, Maragall no només hi està disposat, sinó que ha dit a persones properes que la manifestació s’hauria de fer fins i tot abans que el Constitucional emeti la sentència, i proposa la data de la Diada de l’Onze de Setembre.

Sigui com sigui, tant Rigol com Barrera ja s’han mostrat disposats a acompanyar l’expresident, tot i considerar que aquesta no és l’única resposta que cal donar a una hipotètica sentència negativa. De fet, tots dos remeten a sengles articles publicats a l’AVUI. Rigol diu que es manifestarà pel que faci falta, però recorda que totes les manifestacions s’han oblidat al cap de quinze dies, i recorda el seu article publicat el 19 d’abril. L’expresident del Parlament hi explicava que en la seva “visió real” del país no pot pensar en la ruptura del PSC amb el PSOE ni en “mobilitzacions populars èpiques de llarga durada”. Al contrari, proposa traçar unes línies vermelles, de manera que si l’Estat les traspassés comportaria fer una “oposició conjunta” al Congrés. En aquest sentit, Rigol proposa la defensa del model català de llengua i cultura, el finançament que marca l’Estatut i el nivell d’inversió de l’Estat a Catalunya.

Per la seva banda, Heribert Barrera diu que “per solidaritat, assistiré a la manifestació, però convençut que fer una manifestació i res, és el mateix”. Per Barrera, una resposta eficaç és que l’Estat ignori la sentència del Constitucional i que, si no ho fa, els partits catalans l’han de boicotejar. Per fer això, admet, el govern de torn ha de dependre dels vots dels partits catalans.

A banda dels expresidents, ahir la proposta de Maragall va rebre les simpaties del líder de CiU, Artur Mas, que diu que se sent “més a prop de Maragall que de Montilla” quan llegeix la proposta de la manifestació, perquè l’expresident demana donar veu al poble i l’actual president no diu res. Pel cap de l’oposició, cal una resposta unitària, però això “passa perquè el PSC reaccioni igual a Madrid”. “CiU vol consens i reacció operativa, no decorativa”, va afegir. Les declaracions de Mas li van valer la rèplica del secretari d’organització del PSC, José Zaragoza, que considera que Mas està instal·lat en la crítica destructiva, la negativitat, el mal humor i la crispació. Zaragoza va lamentar “l’estratègia electoralista i de partit” de CiU, que assegura que porta Catalunya “per camins que no van enlloc”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.