Romeva diu que cal ser estratègics per solucionar el problema del català a Europa
Política
L'eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha dit, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que cal ser molt conscients que cal no defallir en relació al català a Europa. "És una reivindicació justa i legítima, i cal ser estratègics i demostrar que la petició no és contra Europa sinó per fer-la més activa, més dinàmica en la mesura que els parlants del català, que som deu milions d'europeus, ens sentim reconeguts en la nostra llengua" ha dit.
"Mai es pressiona prou si no s'han aconseguit els resultats esperats", ha dit l'eurodiputat Raül Romeva en relació a la pressió que ha fet la Generalitat per aconseguir que a Europa es pugui fer servir el català. "No hem aconseguit que els diputats puguin parlar en català al Parlament, perquè ens hem trobat amb l'oposició del senyor Vidal-Quadras", ha assegurat, i ha afegit que cal aconseguir que no només el president sinó també els diferents departaments vegin la necessitat de fer lobby a Brussel·les.
Eleccions al Parlament Europeu
Romeva s'ha mostrat satisfet per l'acord signat amb Izquierda Unida i ha advertit que el risc d'aquestes eleccions és caure en la lògica del bipartidisme, que ha dit que hi ha gent que defensa. Romeva considera que seria un empobriment de la democràcia i és partidari d'enriquir la institució europea, que és l'única elegida directament pels ciutadans. "Crec que la suma que ja vam fer el 2004 és bona, útil i necessària, i s'ha mostrat molt fructífera", ha dit.
L'eurodiputat ha manifestat que espera poder-hi dir la seva i que la campanya no es polaritzi entre Oriol Junqueras (ERC) i Ramon Tremosa (CiU), i ha afegit que Catalunya és molt més plural. Romeva ha dit que basarà la campanya en la crisi en totes les seves dimensions i no només en l'econòmica, ja que considera que seria una política "coixa" si no es tenen en compte totes les dimensions de la crisi.
Le Pen
Quant a la possibilitat que l'ultradretà Jean-Marie Le Pen pugui accedir a la presidència d'edat del Parlament Europeu quan es constitueixi, Romeva ha dit que espera que es pugui corregir el reglament. Ha explicat que s'ha fet una proposta concreta per revisar-lo per evitar que l'ultradretà pugui ser el president del Parlament per un dia quan es constitueixi. "Crec que està justificat", ha dit, i ha afegit que ho està, sobretot, pel fet que Le Pen "vol fer bandera del seu negacionisme", ha dit.
Afganistan
Romeva també ha dit que és el moment de redefinir moltes coses en relació a l'Afganistan i s'ha mostrat confiat que l'administració Obama corregeixi algunes de les coses que va fer l'administració Bush. "Moltes coses que han anat malament han estat conseqüència de la visió que es tenia del problema i de la manera com l'han gestionat fins ara, que era contraproduent", ha assegurat. Romeva ha afegit que "el que també cal revisar és tot el complex de l'OTAN", ja que creu que ha perdut el sentit després de la Guerra Freda. L'eurodiputat ha dit que estaria d'acord d'enviar-hi tropes sota el mandat de les Nacions Unides per a la rehabilitació del país, però que estaria en contra de fer-ho per altres propòsits.
Segarra-Garrigues i la MAT
Quant a les sancions en relació al canal Segarra-Garrigues, ha explicat que s'està intentant buscar una solució pactada amb la Comissió Europea i ha remarcat que és el que passa quan no es compleixen les directives europees. Quant a la MAT, considera que és evident que és molt més car soterrar la línia, però també ha dit que el que no pot ser és que se socialitzin les pèrdues (l'impacte ambiental i paisatgístic, el cost de construcció) i en canvi els beneficis siguin privats.