les claus de la Unió Europea

Zapatero ja es prepara per presidir la UE

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja s'ha reunit a Brussel·les amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, per preparar la presidència espanyola de la UE a partir de l'1 de gener de l'any que ve, en previsió de poder donar el vistiplau a l'aplicació del Tractat de Lisboa, que de moment Irlanda i la República Txeca mantenen bloquejat.

El perfil de ciutadà europeu

La Unió Europea ha posat en línia el web EU Profiler, amb el qual i de manera anònima i interactiva, responent un sondeig, situa l'usuari, segons les respostes que ha donat, en el mapa polític estatal o europeu. Aquest web l'han posat en marxa un centenar d'investigadors i permet, a més, informar-se i conèixer tots els programes polítics i socials dels diferents grups polítics. Amb un sistema de creuament de dades, en funció de les respostes que es donen, diu el percentatge de concordances que té l'usuari en relació amb els grups polítics. El resultat pot ser sorprenent.

Conduir 12 dies seguits per Europa

Els conductors dels autobusos podran treballar dotze dies seguits quan viatgin a l'estranger. Aquesta és una de les noves normatives que s'han aprovat en el paquet de reformes sobre el transport per carretera aprovades pel Parlament Europeu. La reforma permet, així mateix, més flexibilitat, també per als vehicles pesants. També s'establiran més controls, sobretot per verificar que els conductors tenen la seu al país on realment treballen.

La intimitat dels ciutadans

La intimitat dels ciutadans en el món digital s'ha convertit en una de les prioritats de la UE. La Comissaria de la Societat de la Informació i Mitjans de Comunicació treballa per mantenir els drets dels europeus a controlar com s'utilitza la seva informació personal. En un entorn en què els avenços tecnològics faciliten l'ús i abús de les dades personals, la UE adoptarà mesures si hi ha un estat que no garanteix la intimitat dels ciutadans.

Nova aposta a favor de Turquia

Obama va advocar fa poques setmanes per l'entrada de Turquia a la UE. Txecs i turcs tenen en comú la seva admiració i bones relacions amb els EUA, cosa que s'ha notat perquè la República Txeca, que actualment té la presidència de torn de la UE, ha apostat clarament i sense embuts per l'ingrés de Turquia a les estructures comunitàries. Almenys aquest ha estat el missatge de Praga a Ankara durant la visita oficial del president turc, Abdullah Gül, al país centreeuropeu.

Reticències de l'exèrcit turc

El cap de l'Estat Major turc, Ilker Basbug, ha hagut de defensar l'objectiu de Turquia d'entrar a la UE i ha hagut de negar que l'exèrcit s'hagués distanciat d'aquest propòsit. En una roda de premsa a Ankara, televisada a tot el país durant dues hores i mitja, Basbug considera que l'entrada de Turquia al club comunitari suposaria la realització dels ideals del fundador de la república, Mustafà Kemal Atatürk. La UE exigeix la subordinació completa de l'exèrcit al poder civil i que no tingui tant pes en els assumptes polítics.

Rajoy ataca Zapatero des d'Europa

El president del PP, Mariano Rajoy, ha retret davant d'una reunió a Varsòvia als líders del Partit Popular Europeu l'actitud del cap del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que, al seu entendre, va permetre una «regularització massiva» d'immigrants. Rajoy, una vegada més, mostra deslleialtat respecte a temes d'Estat i fa campanya a l'estranger en contra del govern espanyol buscant el suport dels partits conservadors europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra guanya i relega la ultradreta de Le Pen al tercer lloc, segons els sondejos

BARCELONA
estats units

Biden aguanta la pressió mentre creixen les veus demòcrates perquè abandoni

barcelona
Política

Marxa lenta de taxistes per reclamar la fi del bombardeig a Gaza

Barcelona
regne unit

Lammy visita Polònia i Suècia per “reiniciar” la relació amb la UE

barcelona
guerra a gaza

Protestes a Israel pels nous mesos d’ofensiva bèl·lica a la Franja

barcelona
estat francès

La participació a les legislatives es dispara a la tarda fins al 59,71%

barcelona

Antimonàrquics recorden a la FPdGi i la Casa Reial el dret de protesta

LLORET DE MAR
estat francès

Triomf independentista a Nova Caledònia

barcelona
parlament europeu

La nova aliança d’Orbán reuneix els suports per constituir-se com a grup

barcelona