El govern troba l'oferta de Solbes lluny de l'Estatut
Finançament
La proposta de Solbes no convenç l’executiu català, que hi troba “avenços substancials” respecte al document del juliol però encara “insuficients” per poder arribar a una entesa. En aquest sentit es van pronunciar el president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d’Economia, Antoni Castells. Tots dos denuncien que el nou document de l’executiu espanyol no compleix el que marca l’Estatut en matèria de finançament.
Montilla va aprofitar el seu discurs de Cap d’Any per posicionar-se i destacar que s’està més a prop que fa dues setmanes de l’acord, però encara lluny dels objectius que fixa el nou marc d’autogovern. “La negociació continua”, va sentenciar després de recordar el gran esforç que s’ha fet per resoldre la qüestió. El cap de l’executiu va justificar el llarg procés negociador adduint que si el govern de la Generalitat hagués rebaixat el grau d’exigència ja hi hauria acord, però considera que hauria estat un mal acord i una hipoteca per al progrés de Catalunya. “Ens hauríem equivocat i hauríem fet un mal servei al país i als ciutadans”, va dir.
El president, que aquest Cap d’Any va fer el discurs des del Parc de Bombers de l’Hospitalet de Llobregat, va defensar la demanda de Catalunya no només perquè és de llei, sinó perquè considera que s’ajusta al que vol la societat, que ho ha expressat així des dels partits, al Parlament i les principals entitats i institucions del país. Per ell, la proposta que va sorgir des de Catalunya ha obert camí en la negociació del nou model de finançament. En aquest sentit, es va mostrar optimista i espera que quan acabi la negociació “ens podrem sentir orgullosos” del nou model de finançament impulsat des de Catalunya.
I és que l’executiu català veu reconeguts en el darrer document de Madrid alguns dels principis que defensa. Tot i així, hi troba a faltar elements claus de la seva proposta i d’altres li semblen prou ambigus. De la concreció que s’acabi articulant en pot acabar sortint un model que no s’ajusti a les peticions catalanes. És per això que el conseller d’Economia va encendre els llums d’alerta i va advertir l’executiu espanyol que amb aquest document no hi hauria acord, donat que considera que no està garantit que en sortís el model que preveu l’Estatut. Castells, en una primera valoració d’urgència, va posar en relleu l’ambigüitat del document, que no conté xifres, quanties ni percentatges en qüestions com l’anivellament de serveis bàsics, un dels esculls de la negociació. Tampoc queda clar què passa amb la part dels recursos de les comunitats que no s’anivellen, és a dir, si se’ls queden les comunitats, ni hi apareix la immigració com una de les variables a tenir en compte per determinar les necessitats de despesa.
L’executiu considera que de la proposta de Solbes, a diferència del que diu el ministre, no se’n desprèn el principi d’ordinalitat que preveu l’Estatut; segons aquest principi, en el rànquing de rendes per càpita Catalunya i la resta de comunitats més dinàmiques no han de perdre posicions respecte al lloc que ocupaven abans de l’anivellament.
Retard
Tot i les reserves expressades, Castells va voler destacar avenços respecte a la proposta del juliol, com el reconeixement de l’anivellament de serveis bàsics i el fons de convergència. “S’ha fet un esforç per avançar, que en molt bona part és el resultat de la determinació, la fermesa, la paciència, la voluntat negociadora i la flexibilitat de l’executiu català”, va destacar abans de retreure que el darrer document del govern espanyol arribi “amb molt de retard”. Per ell, si la proposta hagués arribat mesos abans, el debat estaria més avançat. “ Més val això que res”, va afegir, i a continuació va insistir que les properes setmanes treballaran a fons amb la mateixa voluntat d’assolir un bon acord.
Castells va demanar a Solbes flexibilitat en el dèficit i que no adopti posicions rígides a l’hora d’injectar diners al sistema. “Les circumstàncies ho aconsellen”, va dir, en al·lusió a la crisi econòmica i per facilitar el consens amb totes les comunitats.
El conseller, que va analitzar amb Montilla l’escenari, va enviar la proposta de Madrid als socis i l’oposició i va convocar la part catalana de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics Estat-Generalitat per valorar divendres a fons la proposta del ministre. A la trobada hi assistiran els consellers Joan Saura i Josep Huguet, així com els secretaris generals d’Economia, Interior i Indústria, Martí Carnicer, Joan Boada i Antoni Soy. Castells no descarta convocar CiU la setmana que ve.