Política

Les entitats de l’Ebre criden mentre que les del Segre respiren

La Plataforma es manifesta a la seu del govern denunciant que “el que va començar Cañete ho vol acabar Montilla”

La gent de la Plataforma en Defensa de l’Ebre té l’estranya sensació que el seu cabreig és una experiència ja viscuda amb anterioritat. El moviment antitransvasament, fa uns anys amb el suport de l’actual tripartit, ja va sortir al carrer per parar els peus al Pla Hidrològic Nacional, el qual incloïa una proposta per connectar la xarxa de l’Ebre i la del Ter-Llobregat molt semblant a la que torna a haver-hi ara sobre la taula. “La història es repeteix. El passeig militar que va començar Cañete ara vol acabar-lo Montilla”, va afirmar ahir Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma.

Sense els suports polítics de fa uns anys, l’entitat intenta pressionar els polítics locals perquè es desmarquin de la línia oficial. Per això van convocar un acte simbòlic ahir davant la seu de la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre. En aquest sentit, Tomàs els va demanar “coherència” i que “facin pinya amb el territori”, i una altra portaveu de l’entitat, Susanna Abella, els va recordar que “si són on són i porten els cotxes oficials que porten és gràcies a la gent de les Terres de l’Ebre”.

Per la Plataforma, la interconnexió “obre la porta” a tots els transvasaments, també cap al sud, i aquesta serà una instal·lació d’ús permanent, i no temporal com assegura el govern. Dissabte s’ha convocat una assemblea per decidir mobilitzacions.

Després de la protesta
A Lleida respiren alleujats. No es farà el transvasament a la capçalera del Segre. El rebuig frontal dels alcaldes pirinencs, les crítiques dels del pla de Lleida, els regants espantats per les collites, els experts universitaris que es posaven les mans al cap, igual que els ecologistes, i les estratègies del PSC i ERC per oposar-se a un transvasament anòmal sense quedar davant l’opinió pública com a insolidaris. Tot plegat queda aparcat, tot i que encara hi ha reivindicacions a Medi Ambient perquè ara no s’aturin les inversions destinades als pobles que s’abasten amb camions cisterna.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), es mostrava satisfet de la resolució final, però apel·lava a un pacte de l’aigua que inclogui les connexions entre conques per evitar noves emergències a mig termini. El president de la Cambra de Comerç, Joan Simó (CiU), també apostava pel minitransvasament ara i el Roine a llarg termini com les millors opcions; finalment, Jaume Gilabert (ERC), president de la Diputació, donava per tancada la polèmica del Segre, però insistia en les mancances de molts municipis lleidatans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
europa

Stoltenberg serà el nou cap de la Conferència de Seguretat de Munic

barcelona
israel

Dimiteix el cap de la unitat més gran de l’Exèrcit israelià pel fracàs del 7 d’octubre

barcelona
estats units

Harris confia a guanyar vot jove gràcies al suport de Taylor Swift

barcelona
política

El TSJC rebutja definitivament la recusació de Jové a Barrientos per criticar l’amnistia

barcelona
estat espanyol

El ministeri de l’Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa màxima d’alcohol en sang

barcelona
estat espanyol

Ayuso anuncia una nova rebaixa fiscal a Madrid

barcelona
escòcia

Escòcia tancarà la seva única refineria de petroli en 2025

barcelona
política

Denuncien que el govern genera més de 262.000 d’euros sense autorització

Saus
guerra a europa

La Creu Roja confirma la mort de tres dels seus empleats en un atac a Donetsk

barcelona